Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2022 00:40

"Вранці можна все купити. А після обіду полиці порожніють"

— Кілька днів шукав сіль. Обійшов п'ять супермаркетів, кіоски. Продавці казали, що немає поставок, — розповідає 61-річний Євген Горобець із Черкас.

— Одна жінка радила дивитися в ящиках на вагу, де насипом лежать крупи. Сама так знайшла сіль. Мені наступного дня брат привіз 3 кілограми кам'яної. Знайшов у магазині невеликому. Була не в пачках, а розважена в пакети. Кілограм коштував 10 гривень. Із крупами теж буває дефіцит. Але, якщо походити, то можна все знайти. Ціни не набагато вищі, ніж були до війни. Борошна, цукру, ковбас і м'яса повно. Молочних продуктів бракує в супермаркетах. Але завезли масло місцевого виробника. Хліб подорожчав на кілька гривень. Ми вдома печемо. Із кілограма борошна виходить два батони. Нам із дружиною вистачає їх на тиждень. Зберігаємо в морозилці. Буває, що купляємо житній хліб, з ним смакує сало з часником, борщ. Хлібина в кіоску біля нашого будинку коштує 22 гривні. Трохи далі поряд із супермаркетом продають на 2 гривні дорожче.

Черкащанка 33-річна Леся Сокуренко більшість продуктів купує на базарі.

— У вихідні з'їжджаються люди з навколишніх сіл. Там можна купити все. Ціни виросли. Наприклад, домашній творог коштував раніше 110 гривень за кілограм. Зараз — 130, — каже Сокуренко. — Літр сироватки подорожчав удвічі до 10 гривень. Сало "спинку" до війни купувала по 130 гривень, тепер просять 150. З м'ясними прослойками пропонують по 250. Курятину беру в супермаркеті. Щовівторка й щосереди там діє 30 відсотків знижки. Купую по кілька кілограмів м'яса, субпродуктів. Собаці на кашу беру спини, хребти. Овочі є всі. Була спочатку проблема з капустою. Тепер завезли. Але ціна в одному магазині може бути 20 гривень, а в іншому вдвічі дорожче. Олії повно, вартість майже не змінилася. Спорожніли полиці з майонезом. Я його не купляю, готую сама. Мийних засобів достатньо в магазинах. І ціни не піднялися. А от прокладки треба пошукати. Був період, що не стало туалетного паперу. Але не на довго.

Подружжя Куценків зі Знам'янки на Кіровоградщині закуповують продукти двічі на місяць.

— На початку місяця я отримую пенсію. Наприкінці місяця приходить чоловікова. Тоді їдемо на закупи в АТБ. Завжди пишу список, — говорить 67-річна Ольга Куценко. Помітила, що давно немає в продажу томатної пасти. Мало залишилося приправ. Із круп знайшли рис, вермішель. Немає моркви. Картопля коштує близько 10 гривень. Цибуля була раніше по 17. Зараз на 4 гривні дешевша. Фруктів повно, є м'ясо, ковбаси. Ми взяли два лимони на 10 гривень. Вважаю, що це не дорого. Молочних продуктів не завозять. Чаї теж розібрали. Цукерок не такий асортимент, як колись. Не було мила, сірників, порошку. Забрала останню пляшку засобу для миття посуду. Зубна паста лишилася дорога, по 70 гривень. Продавці кажуть, що товар підвозять щодня, але в різний час. Після супермаркета заїхали в невеликий магазин. Його називають "колгоспний". Моркву там купили по 30 гривень, свинячу печінку по 40, м'ясо на гуляш — 90. Окорочка курячі були по 69 гривень. Упаковка сірників коштує 10 гривень, домашні яйця пропонували по 38. Загалом ціни не зросли, зважаючи на війну. Подруга скупляється в "Файно-маркеті", то зранку там можна все купити. А після обіду полиці порожніють. Я вирішила більше не ходити по супермаркетах, де люди все вигрібають. Краще скуплятися в малих магазинах.

8500 гривень штрафу платитимуть підприємці за відмову приймати для розрахунку банківські картки. Інформацію про необґрунтоване підвищення цін на продукти, товари, послуги, оренду житла відслідковує Бюро економічної безпеки. Скарги можна надсилати на електронну пошту [email protected]. Також лишати в телеграмі — https://t.me/esbu_gov_ua. Потрібно описати ситуацію, вказати місто, адресу, дату, час події. Додати фото та відео, якщо є. Отримали майже 700 скарг від громадян, станом на 18 березня. Найбільше — зі Львівської області. Також багато повідомлень із Києва й області, Дніпропетровщини, Закарпаття, Вінниччини.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Вранці можна все купити. А після обіду полиці порожніють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути