пʼятниця, 10 червня 2011 07:30

Росіянин Андрій Саричев хоче переселитися в Україну

 

"Відколи одружився, на морі не був. Це п'ять років. Зарплати вистачає на харчі і квартплату. У нас дитина рік тому народилася", — розповідає 26-річний Андрій Саричев.

Із дружиною та однорічною дочкою живуть в однокімнатці в російському місті Тамбов. За фахом — медики. Працюють на станції переливання крові. Зарплата Андрія 9 тис. руб. Це 2,6 тис. грн.

— У Тамбові моя зарплата вважається не найменшою. Санітарки у нас отримують по 4 тисячі. В середньому по місту люди мають 6–7 тисяч. На ваші гривні, це 1700–2000 гривень, — говорить Андрій Саричев.

У квітні він приїздив у гості до знайомого українця в Кіровоград. Рік тому познайомилися на медичному семінарі в Брянську.

— Зараз ми із жінкою маємо дохід 12 тисяч рублів. 5 тисяч одразу іде на квартплату за нашу квартиру. На решту треба прожити якось. Їсти саму картоплю і крупи не будеш. На місяць треба зо 2 кіла свинини. Це 700 рублів. На роботу беру бутерброди. Твердий сир у нас по 380 рублів. Звісно, можна піти в їдальню. Обід з першим, другим і компотом буде десь 180 рублів, тобто 50 гривень, — розповідає Андрій.

На роботу добирається тролейбусами із пересадкою. Вони у Тамбові ходять кожні 5 хв. Квиток коштує 8 руб. Це 2,3 грн. За місяць проїзд обходиться в 800 руб., 230 грн.

— Одяг собі із жінкою півроку не купували. Вдалося недавно полатати два зуби. Все решта йде на дитину — молочні суміші, прикорми, памперси, — підсумовує.

Разом зі знайомим кіровоградцем 37-річним Володимиром Пироговим п'ють розливне пиво на відкритому майданчику на вул. Карла Маркса в Кіровограді. Місцевий каже про тяжкі умови:

— Хочу поискать работу в России. Терпеть не могу этот "мухосранск" Кировоград.

— Що це в Україні за звичка весь час скиглити? Пиво, зверни увагу, у вас вдвічі дешевше, ніж у Тамбові. За свою двокімнатну ти платиш менше, ніж я за свою однокімнатну. Заробляєш більше, ніж я, — дивується Андрій.

До одруження два роки працював у Москві. Столиця, нафтові родовища Сибіру та Північ — тільки там добре заробляють у Росії, ділиться досвідом Андрій. За офіційною статистикою, середня зарплата у Тамбові становить 12,5 тис. руб. Це 3,4 тис. грн.

— Стільки отримують хіба що військові та міліція, — запевняє Андрій. — А мені в Україні більше подобається. Хочу сюди перебратися із сім'єю. Вчитиму українську.

Охоронець супермаркету в польському місті Катовіце 21-річний Даніель Ковальський заробляє 1100 злотих у місяць. Це 3,2 тис. грн.

— Якби мав свідоцтво про закінчення школи, пішов би десь учитися. А так працюю на малу зарплату, — пояснює Даніель. Він — невисокий худий у темній майці та джинсах.

Народився в багатодітній сім'ї. На роботу пішов у 19. Удвох із напарником винаймають двокімнатну квартиру на околиці Катовіце. Удвох платять 500 злотих, 1,5 тис. грн. Кожен має окрему кімнату на 15 кв. м, що зачиняється на ключ. В кімнаті нове ліжко та канапа. Є великий телевізор із пласким екраном. Навпроти канапи — меблева стінка-"гірка". На скляному журнальному столику лежить ноутбук.

— Це мій. Я недавно купив, — говорить. — Ще купив кросівки. Вони класні. Віддав 300 злотих.

На невеликій кухні стоять вбудовані меблі, холодильник, плита та мікрохвильовка. Даніель готує рідко.

На роботу їде автобусом. На місячний квиток витрачає менше 100 злотих, 294 грн. До 400 злотих витрачає на продукти із супермаркету. Сотню відкладає, щоб допомогти матері і трьом сестрам.

Іноді із сестрою їздять на танці в Краків. Вхід коштує 10 злотих з особи. Це 30 грн.

— Мені більше подобається подорожувати. Поки що тільки Польщею. Може, якось виберуся за кордон. Ще хочу побачити Львів. Але боюся їхати сам, — каже Даніель.

Зараз ви читаєте новину «Росіянин Андрій Саричев хоче переселитися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути