субота, 09 березня 2024 10:14

"Його приймали скрізь як диковинку" - сьогодні вшановують Тараса Шевченка
7

Автопортрет
Фото: tarasshevchenko.at.ua
Тарас Шевченко і Григорій Честахівський
Автопортрет, 1847
Автопортрет
Тарас Шевченко з друзями у Петербурзі

Поет і художник Тарас Шевченко народився 9 березня 1814-го у селі Моринці - нині Звенигородський район на Черкащині. Його батьки були кріпаками. Крім Тараса мали ще 6 дітей.

1823-го померла мати Катерина, а через 2 роки батько Григорій. Щоб вижити, Тарас пішов наймитувати. У 1828 році його взяли козачком до маєтку Павла Енгельгардта у селі Вільшана - тепер Городищанський район на Черкащині. Пан зауважив, що хлопець має талант до малювання. Забрав із собою до Вільно, а потім Петербурга. Там влаштував на навчання до художника Василя Ширяєва.

Однієї ночі влітку 1836-го Тарас Шевченко пішов до парку у Петербурзі, де змальовував статуї. Там його помітив художник Іван Сошенко. Познайомив з іншими письменниками та художниками з України. Вони організували викуп земляка з кріпацтва.

З тих пір він став успішним художником. З легкістю витрачав гроші на красивий і модний одяг, любив білі парусинові костюми і якось з гонорару навіть купив собі єнотову шубу. Нелегка доля талановитого молодика робила його популярним в петербурзьких салонах.

"Тарас мій частенько став роз'їжджати по вечорах. Він, як то кажуть, увійшов у моду. Його приймали скрізь як диковинку. Він став гарно вдягатися, навіть з претензією на франтівство. Словом, у нього вселився світський біс", - згадував Іван Сошенко, який жив з Тарасом Шевченком у одній квартирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ розсекретило документи до дня народження Тараса Шевченка

Життя Тараса Шевченка різко змінюється 1846-го. Він живе у Києві. Зближується з істориком та публіцистом Миколою Костомаровим. Знайомиться з членами Кирило-Мефодіївського товариства. Їх арештовують за створення політичної організації. Слідство не може довести причетність Шевченка до кирило-мефодіївців, але визнають винним за "окремі дії".

Наприкінці травня 1847-го відправляють на військову службу до Оренбурзького краю. Забороняють писати і малювати. Через 10 років він повертається. Хоче жити в Україні, але йому забороняють.

Помер 10 березня 1861-го у Петербурзі. Мав водянку у легенях.

"Він вставав дуже рано, о четвертій годині. Зразу йшов у сад. Вибере у ньому який найкращий куточок і малює його на папір. Здається, не залишилося ні одного місця, не замалюваного у його альбом. Його поетична душа більш любила густі, глухі куточки саду, в котрих іскуство людей не займало іскуства матері природи", - писав у "Споминках про Тараса Шевченка" 1875-го його троюрідний брат Варфоломій.

Тарас Шевченко залишив більше 200 поем та повістей, до 800 картин.

Gazeta.ua пропонує ознайомитись із маловідомими історіями з життя Тараса Шевченка.

1843 року він покохав Теодосію, доньку попа Григорія Кошиця з села Кирилівка. У нього хлопець наймитував. З дівчиною хотіли одружитись, але Кошиці були проти. Мати Теодосії умовила знайомих кликати за хрещених до своєї дитини Тодосю й Тараса. Кумі й кумові в ті часи не можна було за звичаєм та законом одружуватися. Дівчина здогадалася про задум, взяла дитину і пішла з нею до іншого попа й охрестила з іншим кумом. Тоді Кошиці відкрито відмовили Шевченку. Поет змушений був відступитися. Цікаво, що сама Теодосія так і не відцуралася свого кохання. Вона відмовилася виходити заміж, збожеволіла і вмерла 1884 року.

Зараз ви читаєте новину «"Його приймали скрізь як диковинку" - сьогодні вшановують Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути