неділя, 21 вересня 2014 10:00

Обов'язкове вивчення української мови ввели 94 роки тому

Автор: odnarodyna.com.ua
 

94 роки тому цього дня введено обов'язкове вивчення української мови в школах.

21 вересня 1920 року Рада Народних Комісарів України ввела обов'язкове вивчення української мови в школах з неукраїнською мовою навчання.

На початку ХХ століття, після відновлення української державності у 1917 році, українська літературна мова почала бурхливо розвиватись. Якщо до цього її всіляко пригноблювали і забороняли, то тепер уряд робив усе можливе для її відродження.

Так, українською мовою почали друкувати як художню, так і науково-публіцистичну літературу, газети, журнали. Всіляко підтримувалися українська духовність і культура. Українська мова поступово почала входити у всі сфери суспільного життя. Вона стала знаряддям культури, науки і освіти. Не залишилося без розгляду питання про українську шкільну систему освіти.

Ще в січні 1919 року створили Народний комісаріат освіти Української РСР і ввели обов'язкову початкову освіту для дітей шкільного віку, а вже в березні 1920 року в столиці СРСР місті Харкові відбулася перша всеукраїнська нарада з освіти. На нараді затвердили систему освіти Радянської України.

Нагадаємо, що подальші кроки з українізації також мали досить дієвий характер. Рада Народних Комісарів України створила нормативно-правове підґрунтя для правового введення української мови в УСРР.

Зараз ви читаєте новину «Обов'язкове вивчення української мови ввели 94 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути