четвер, 17 липня 2014 13:25

Українська визвольна рада мала стати підпільним парламентом України

 

УКРАЇНСЬКА ГОЛОВНА ВИЗВОЛЬНА РАДА МАЛА СТАТИ ПІДПІЛЬНИМ ПАРЛАМЕНТОМ УКРАЇНИ. ЇЇ УСТАНОВЧІ ЗБОРИ ВІДБУЛИСЯ 70 РОКІВ ТОМУ В ЗАКИНУТІЙ ХАТИНІ ЛІСНИЧОГО В КАРПАТАХ. ПРЕЗИДЕНТОМ ОБРАЛИ КИРИЛА ОСЬМАКА З МИРГОРОДЩИНИ, А ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРОМ – ЛЬВІВ'ЯНИНА РОМАНА ШУХЕВИЧА.

"УПАДОК УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ ВНАСЛІДОК ЧУЖОГО ЗАВОЮВАННЯ, ЗУМОВЛЕНОГО НЕДОСТАТНІМ ВНУТРІШНІМ ОБ'ЄДНАННЯМ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛЬНИХ СИЛ, ПОЛЕГШИВ ЧУЖИНЦЯМ ЗАПАНУВАТИ НА УКРАЇНІ, – йшлося у Платформі Української головної визвольної ради, ухваленій на таємному зборі в карпатських лісах 11–15 липня 1944 року. – Це панування позначилося небувалим гнітом, масовим пограбуванням українського народу, поверненням його селянства й робітництва у справжнє кріпацтво, з нещадною експлуатацією і винищуванням мільйонових мас голодом і терором.

За основу своєї діяльності "бандерівці" взяли ідеологію "інтегрального націоналізму", розроблену публіцистом Дмитром Донцовим. Та коли з початком війни ОУН перекинула свою діяльність на Наддніпрянщину, виявилося, що його твердження для тамтешніх інтелі­ген­тів – неприйнятні.

– Я ПРИЇХАВ У ГОРЛІВКУ З ДОНЦОВСЬКИМИ КНИЖКАМИ, А МІСЦЕВІ НАУКОВЦІ ПЕРЕЧИТАЛИ ЇХ І КАЖУТЬ: "МИ ТАКОЇ УКРАЇНИ НЕ ХОЧЕМО", – розповідав Євген Стахів, який 1942–1943-го організовував націоналістичне підпілля на Донбасі. – Викладач Донецького педінституту, в якого я жив на конспіративній квартирі, геть усе в наших агітках критикував. Я навіть запідозрив, що мешкаю в комуніста, і втік. Той викладач мені так і казав: "Викиньте гасло "Україна для українців!", хай буде "Україна для всіх громадян, які в ній живуть!". З Дніпропетровська тим часом нам і далі надсилали брошури Донцова.

Більше інформації читайте в журналі "Країна" від 17 липня 2014 року

Зараз ви читаєте новину «Українська визвольна рада мала стати підпільним парламентом України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути