середа, 03 червня 2020 10:00

У ВООЗ не виходить знизити смертність від раку, хвороб серця і легенів - експерти

У ВООЗ не виходить знизити смертність від раку, хвороб серця і легенів - експерти
ВООЗ не змогла реалізувати одну з ключових цілей ООН. Фото: Reuters

Всесвітня організація охорони здоров'я зіткнулася з серйозними проблемами в ефективній реалізації політики щодо зниження захворюваності раку, хвороб серця і легенів.

На думку експертів, Всесвітня організація охорони здоров'я не змогла ефективно реалізувати цілі в сфері сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй - зокрема, на меті зниження на третину смертності від неінфекційних захворювань. Про це повідомляє офіційний сайт генпрокурора одного зі штатів США, цитуючи коментарі провідних експертів світу у сфері охорони здоров'я.

Такий висновок експерти зробили за результатами Всесвітнього дня відмови від тютюну 31 травня.

"Всесвітня організація охорони здоров'я не зможе досягти цілей щодо зниження захворюваності на рак, хвороб серця і легенів в найближчому майбутньому. ВООЗ блокує численні інноваційні ідеї, які могли б мати велике значення для зниження тягаря даних хвороб до 2030 року", - упевнений колишній директор Департаменту ВООЗ по хронічних захворюваннях і зміцненню здоров'я і почесний професор Університету Окленда (Нова Зеландія) Роберт Біглхол.

Зокрема, йдеться про блокування ВООЗ розвитку ринку альтернативних нікотиновмісних продуктів. Така позиція неконструктивна, впевнений Біглхол.

Цю точку зору поділяє і його колишній колега по Всесвітній організації охорони здоров'я - ексдиректор департаменту досліджень і співпраці ВООЗ, а на даний момент професор Національного університету Сінгапуру Тикки Пангесту.

"В якийсь момент ВООЗ, схоже, втратила почуття мети і виробила закритий менталітет, який змушує її займати нездійсненні, що не підлягають обговоренню або контрпродуктивні позиції, які не підкріплені надійною наукою", - впевнений професор Тикки Пангесту.

Генеральний прокурор американського штату Айова Том Міллер, який свого часу допомагав Всесвітній організації охорони здоров'я з багатьох ключових судових позовів проти тютюнових компаній, також заявив, що "ВООЗ забула про свою місію і свої цілі".

"Схоже, що ВООЗ забула про своє покликання - рятувати життя і знижувати захворюваність у світі. Потрібно бути чесним: якщо є можливість, впроваджуючи більш розумне регулювання, знизити ризики для здоров'я від основних згубних звичок, в т. ч. куріння, цими можливостями необхідно користуватися", - впевнений генпрокурор Том Міллер.

Перш за все це стосується країн, що розвиваються.

"Індія несе величезний тягар онкологічних, кардіоваскулярних і респіраторних захворювань - в т. ч. через те, що близько 300 мільйонів чоловік курить звичайні сигарети і споживає традиційний для цього регіону жувальний тютюн - гутка. Зниження споживання цих найбільш небезпечних для здоров'я тютюнових виробів за минулі роки було вкрай низьким", - пояснює ситуацію в Індії професор Раджеш Шаран з North-Eastern Hill University (Шілонг, Індія).

Нагадаємо, 29 травня 2020 року президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп оголосив про розрив відносин із Всесвітньою організацією охорони здоров'я. "Ми представили план реформ, які вони (ВООЗ) повинні були провести, і безпосередньо працювали з ними з цього питання, однак вони відмовилися. З цього дня ми припиняємо наші відносини з ВООЗ", - заявив президент США Дональд Трамп.

Зараз ви читаєте новину «У ВООЗ не виходить знизити смертність від раку, хвороб серця і легенів - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути