неділя, 03 вересня 2006 17:17

В угорський бограч сиплють п"ять ложок червоного перцю

"Сідайте на стілець сім"ї Кузьмінських з Москви", — пропонує Павло Чучка, 51 рік, власник ужгородського ресторану "Деца у нотаря". Біля холодильника на кухні стоять стільці "Океану Ельзи", Марії Бурмаки та інших знаменитостей, які побували у корчмі.

— Буде бограч на відкритому вогні, — дає знак кухарям пан Павло. Пояснює: бограч — дуже гостра угорська страва з картоплі та м"яса. Її готують у казанку на вогнищі.

У дворі ресторану — невелика колиба із березових стовбурів. Посередині "Бограч-бару" — великий казан, у якому розпалюється вогнище. Зверху на ланцюгу прикріплений менший, 20-літровий, казанок. За процесом стежитиме кухар корчми пані Ібоя Лецо, 41 рік, а готуватиме 18-річний молодий кухар Віталій Липкань.

— Робимо бограч на тридцять порцій, — розповідає пані Лецо. — Для цього потрібен кілограм м"яса — телятина і свинина. Правда, угорці беруть тільки телятину. Нарізаємо кубиками овочі — цибулю, солодкий перець, моркву — та вкидаємо до казанка, де вже підігрілася олія. Туди ж додаємо нарізане кубиками м"ясо. Тушкувати потрібно 30 хвилин.

Віталій Липкань помішує овочі з м"ясом у казанку.

— М"ясо вже напівготове, — гукає. — Додавати бульйон?

— А спеції кинув? — запитує пані Ібоя. — До бограчу, — каже, — потрібно дати трохи перцю чорного, трохи вегети, кмину, гострого перцю й обов"язково чепеш — це гостра угорська спеція, схожа на нашу аджику. Потім додаємо томатної пасти. Ще трішки тушкуємо і заливаємо бульйоном зі свинячих кісточок, який готується окремо. Кладемо 5–6 ложок червоного солодкого перцю і нарізану кубиками картоплю. Варимо ще кілька хвилин.

Із кухні виходить Віталій з невеликою мискою.

— Ось вже несе сало, — продовжує пані Ібоя. — Коли бограч готовий, додаємо порізаного на маленькі кубики та обсмаженого сала і притрушуємо петрушкою. Зверху додаємо ще трохи часнику, але то вже в кінці, коли знімаємо казан з вогню.

Віталій кидає в казан картоплю. Через деякий час готовий бограч наливає у спеціальний глиняний глечик. Порція угорської страви коштує п"ять гривень. Хоча в інших ресторанах міста вона дорожча.

— Ця півлітрова мисочка — спеціально для цього виду бограчу, — каже пані Ібоя. — Ми ще готуємо бограч із кльоцками. Його подаємо у звичайних тарілках для супів.

Що потрібно (на 6 порцій)

100 г телятини, 100 г свинини, 60 г цибулі, 60 г перцю, 60 г моркви, 160 мл олії, 1 л бульйону зі свинячих кісточок, 200 г картоплі, 60 г сала, 1 ст. ложку червоного солодкого перцю, перець чорний і гострий, вегета, кмин, чепеш, петрушка, часник, томатна паста





Страві двісті років

Власник корчми Павло Чучка розповів, як виник бограч.
— Назва страви походить від посудини, у якій вариться, — каже пан Павло. — Слово "казан" перекладається угорською як "бограч". Його варили кочові угорські пастухи багато століть тому. Спочатку готували з овочів і зелені, яка траплялася їм у дорозі. Картоплю замінював якийсь інший, не відомий нам продукт. Бо тоді у Європі про картоплю ще не знали. Рецептові, за яким готуємо тепер, близько 200 років. Угорська кухня вирізняється гостротою, на відміну від української — кисло-солодкої.

Зараз ви читаєте новину «В угорський бограч сиплють п"ять ложок червоного перцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути