вівторок, 15 жовтня 2013 07:45

Курку в гарбузі посипають пармезаном
6

З невеликого круглого гарбуза зрізають верхівку. Вона йде за кришку. Всередину кладуть курку, вливають вершки і притрушують зеленню і сиром. Запікають у духовці, поки не приготується гарбуз
Фото: ФОТО: Таїса ОЛІЙНИК

Киянка 34-річна Олена Петрусь запікає ­курятину в гарбузі. Це друга страва та гарнір ­разом.

—?Як печеня в горщику, тільки краща, — розповідає жінка. — Робити просто і швидко. Курка виходить соковита, кабак солодкуватий і м'який.

Невеликий круглий гарбуз солодких сортів миє та зрізає верхівку.

—?Буде за кришку. Протикаю ножем у кількох місцях, тоді знімається легко. Виймаю ложкою м'якуш і кісточки. Ріжу шматками куряче філе. Смажу в олії на великому вогні 3 хвилини. Якщо довше, то буде суха і жорстка. Солю, перчу й відставляю. 200 грамів грибів та півцибулини ріжу, смажу на тій же сковорідці, доки цибуля стане золотистою. Перемішую з куркою.

Ставить гарбуз у змащену олією форму. Всередину кладе курку з грибами.

—?Англійці всипають столову ложку ореґано. Не люблю його. Ріжу петрушку і заливаю півсклянки вершків. Тру 100 грамів пармезану чи голландського сиру. Накриваю гарбузовою кришкою. Аби не пригорів і шкірка була красива, обмащую ­олією. Печу при 180 градусах годину-дві — залежить від сорту. Гарбуз готовий, як ніж проколює шкірку. Кладу курку на тарілку й поливаю соусом. Гарбуз ріжу скибками, досолюю й подаю як гарнір.

Вінничанці вагітній Ірині Каленич лікарі щодня радять їсти страви з гарбуза. Він підвищує гемо­глобін, виводить токсини.

—?На гарбузяну кашу не можу дивитися, — каже Ірина. — У неділю для гостей запекла гарбуз із фаршем і помідорами. Дуже сподобалося.

500 г гарбуза ріже тонкими смужками, у великій мисці солить, перчить і перемішує. Викладає у форму для запікання. Готує томатний соус.

—?Помідори обдаю кип'ятком, знімаю шкірку й нарізую кубиками. Обжарюю на олії, присолюю і накриваю кришкою. Мають закипіти, щоб була каша. Помішую, щоб трохи википіло. Додаю чайну ложку цукру і знімаю з вогню.

Цибулину дрібно кришить, кидає на сковорідку, додає 600 г фаршу зі свинини.

—?Як обсмажився, видушую два зубці часнику та вливаю томатний соус. Викладаю все це на шматочки гарбуза, ставлю в духовку на 45 хвилин. За 5 хвилин до кінця притрушую тертим сиром і зеленню. Запіканка добре ріжеться, гарна на вигляд. Подружки називають її полегшеною лазаньєю. Чоловіку поливаю сметаною.

Пекти краще скибами на шкуринці

1. Гарбуз легше чистити, якщо проколоти ножем шкуринку в кількох місцях і покласти на 2 хв. у мікрохвильову. Розрізають упоперек, кладуть зрізом на дошку. Знімають верх й обчищають ножем смужками зверху вниз.

2. Пекти краще скибами на шкуринці. Вона тверда й м'якуш не пригоряє. Не витікає солодкий сік, на деко не капає солод і карамель.

3. Не варять в емальованій каструлі, бо пристане. Скибки кладуть на змочене дно посуду. Від нагрівання гарбуз швидко виділяє сироп, одразу пригорить.

4. Цукру можна не класти. Овоч виділяє достатньо солоду. Ложка меду додасть духмяності. Поєднується з ваніллю, корицею, гвоздикою, кардамоном. Для контрасту завжди присолюють, навіть у десертах. У гарбуз із м'ясом додають чорний перець і духмяні трави.

5. Грушоподібний арабатський сорт можна зберегти до червня свіжим. Тримають у прохолодному місці. Мають бути цілі хвостик і шкірка.

Зараз ви читаєте новину «Курку в гарбузі посипають пармезаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути