— Різдвяний штолен випікаю раз на рік, його куштують десятки гостей, — розповідає 53-річна Наталія Гурбич із Дніпра. — Важливо, щоб був ідеальний і всім сподобався. Бо це ж не щоденна випічка до чаю, про яку всі забудуть.
Ділиться рецептом штолену.
— Головне — борошно вищого ґатунку та якісні перевірені дріжджі, — продовжує. — Використовую "Духмяну Хату". Жодного разу не підвели.
До випікання готується звечора. Замочує у 100 г рому чи коньяку 350 г родзинок, 100 г мигдалю, по 75 г сушеної журавлини й цукатів. Залишає на ніч.
— Вранці роблю опару, — говорить Гурбич. — У 250 мілілітрів теплого молока розчиняю 100 грамів цукру і 50 грамів дріжджів "Духмяна Хата". З ними можна не переживати — тісто точно підійде, не матиме дріжджового аромату. Це — важливо, бо під час приготування різдвяної випічки господині треба не перейматися, а насолоджуватися процесом у приємній домашній атмосфері.
Просіює 0,5 кг борошна вищого ґатунку. Так воно насичується киснем, прогрівається.
— Всипаю в опару, додаю 350 грамів м'якого масла, перемішую. Накриваю рушником і ставлю в тепле місце на 15 хвилин, щоб піднялося.
Додає в тісто замочені в ромі родзинки, горіхи, цукати й мигдаль. Також — цедру одного апельсина й лимона, по дрібці кориці, кардамону, імбиру, мускатного горіха й солі. Вимішує. Як прилипає до рук — додає ще борошна.
Розкачує тісто у формі овалу. Складає навпіл, верхню частину ще раз загортає. Перекладає в деко, застелене пергаментом, накриває серветкою і залишає ще на 15 хв., щоб піднялося.
— Випікаю годину в духовці за температури 180 градусів, — продовжує Наталія Гурбич. — Готовий гарячий штолен важливо щедро полити розтопленим маслом і присипати пудрою. На один беру по 100 г масла й пудри. Замотую у фольгу й залишаю "дозрівати" на три тижні в прохолодному місці.
— Для кожної господині важливо, щоб святкова випічка вдалася. Адже нею пригощатимуть найрідніших гостей, — говорить Світлана Паливода, керівник технологічного відділу компанії "Лесаффр Україна", що виробляє дріжджі "Духмяна Хата".
— Якщо це дріжджова здоба, що містить багато масла й цукру, то з нею працювати важко. Але досягти ідеального результату можливо з дріжджами "Духмяна Хата". Вони точно не підведуть. Справляються з будь-яким тістом, навіть жирним і важким, як у штолена.
Дріжджі "Духмяна Хата" не потребують попередньої активації, з ними тісто можна замішувати одразу. При цьому швидкий підйом випічки гарантований. Дріжджі настільки активні, що їх можна брати на 10–15 відсотків менше, ніж у рецепті.
"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"
Коментарі