Пікантності надає часник
— Обожнюю гуляшевий суп, — каже 26-річна Катерина Кудляк із міста Почаїв на Тернопільщині. — Ситний, наваристий і в міру гострий. Ідеальний для осені.
У каструлі розтоплює 2 ст. л. смальцю. Обсмажує подрібнену цибулину. Додає по 200 г нарізаної кубиками свинини та яловичини. Готує м'ясо 5 хв. Всипає чотири подрібнені зубці часнику, 4 ч. л. сушеної паприки, 1/2 ч. л. червоного перцю. Вливає 2 л води. Вкидає чотири нарізані кубиками картоплини, два очищені від шкіри помідори. Після закипання варить суп 2 год. Наприкінці всипає нарізані соломкою два болгарських перці, зелень, духмяний перець і лавровий лист. Варить ще 5–7 хв. Посипає 1/2 ч. л. солі. Настоює 20–30 хв. і подає до столу.
— Суп із копченою куркою такий ароматний, що до нього автоматично тягнеться ложка, — розповідає 43-річна Юлія Шмигаль із Рівного.
Нарізує кубиками цибулину, натирає на крупну тертку морквину. Обсмажує 6 хв. Ріже кубиками чотири картоплини, кладе в каструлю та заливає 3 л води. Варить 15 хв. Додає засмажку, 300 г копченого м'яса курки, подрібнений плавлений сирок. Всипає 1/2 ч. л. солі та дрібку перцю.
Суп із копченою куркою подає із сухариками.
— Якщо маю мисливські ковбаски, то варю гороховий суп, — Юлія Шмигаль ділиться ще одним рецептом.
Замочує на ніч склянку гороху. Заливає 3 л води та варить 30 хв., помішує та періодично знімає піну. Додає три картоплини, нарізані кубиками.
Обсмажує на олії подрібнені цибулину та морквину. Додає 200 г дрібно нарізнаних мисливських ковбасок. Перекладає засмажку в суп, додає 2 ст. л. сметани. Солить і перчить.
Перед подачею до столу суп прикрашає подрібненою петрушкою.
— Оригінальний на смак суп із яєчними млинцями, — продовжує Шмигаль.
Ріже кубиками 350 г курячого філе. Заливає 3 л води й варить 20–30 хв., періодично знімає піну. Додає дві нарізані кубиками картоплини. Обсмажує на сковороді подрібнену цибулину, морквину та поєднує з бульйоном. Збиває три яйця, по дрібці солі й перцю. Обсмажує млинці до готовності на сковороді, змащеній маслом. Має вийти три млинці. Нарізує їх соломкою та додає до супу. Після закипання знімає з плити та настоює 10 хв.
— На свята готую суп із лососем, — говорить Юлія Шмигаль.
Заливає 300 г лосося 3 л води. Підійде філе. Якщо немає, купує обрізки з живота чи суповий набір. Додає очищену цибулину та варить бульйон 20 хв. Проціджує та переливає в каструлю.
Відділяє м'ясо від кісток і повертає в бульйон. Після закипання додає три очищені та подрібнені картоплини, цибулину та морквину. Коли овочі стануть м'якими, посипає страву 1/2 ч. л. солі, дрібкою перцю. Вливає склянку вершків.
Після закипання знімає суп із вогню та настоює 20 хв.
"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"
Коментарі