Понеділок, 14 квітня 2014 07:05

Торт-машину покривають листком червоного зефіру
2

Людмила Черниш робила торт для сина два дні. Спечені коржі залишають охолонути на шість годин
Фото: ФОТО: ТАЇСА ОЛІЙНИК

— На день народження друзі подарували дочці торт у вигляді принцеси. Мій Женя тоді захворів тортом-машинкою. Дуже любить Блискавку Макквіна з "Тачок". Це крута червона машина, — розповідає вінничанка 27-річна Людмила Черниш про свого 4-річного сина. — Три місяці про це говорив.

Як робити мастику, прочитала в інтернеті. Знайшла покроковий опис.

— Тісто бісквітне. А крем — панакота з ананасами. Женя був дуже довольний. Пишався в садочку, що мама торт не купила, а сама зробила.

Пече два бісквітні коржі. Для одного бере шість яєць, по склянці цукру й борошна. Білки відділяє від жовтків.

— Жовтки збиваю міксером добіла з півстакана цукру. В цю ж миску всипаю борошно, перемішую. В іншій збиваю на найвищій швидкості білки з рештою цукру. Щоб трималося, як перевертаєш миску. Білки акуратно змішую з борошном і жовтками. Тісто має бути як сметана. Виливаю на пергамент у квадратну форму шириною 25 сантиметрів. Боки не можна мастити маслом. Тоді тісто не підійде або зразу опуститься.

Пече 30–40 хв. за температури 175°C. Потім зменшує до 150°C і залишає ще на 5–10 хв., аби не падало.

— Натискаю на тісто пальцями. Пружинить, повертає форму — пропеклось. Як є виїмка, то ні. Коли охолоне, залишаю на 6 годин. Тільки тоді можна різати, пропитувати. Якщо не постоїть, піде комочками.

Суміш для просочування робить із 50 г ананасового соку і шоколадного лікеру. Ріже коржі вздовж надвоє, просочує і кон­дитерським пензлем намащує крем. Аби не розтопився, ставить у холодильник.

Для крему змішує склянку вершків, півсклянки — молока, 75 г цукру та пакетик желатину.

— Заливаю желатин холодним молоком. Коли набухне, додаю вершки і ставлю в каструльці на плиту. Як розтопиться до однорідного, охо­лоджую. Коли крем стає як сметана — він готовий.

Викладає на кожен корж шматочки ананасів і мастить кремом шаром 1 см. Так — три коржі. Четвертий розрізає надвоє. Кладе одну половину на другу там, де має бути кабіна. Краї заокруглює, аби було схоже на машину. Желатин уже схопився, тому не танутиме. Обрізає торт, щоб надати йому форми машинки.

— Для мастики 100 грамів зефіру маршмелоу розтоплюю на водяній бані в тарілці з ложкою масла. Помішую, доки розтане. Гарячим знімаю і вмішую півкіла пудри. Сипати треба по ложці.

Дві ложки суміші відділяє, щоб зробити дрібні деталі оздоблення випічки.

— Всипаю пакетик харчового червоного барвника. Спочатку перемішую мастику в тарілці. Потім викладаю на дошку і замішую як тісто. Виходить невеликий комочок. Спершу боялася, що не вистачить, і зробила три порції. Але мастика дуже тонко розкачується, тому вистачило однієї.

Ставить у холодильник на 2 год. Якщо залишити надовше, задубне.

— Виймаю і розминаю, доки з нею можна буде щось робити. Може розсипатися, але не треба панікувати. Замішую, щоб стала тягуча.

Обмащує торт вершками. Мастику розкачує качалкою до міліметрової товщини й накладає зверху. Окремо робить сині "очі", жовті й чорні літери, такі ж завтовшки коричневі колеса.

— Перший раз може порватися, але засихає дуже швидко. Зайве обрізаю. Аби приліпити очі чи колеса, мащу це місце водою. Воно вже не відірветься. Добре, щоб торт кілька годин постояв, а тоді вже подавати.

Зараз ви читаєте новину «Торт-машину покривають листком червоного зефіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 14
Голосування Хто нині найсильніший український футболіст?
  • 1) Олександр Зінченко
  • 2) Тарас Степаненко
  • 3) Андрій Ярмоленко
  • 4) Роман Яремчук
  • 5) Віктор Циганков
  • 6) Руслан Малиновський
  • 7) Марлос
Переглянути
Погода