понеділок, 07 квітня 2008 16:46

Микола Сукновський варить наливки із соку та меду

47-річний Микола Сукновський із села Фітьків Надвірнянського району Івано-Франківщини готує наливки із соку лісових ягід і квіткового меду.

— Торік на Всеукраїнському фестивалі "Питні меди" я виграв золоту медаль. Мою наливку оцінили достойно, — каже чоловік. — Часто їжджу на всякі урочистості, стаю в кутику й роздаю наливку. Мій напій розходиться ще до того, як починається дійство.

Настоянку Микола Сукновський готує з ягідного соку та меду. Рецепт удосконалює 25 років.

— Для настоянки беру сік малини, чорниці або чорної горобини. Ягоди збираю в горах. Засипаю їх цукром. Вони мають трохи пробродити, тому цукру багато не треба. Десь 1 до 0,5, — продовжує господар.

Ягоди бродять два місяці. Микола Васильович проціджує їх через сито і береться за приготування медової частини.

Ягоди бродять два місяці

— Найкращий — квітковий мед. Хоча торік пробував із хвойного робити. Він корисний. Щоправда, смак трохи не той, і гірше бродить. Хочу попробувати зробити наливку на хвойному меду із хріном. Таке згодиться від грипу і бронхіту, — розказує. — Медово-ягідний напиток добре помагає від застуди. Треба випити його гарячим, під ковдрою добре пропотіти — за кілька годин слабість як рукою знімає.

На кожен кілограм меду Сукновський доливає 200–300 г води. В емальованій каструлі ставить на вогонь і варить 4–6 год. Час від часу помішує та знімає пінку. Коли вариво світлішає, стає блідо-жовтого кольору, знімає із плити. До меду додає 0,5 л соку і 20 г дріжджів. Наливку розливає в бутлі.

Мед із ягідним соком бродить до чотирьох місяців. Чим довше настоюватиметься напій, тим чистішого кольору набуває. Тоншими стають смак і аромат.

Готовий питний мед має 14 градусів міцності. Перед частуванням господар розігріває напій до 50°С і зливає в дерев"яну діжку — дерево добре зберігає тепло.

Найдорожчий напій — медово-малиновий. Коштує 50 грн за півлітра. Із чорної горобини, винограду, яблучного соку і меду — 30 грн. У погребі наливку можна зберігати до п"яти років.

Канадці виготовили нелипкий мед

У Канаді з"явилися схожі на стільники шестикутні пігулки з натурального меду — "Медові краплі". Ними підсолоджують напої. Новинка тверда й нелипка, її можна брати руками, як кубик цукру.
— Декілька років шукали, як завжди мати під рукою улюблений продукт. Щоб не забруднюватися і не відчувати незручностей, набираючи мед із банки, — діляться винахідники твердого меду.
Випускають "Медові краплі" двох видів — чистий мед і мед із лимоном.

Ірина ШУРИГА

Зараз ви читаєте новину «Микола Сукновський варить наливки із соку та меду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути