47-річний Микола Сукновський із села Фітьків Надвірнянського району Івано-Франківщини готує наливки із соку лісових ягід і квіткового меду.
— Торік на Всеукраїнському фестивалі "Питні меди" я виграв золоту медаль. Мою наливку оцінили достойно, — каже чоловік. — Часто їжджу на всякі урочистості, стаю в кутику й роздаю наливку. Мій напій розходиться ще до того, як починається дійство.
Настоянку Микола Сукновський готує з ягідного соку та меду. Рецепт удосконалює 25 років.
— Для настоянки беру сік малини, чорниці або чорної горобини. Ягоди збираю в горах. Засипаю їх цукром. Вони мають трохи пробродити, тому цукру багато не треба. Десь 1 до 0,5, — продовжує господар.
Ягоди бродять два місяці. Микола Васильович проціджує їх через сито і береться за приготування медової частини.
Ягоди бродять два місяці
— Найкращий — квітковий мед. Хоча торік пробував із хвойного робити. Він корисний. Щоправда, смак трохи не той, і гірше бродить. Хочу попробувати зробити наливку на хвойному меду із хріном. Таке згодиться від грипу і бронхіту, — розказує. — Медово-ягідний напиток добре помагає від застуди. Треба випити його гарячим, під ковдрою добре пропотіти — за кілька годин слабість як рукою знімає.
На кожен кілограм меду Сукновський доливає 200–300 г води. В емальованій каструлі ставить на вогонь і варить 4–6 год. Час від часу помішує та знімає пінку. Коли вариво світлішає, стає блідо-жовтого кольору, знімає із плити. До меду додає 0,5 л соку і 20 г дріжджів. Наливку розливає в бутлі.
Мед із ягідним соком бродить до чотирьох місяців. Чим довше настоюватиметься напій, тим чистішого кольору набуває. Тоншими стають смак і аромат.
Готовий питний мед має 14 градусів міцності. Перед частуванням господар розігріває напій до 50°С і зливає в дерев"яну діжку — дерево добре зберігає тепло.
Найдорожчий напій — медово-малиновий. Коштує 50 грн за півлітра. Із чорної горобини, винограду, яблучного соку і меду — 30 грн. У погребі наливку можна зберігати до п"яти років.
Канадці виготовили нелипкий мед
У Канаді з"явилися схожі на стільники шестикутні пігулки з натурального меду — "Медові краплі". Ними підсолоджують напої. Новинка тверда й нелипка, її можна брати руками, як кубик цукру.
— Декілька років шукали, як завжди мати під рукою улюблений продукт. Щоб не забруднюватися і не відчувати незручностей, набираючи мед із банки, — діляться винахідники твердого меду.
Випускають "Медові краплі" двох видів — чистий мед і мед із лимоном.
Ірина ШУРИГА
Коментарі