понеділок, 13 серпня 2007 17:09

Лукум посипають цукровою пудрою

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Доктор Лукум показує афродизіак. Аби привернути увагу туристів, баночку продають разом із фігуркою бога родючості. Позаду на лотках лежить лукум — звичайний та з горішками
Доктор Лукум показує афродизіак. Аби привернути увагу туристів, баночку продають разом із фігуркою бога родючості. Позаду на лотках лежить лукум — звичайний та з горішками

Лукум — один з найвідоміших турецьких солодощів. Його готують із цукру, води, лимонної кислоти й кукурудзяного крохмалю.

— Справжній лукум має бути кольору меду, — пояснює Доктор Лукум, власник однойменної кондитерської в Мармарисі (Туреччина). — Іноді в нього додають барвники. Такий лукум ми називаємо соплями. Він майже не має смаку.

Чоловік каже, що справжній лукум — в"язкий, як жуйка. Його варять 5 год. у спеціальній машині. Вона постійно мішає масу. Потім розливають на кондитерський папір, дають охолонути, ріжуть на шматки й посипають цукровою пудрою. Маленька коробочка солодощів (200 г) коштує 10 грн ($2), а велика (0,5 кг) — 25 грн.

— А ще ми готуємо афродизіак із сорока трав та меду, — каже кондитер. — Той, хто хоче бути молодим, енергійним і кохатися по п"ять разів за ніч, має їсти його щодня.

Туристичні гіди пояснюють — це енергетична суміш темно-коричневого кольору, яка пахне травами.

— За сезон з"їдаємо по чотири банки, по одній за місяць, — говорить Ганна, гід турфірми "Туртес". — Із нашим шаленим графіком роботи він допомагає почуватися бадьорим. Баночка коштує 20 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Лукум посипають цукровою пудрою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути