Лукум — один з найвідоміших турецьких солодощів. Його готують із цукру, води, лимонної кислоти й кукурудзяного крохмалю.
— Справжній лукум має бути кольору меду, — пояснює Доктор Лукум, власник однойменної кондитерської в Мармарисі (Туреччина). — Іноді в нього додають барвники. Такий лукум ми називаємо соплями. Він майже не має смаку.
Чоловік каже, що справжній лукум — в"язкий, як жуйка. Його варять 5 год. у спеціальній машині. Вона постійно мішає масу. Потім розливають на кондитерський папір, дають охолонути, ріжуть на шматки й посипають цукровою пудрою. Маленька коробочка солодощів (200 г) коштує 10 грн ($2), а велика (0,5 кг) — 25 грн.
— А ще ми готуємо афродизіак із сорока трав та меду, — каже кондитер. — Той, хто хоче бути молодим, енергійним і кохатися по п"ять разів за ніч, має їсти його щодня.
Туристичні гіди пояснюють — це енергетична суміш темно-коричневого кольору, яка пахне травами.
— За сезон з"їдаємо по чотири банки, по одній за місяць, — говорить Ганна, гід турфірми "Туртес". — Із нашим шаленим графіком роботи він допомагає почуватися бадьорим. Баночка коштує 20 гривень.
Коментарі