неділя, 04 червня 2006 15:28

Єрусалимський кальян курять через воду

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Кальянщик клубу ”Рівер Пелес” 22-річний Олексій Литвинчук запропонував відвідувачкам кальян ”яблуко-смородина”
Кальянщик клубу ”Рівер Пелес” 22-річний Олексій Литвинчук запропонував відвідувачкам кальян ”яблуко-смородина”

У багатьох столичних диско-клубах, ресторанах, барах стало модно замовляти кальян. Його можна курити через сік, молоко, горілку, вино, коньяк, шампанське, коктейлі і навіть абсент. Але досвідчені кальянщики найкращим вважають класичний арабський рецепт: тютюн зі смаком яблука на воді.

— У кожній арабській сім"ї є кальян. Це давня традиція відпочинку. Тому його курять і старі, й малі з ранку до вечора, — розповідає 22-річний студент столичного "політеху" Басель Кавас. Він приїхав до Києва з Ірану. Басель — напівараб, напівукраїнець. Працював кальянщиком у ресторані міста Рамалах, неподалік Єрусалима.

— У Лівані деякі чоловіки не дозволяють дружинам курити, бо вважають це легковажним, — каже Басель, відчиняючи двері своєї кімнати у гуртожитку. — Їм можна тільки з чоловіком або наодинці.

У кімнаті на столі в мисці з водою стоїть високий кальян. Хлопець відкручує довгу трубку і розкладає її на три частини. Його Басель купив у Лівані — на наші гроші за 350 грн. У столичних магазинах така забавка коштує значно дорожче — до 1500 грн.

Їм можна тільки з чоловіком або наодинці

— Краще брати з розкладною трубкою — його можна зсередини чистити. Інакше кальян матиме гіркий присмак. Араби люблять смак "подвійного яблука" і курять його тільки через воду, — розповідає хлопець. — А українці роблять на мол-о-оці, мінера-а-льній во-ді та ви-ні, — розтягує слова Басель, набираючи в глечик воду з-під крана. Дістає з полиці вуглик і кладе його на конфорку електричної плити. За кілька хвилин  шматочок спалахує яскравим помаранчевим полум"ям. Далі у чашу викладає гіркою яблуневий тютюн з маленьких клаптиків.

— Якщо не маєте чаші до кальяну, розріжте навпіл почищене яблуко, виріжте серединку, а знизу зробіть решітку. Всередину покладіть "начинку", — радить Басель. — Через яблуневу чашу дим матиме насичений фруктовий аромат, — запевняє.

Хлопець бере великий шматок фольги, складає його вдвічі блискучим боком усередину (щоб тютюн не горів) і щільно обмотує чашу. Згори зубочисткою пробиває багато маленьких дірочок. Викладає невеликий кубик розжареного вугілля на фольгу й розкурює кальян, пускаючи густий дим. У кімнаті запахло солодким яблуком. За арабською традицією, кальян передають по колу. Трубку складають удвоє, а сусід, отримуючи, легенько б"є по руці.


Ціна порціі кальяну у нічних клубах


   "Фієста" "Рівер Пелес"  "Тато"  "Квартал" 
 Вода  35  60  60  50
 Молоко  -  90  60  50
 Сік  45  100  80  70
 Вино  75  150  90  90
 Горілка  40  120  100  -
 Коньяк  80  -  100  90
 Шампанське   
 85  -  100-120  70
 Абсент  -  -  130  110
 Коктейлі  125  170  120  125-150


Чим закушувати східну трапезу

Найкраща закуска до кальяну — фрукти, фруктові коктейлі та салати: з персика, лимона, абрикоса, банана, ківі, груші та яблука. Не смакують тільки апельсини з мандаринами. Запивати кальян можна свіжим соком, холодним чи гарячим чаєм: зеленим, червоним, квітковим. Підійде й заварена в турці кава з кардамоном без цукру.
— Можна їсти солодощі. Але не запивайте спиртним, бо болітиме голова, — пояснює Басель Кавас.




У Львові проблема з кальянними вугликами

Кальян — забавка східна. Коли курити його стало модно, тютюнові торговці знайшли новий спосіб заробити — кальянний тютюн. За 8 грн майже в кожному цигарковому кіоску Львова можна знайти тютюн зі смаком банана, ананаса, груші, яблука, кокоса, м"яти, вишні. А от із вугликами до кальяну — проблема.
— Невеличкий кальян і кілька пачок вугликів мені привіз товариш із Туреччини. За місяць вони закінчилися. Я оббігав півміста. У супермаркетах — нема, в кіосках — нема. Надвечір знайшов їх у магазині "Світ напоїв". Та й то не такі, як треба, — розповідає 22-річний львів"янин Віталій Вітрик.
За 6 грн хлопець купив п"ять вугликів. Щоправда, більших за розміром та діаметром від привезених із Туреччини. А це означає, що вони надто потужні для маленького кальяну — у ньому миттєво згорає тютюн. Про кальянне вугілля меншого діаметру у Львові не чули. Віталій із друзями знайшли вихід: хлопці розламують велику вуглину надвоє, у фользі роблять менше дірочок.
— Із кальяном є ще одна проблема, — додає Вітрик. — Усі думають, що він призначений для вживання наркотиків. Мама моя ледь не плаче, коли я згадую про кальян. А до мого друга одного разу навіть міліція приїздила: сусіди заявили, що в квартирі хтось курить якусь "траву".

Михайло ГУЗАРЕВИЧ

Зараз ви читаєте новину «Єрусалимський кальян курять через воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути