У багатьох столичних диско-клубах, ресторанах, барах стало модно замовляти кальян. Його можна курити через сік, молоко, горілку, вино, коньяк, шампанське, коктейлі і навіть абсент. Але досвідчені кальянщики найкращим вважають класичний арабський рецепт: тютюн зі смаком яблука на воді.
— У кожній арабській сім"ї є кальян. Це давня традиція відпочинку. Тому його курять і старі, й малі з ранку до вечора, — розповідає 22-річний студент столичного "політеху" Басель Кавас. Він приїхав до Києва з Ірану. Басель — напівараб, напівукраїнець. Працював кальянщиком у ресторані міста Рамалах, неподалік Єрусалима.
— У Лівані деякі чоловіки не дозволяють дружинам курити, бо вважають це легковажним, — каже Басель, відчиняючи двері своєї кімнати у гуртожитку. — Їм можна тільки з чоловіком або наодинці.
У кімнаті на столі в мисці з водою стоїть високий кальян. Хлопець відкручує довгу трубку і розкладає її на три частини. Його Басель купив у Лівані — на наші гроші за 350 грн. У столичних магазинах така забавка коштує значно дорожче — до 1500 грн.
Їм можна тільки з чоловіком або наодинці
— Краще брати з розкладною трубкою — його можна зсередини чистити. Інакше кальян матиме гіркий присмак. Араби люблять смак "подвійного яблука" і курять його тільки через воду, — розповідає хлопець. — А українці роблять на мол-о-оці, мінера-а-льній во-ді та ви-ні, — розтягує слова Басель, набираючи в глечик воду з-під крана. Дістає з полиці вуглик і кладе його на конфорку електричної плити. За кілька хвилин шматочок спалахує яскравим помаранчевим полум"ям. Далі у чашу викладає гіркою яблуневий тютюн з маленьких клаптиків.
— Якщо не маєте чаші до кальяну, розріжте навпіл почищене яблуко, виріжте серединку, а знизу зробіть решітку. Всередину покладіть "начинку", — радить Басель. — Через яблуневу чашу дим матиме насичений фруктовий аромат, — запевняє.
Хлопець бере великий шматок фольги, складає його вдвічі блискучим боком усередину (щоб тютюн не горів) і щільно обмотує чашу. Згори зубочисткою пробиває багато маленьких дірочок. Викладає невеликий кубик розжареного вугілля на фольгу й розкурює кальян, пускаючи густий дим. У кімнаті запахло солодким яблуком. За арабською традицією, кальян передають по колу. Трубку складають удвоє, а сусід, отримуючи, легенько б"є по руці.
Ціна порціі кальяну у нічних клубах
| "Фієста" | "Рівер Пелес" | "Тато" | "Квартал" | |
| Вода | 35 | 60 | 60 | 50 |
| Молоко | - | 90 | 60 | 50 |
| Сік | 45 | 100 | 80 | 70 |
| Вино | 75 | 150 | 90 | 90 |
| Горілка | 40 | 120 | 100 | - |
| Коньяк | 80 | - | 100 | 90 |
| Шампанське |
85 | - | 100-120 | 70 |
| Абсент | - | - | 130 | 110 |
| Коктейлі | 125 | 170 | 120 | 125-150 |
Чим закушувати східну трапезу
Найкраща закуска до кальяну — фрукти, фруктові коктейлі та салати: з персика, лимона, абрикоса, банана, ківі, груші та яблука. Не смакують тільки апельсини з мандаринами. Запивати кальян можна свіжим соком, холодним чи гарячим чаєм: зеленим, червоним, квітковим. Підійде й заварена в турці кава з кардамоном без цукру.
— Можна їсти солодощі. Але не запивайте спиртним, бо болітиме голова, — пояснює Басель Кавас.
У Львові проблема з кальянними вугликами
Кальян — забавка східна. Коли курити його стало модно, тютюнові торговці знайшли новий спосіб заробити — кальянний тютюн. За 8 грн майже в кожному цигарковому кіоску Львова можна знайти тютюн зі смаком банана, ананаса, груші, яблука, кокоса, м"яти, вишні. А от із вугликами до кальяну — проблема.
— Невеличкий кальян і кілька пачок вугликів мені привіз товариш із Туреччини. За місяць вони закінчилися. Я оббігав півміста. У супермаркетах — нема, в кіосках — нема. Надвечір знайшов їх у магазині "Світ напоїв". Та й то не такі, як треба, — розповідає 22-річний львів"янин Віталій Вітрик.
За 6 грн хлопець купив п"ять вугликів. Щоправда, більших за розміром та діаметром від привезених із Туреччини. А це означає, що вони надто потужні для маленького кальяну — у ньому миттєво згорає тютюн. Про кальянне вугілля меншого діаметру у Львові не чули. Віталій із друзями знайшли вихід: хлопці розламують велику вуглину надвоє, у фользі роблять менше дірочок.
— Із кальяном є ще одна проблема, — додає Вітрик. — Усі думають, що він призначений для вживання наркотиків. Мама моя ледь не плаче, коли я згадую про кальян. А до мого друга одного разу навіть міліція приїздила: сусіди заявили, що в квартирі хтось курить якусь "траву".
Михайло ГУЗАРЕВИЧ














Коментарі