— Під час посту не розгуляєшся з продуктами. Більшість звичної їжі заборонено. Тому я придумала кілька салатів з буряка, — розповідає 40-річна Ольга Нагірняк із Красилова Хмельницької області.
Миє столовий буряк, приблизно 200 г. Хвостик відрізує.
— Готую в духовці. Тоді він солодший, і страва виходить корисніша. Якщо просто покласти на деко за температури 200 градусів, то зменшується на третину і стає в'ялим. Зручніше запікати у фользі. Так зберігає всі соки, вітаміни і залишається того ж розміру.
Замотує буряк у два шари фольги. Малий запікає 1 год., великий — приблизно 1,5 год. Чистить і нарізує пластинами. Апельсин розбирає на дольки, видаляє білі плівки і кісточки. Викладає на тарілку промите листя салату, шматки буряка й апельсина. Посипає жменею смажених волоських горіхів і 1 ч. л. дрібно натертої цедри лимона.
— Салат заправляю медом. Для збалансування кислого, солодкого та гіркого, додаю зернисту гірчицю.
Змішує 3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. апельсинового соку, 1 ч. л. меду та 1 ст. л. гірчиці в зернах. Поливає салат.
— Коли треба нагодувати багато людей, готую вінегрет. Тільки не звичайний, а з квашеною капустою і грибами.
Запікає в духовці чотири картоплини, по два буряки та моркви. Чистить і нарізує дрібними кубиками. Подрібнює цибулину, чотири солоних огірки та 300 г маринованих білих грибів. Змішує із запеченими овочами. Віджимає 300 г квашеної капусти і додає до овочів. Залишає вінегрет настоятися годину.
Коментарі