понеділок, 09 жовтня 2017 10:23

Повідомили, як навчатимуться представники нацменшин

Повідомили, як навчатимуться представники нацменшин
Для впровадження 7 статті Закону "Про освіту" Уряд заклав кошти на підвищення кваліфікації вчителів шкіл нацменшин. Фото: fakty.ictv.ua.

Обсяг вивчення мови національних меншин та перелік предметів, які викладатимуть цією мовою, визначатиме постанова Уряду.

Переліки та обсяги предметів Кабмін визначатиме індивідуально для кожної нацменшини. Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Крім того, пункти Закону "Про освіту" деталізуватимуть та пояснюватимуть у профільних законах, підзаконних актах та та постановах Кабінету міністрів.

"Мовну статтю закону виклали саме у такій редакції тому, що ми отримали документальні свідчення про дискримінацію дітей зі шкіл нацменшин. Два роки тому ми зробили обов'язковим ЗНО з української мови для всіх дітей, що закінчують школи, а не лише для тих, які планують вступати до вузів. Ми отримали драматичні результати: 55 відсотків дітей, що навчаються у школах з румунською мовою навчання, та більше 62 відсотків дітей зі шкіл з угорською мовою навчання провалили екзамен з української мови. Ці учні не подолали поріг "склав-не склав". Виходить, ці діти мають лише два вибори: залишитися в своєму населеному пункті без освіти або виїхати в іншу країну", – каже Лілія Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український Нобель: обрали найкращого вчителя країни

Для впровадження 7 статті Закону "Про освіту" Уряд заклав кошти на підвищення кваліфікації вчителів шкіл нацменшин. Урядовці також розробили глосарії для двомовного навчання. Зараз Міносвіти збирає робочу групу з вчителів-практиків, освітніх експертів та Інституту модернізації змісту освіти, щоб напрацювати підручники для двомовного навчання.

"Для підвищення якості навчання та плавного переходу на вивчення предметів українською ми плануємо впровадити нові педагогічні методи та інструменти. Завдяки двомовному навчанню термінологію на уроці даватимуть одразу двома мовами: українською та мовою меншини", - повідомила міністр освіти і науки.

Закон "Про освіту" внесли до Верховної ради влітку. До початку канікул депутати за нього не проголосували. 5 вересня народні депутати все ж ухвалили документ. Законопроект підтримали 255 парламентаріїв. Документ передбачає багато змін для освітян. Серед таких - запровадження 12-річного навчання у школах, збільшення заробітної плати вчителям до 6,5 тис., оприлюднення офіційних звітів щодо грошових витрат, викладання у вузах українською мовою та створення Агентства забезпечення якості освіти. Найбільше обговорень викликала 7 стаття закону. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, як навчатимуться представники нацменшин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути