Ексклюзиви
пʼятниця, 15 вересня 2017 17:40

Коли директор бере вихідний, учні не йдуть до школи - українка про чеське навчання
13

Похід у бібліотеку
Фото: сайт школи ZŠ Liberec, Dobiášova
Похід у бібліотеку
Перше вересня
Перше вересня
Урок малювання

Чеська система освіти простіша, ніж українська. Навчання у школі легшої форми, розповідає Gazeta.ua Ірина Фітцай. У 2009-му вона з родиною переїхала у Ліберец (Чехія).

Старший син Данієль ходить у 2 клас. Відвідує звичайну місцеву школу. У класі навчається 26 дітей:17 хлопців і 9 дівчат.

Автор: сайт школи ZŠ Liberec, Dobiášova
  Перше вересня
Перше вересня

"Традиційно запис до першого класу проводять у січні. Тоді ж вчитель проводить з дитиною різні тестові завдання. Це допомагає визначити, чи готова дитина до школи. Зазвичай до першого класу йдуть з шести років. Але у нашому випадку після тестування виявилося, що Данієль не зовсім готовий до навчання. Він рік ходив до підготовчого класу. Став першачком у сім років", - каже жінка.

Початкова та середня освіта триває з 1-го по 9-й клас. Далі випускники здобувають вищу освіту.

"Перший урок на 8:00 ранку. Але діти мають прийти до школи на 7:50. У початковій школі учні мають чотири-п'ять уроків щодня. У старшій - трохи більше. Урок триває 45 хвилин. Перерви по 10-20 хвилин", - продовжує Ірина.

Навчальний рік починається 1-го вересня, а закінчується 1-го липня. Восени і навесні школярі мають тиждень канікул. Зимові канікули тривають з 22-го грудня по 2-ге січня.

"Один раз на семестр у школах є директорський день. Директор навчального закладу бере собі два дні вихідних - четвер та п'ятницю. У ці дні школярі також не мають занять. Відтак діти додатково упродовж семестру мають міні-канікули", - пояснює українка.

У чеській освіті п'ятибальне оцінювання: 1 - найвищий бал, 5 - найгірша оцінка. Школярів оцінюють у всіх класах, окрім першого. Там оцінки у вигляді смайликів. Наприкінці кожного семестру учням дають табелі з їхньою успішністю.

Автор: сайт школи ZŠ Liberec, Dobiášova
  Урок малювання
Урок малювання

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найдивніших заборон у школах світу

"Школа має власний сайт. Там можна подивитися розклад занять, канікул чи оголошення про події. У дітей електронні щоденники. Батьки комунікують з вчителями через інтернет та соціальні мережі. Так інформують про дитячу успішність, проведення зборів (вони відбуваються тричі на рік) чи інші організаторські питання. Якщо учень з якихось причин не зможе прийти до школи, батьки повинні написати у директора записку. Там детально пояснити причину і термін відсутності на заняттях", - ділиться досвідом українка.

Чеські школи - закриті. Відтак на територію без дозволу не можуть зайти сторонні люди та батьки. Діти мають спеціальні чипи для входу.

"Навчальні дисципліни такі ж, як в Україні. Але дітям навчатися легше. Домашніх завдань задають мало: 2-3 рази на тиждень. Їхнє виконання забирає небагато часу - менше ніж півгодини. На додаткові заняття діти не ходять. Натомість є різні гуртки - басейн, танці, футбол, кераміка, карате. У нашій школі раз на два тижні дітей безкоштовно водять у сауну. Протягом навчального року дітей водять в кіно, театр, влаштовують екскурсії до лісу чи інших цікавих місць.

Автор: сайт школи ZŠ Liberec, Dobiášova
  Школярі в басейні
Школярі в басейні

Школярі не носять форму. У приміщенні ходять у змінному взутті. Поборів у державних школах немає. Батьки лише платять за додаткові зошити, екскурсії та гуртки. Щомісяця харчування у їдальні обходиться 500 чеських крон, це 500 грн.

"Харчування у чаських шкільніх їдальнях більш різноманітне, ніж в українських. Це різні супи, каші, овочі та фрукти. Щоразу дітей годують м'ясом. Це може бути свинина, телятина, кролятина, курятина чи риба. Обов'язково в меню вказують кількість калорій у кожній страві та наявність алергенів, якщо такі є", - каже Ірина Фітцай.

Українка розповіла про навчання у китайській школі. Початкова освіта триває 6 років, середня - 3. Перші 9 класів навчання обов'язкові для всіх громадян. Три наступні - за бажанням. Навчальний рік триває 2 семестри. У проміжку між ними діти мають місяць канікул. Поточного оцінювання у школі не має. Середній бал за рік виводять після місячних, півсеместрових та семестрових іспитів. Додаткових чи неофіційних батьківських поборів у державних школах немає. Є лише офіційна плата - $150 на рік. У школу дітям не можна одягати сережки, ланцюжки, заборонений манікюр, макіяж і ґаджети.

Зараз ви читаєте новину «Коли директор бере вихідний, учні не йдуть до школи - українка про чеське навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі