четвер, 21 вересня 2017 11:30

Держава не має платити за навчання іноземною мовою - фахівець

Держава не має платити за навчання іноземною мовою - фахівець
В Україні навчається близько 400 тис. дітей національних меншин. Фото:tvoemisto.tv.

Мовну статтю закону "Про освіту" направили на експертизу в Раду Європи. Її перевірять на відповідність до європейських стандартів. Глави міністерств закордонних справ Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії висловили занепокоєння через новий закон в Україні.

Мовна стаття закону відповідає українській Конституції, кажуть у Міносвіти. Вона розширює можливості дітей, які належать до нацменшин, та сприяє реалізації їхніх конституційних прав на отримання освіти. У дитсадках та початковій школі діти з національних меншин зможуть навчатися рідною мовою, вивчаючи державну. У середній та старшій школі мовою навчання буде українська.

"Мовна стаття розширює можливості українських дітей, які належать до національних меншин, для отримання освіти. До ухвалення нового закону навчання у таких навчальних закладах відбувалося лише мовою нацменшин. Складалася ситуація, коли держава фінансує школи, учні яких не здатні скласти ЗНО в Україні. Вже з першого класу такі школярі орієнтовані на те, що вищу освіту здобуватимуть за межами країни. Але за їхнє навчання платить Україна. Нова стаття дає можливість цим учням навчатися державною мовою та отримати українську освіту", - розповідає Gazeta.ua громадський діяч та правозахисник Роман Матис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вибори закінчаться - про українське мовне питання забудуть" - правозахисник

В Україні навчаються близько 400 тис. дітей національних меншин у 735 навчальних закладах. Там дисципліни викладають мовою нацменшин. Українську мову вивчають 2 год. на тиждень.

Новий документ відповідає міжнародним та внутрішнім зобов'язанням. У президента не має жодних застережень щодо такої редакції закону "Про освіту". Найближчими днями його підпишуть, переконаний фахівець.

Закон "Про освіту" ухвалили 5 вересня. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. Голова парламенту Андрій Парубій відправив документ президентові Петрові Порошенку.

Зараз ви читаєте новину «Держава не має платити за навчання іноземною мовою - фахівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути