Ексклюзиви
четвер, 31 серпня 2017 09:52

Чому батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи

Чому батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи
Батьки не зобов'язані здавати кошти на потреби навчального закладу. Утім формально ніхто не може заборонити батькам допомагати, кажуть фахівці. Фото: osvita.ua

Низка обласних та місцевих рад прийняли рішення про заборону поборів у школах. Фінансувати навчальний заклад мають місцеві органи влади. Але в кінці та на початку навчального року батьки здають кошти на ремонт школи чи дитячого садка, закупівлю канцелярського приладдя та навіть ліків.

Батьки не зобов'язані здавати кошти на потреби навчального закладу. Утім формально ніхто не може заборонити допомагати, кажуть фахівці.

"Ремонт у школах та забезпечення навчального процесу - обов'язок місцевої влади. Оскільки грошей не вистачає - ці обов'язки перекладають на батьків. Ті скаржаться, але офіційно нічого не роблять. Не пишуть листів у районні відділи освіти, міські ради чи правоохоронні органи. Вони не вірять, що отримають бажаний результат, не хочуть нашкодити власним дітям. Доки батьки не почнуть діяти, шкільні побори не зникнуть", - розповідає Gazeta.ua експерт із питань освіти Андрій Черних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову в школу: 6 нововведень навчального року

За бажанням батьки можуть робити внески. Визначити суму мають самостійно. Її варто сплачувати не в руки вчителеві чи директору, а на рахунок управління освіти або іншої організації, яка співпрацює з навчальним закладом. Важливо, щоб у переказі було зазначене цільове призначення грошей - ремонт чи купівля крейди.

Якщо у батьків гроші вимагають, залякуючи дітьми, це вже порушення законодавства. За такі правопорушення можлива кримінальна, адміністративна чи дисциплінарна відповідальність, кажуть юристи.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич дозволила організовувати свято Першого дзвоника на розсуд шкіл. Але навчальні заклади від традиційних лінійок не відмовляються. Крім того, батьки та громадські організації закликали чиновників не приходити 1 вересня у школи. Таку традицію вони називають пережитком СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Чому батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути