Ексклюзиви
неділя, 08 жовтня 2017 13:41

Український Нобель: обрали кращого вчителя країни
5

Вчора, 7 жовтня, у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбулася церемонія нагородження національної премії Global Teacher Prize. Це – українська версія всесвітньовідомої "Нобелівської премії" для вчителів.

Національну премію в Україні започаткували вперше. Її ініціювала громадська спілка "Освіторія" за підтримки Міністерства освіти і науки. Мета премії – популяризація новаторських підходів в українській освіті та підняття престижу професії педагога.

Автор: Тарас Подолян
  5 фіналістів конкурсу Global Teacher Prize
5 фіналістів конкурсу Global Teacher Prize

"Більше 80 відсотків українських вчителів не задоволені своїм соціальним статусом. Ця проблема існує y всьому світі. Чи не єдина країна, де професія вчителя за престижністю дорівнює професії лікаря, – Корея. Віримо, що премія стане дієвим інструментом популяризації наших прогресивних педагогів, які йдуть y ногу з часом і впроваджують новітні практики. Освіта – це найприбутковіша інвестиція y суспільство", – каже голова громадської пілки "Освіторія" та організатор премії Global Teacher Prize Зоя Литвин.

Номінувати вчителя на здобуття премії могли його колеги, учні чи їхні батьки. Крім того, зареєструватися на участь y конкурсі педагог міг самостійно. Організатори премії отримали 632 заявки та 2500 номінацій з усіх областей України. Найбільше надійшло з Київщини – 18%. Найменше – з Луганської області – менше 1%.

Анкети учасників показали, що 92% вчителів працюють y державних школах. З них 84% номінантів - це жінки. Найбільше заяв надіслали педагоги з міських навчальних закладів – 83%.

З усіх заявок організатори та журі конкурсу обрали 20 кращих вчителів України. A вже з них – 5 фіналістів.

"Усі вчителі цікаві, але різні. Вінничанин Владислав Качур – поліглот. Знає 5 мов. На його уроках – як на справжніх шоу. Він використовує уроки гейміфікації (використання ігрових практик та механізмів у неігровому контексті – Gazeta.ua), інтерактивні вправи та арт-терапію. Тетяна Варкалець – вчитель історії з Полтави створила творчу лабораторію для своїх учнів. Навчає історії через авторські комікси і веб-квести. Паул Пшенічка - 71-річний учитель фізики. Він заснував школу-лабораторію для юних науковців. Киянка Наталя Гладких працює з дітьми з вадами зору. Вікторія Биркович виросла сиротою. Мріяла стати вчителем початкових класів, щоб дарувати свою любов усім дітям", - розповідає Зоя Литвин.

З п'яти найкращих журі обрало найкращого вчителя України. Ним став 71-річний вчитель фізики та астрономії з Чернівецького ліцею №1 Паул Пшенічка. Він отримав 100 тис. грн та рік безкоштовного підвищення кваліфікації. Крім того, переможець поїде на Global Education and Skills Forum 2018 у Дубай. Він відбудеться y березні наступного року. Тоді й визначать найкращого вчителя світу.

Автор: Тарас Подолян
  Паул Пшенічка отримав першість y номінації «Приз глядацьких симпатій»
Паул Пшенічка отримав першість y номінації «Приз глядацьких симпатій»

Паул Пшенічка має 47 років учительського стажу. У 91-му він створив для обдарованих учнів молодіжне наукове товариство "Квазар". Написав кілька підручників з фізики. У 2005 році Масачусетський технологічний інститут назвав малу планету №21389 ім'я українця – "Пшенічка". Працює з дітьми за двоступінчастою системою: подає матеріал на уроках та y позаурочний час.

"У нас технологічне суспільство. Але на уроці потрібно робити усе, щоб діти забували про гаджети. З кожним учнем треба встановити людський контакт, a вже потім їх вчити. На перших уроках я намагаюся запалити аудиторію – даю дітям цікаві та логічні завдання. До прикладу: хто більший – слон чи бегемот. Перший варіант відповіді – слон. Другий – бегемот. Третій – обидва великі. Кожна з цих відповідей правильна. A тепер секрет: перша і друга відповідь по п'ять балів. Третя – десять. Вона найбільш креативність. Учні не обов'язково мусять правильно розв'язати. Головне – вони логічно думають", - каже Gazeta.ua Паул Пшенічка.

Крім головної премії Паул Пшенічка отримав першість y номінації "Приз глядацьких симпатій" та освітню подорож до Естонії. У голосуванні взяли участь понад 500 тис. українців. З них 21% підтримали чернівецького вчителя.

Автор: Тарас Подолян
  Вчитель року Паул Пшенічка.
Вчитель року Паул Пшенічка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдешевше навчання в дитсадку коштує 78 тис. грн - українка про китайську дошкільну освіту

"Професія вчителя існує більше двох тисяч років. Але разом з тим професія вчителя – це професія майбутнього. Деякі популярні сьогодні професії зникнуть через 10-15 років. Утім школа та вчителі залишатимуть назавжди. Я почав працювати за часів Союзу, тому впевнено можу сказати, наша освіта не стоїть на місці. Утім зараз вчитель мусить y разів десять більше заповнювати документів, ніж 40 років тому. Тому зараз суспільству потрібно позбавлятися від того, що наросло на системі освіти, що заважає працювати", – каже переможець премії Global Teacher Prize.

Крім головної нагороди, вчителів нагородили y спеціальних номінаціях. Так, нагороду "Обрана серцем" від каналу "1+1" отримала запорізька вчителька з хімії Оксана Бицина. Працює y школі 24 роки. Впроваджує інтерактивні методи навчання, працює з учнями онлайн. Веде у мережі блог про хімію.

Автор: Тарас Подолян
  Нагороду «Обрана серцем» від каналу «1+1» отримала запорізька вчителька з хімії Оксана Бицина.
Нагороду «Обрана серцем» від каналу «1+1» отримала запорізька вчителька з хімії Оксана Бицина.

Номінацію "Вчитель-новатор" заснувала Microsoft Ukraine. Івано-франківську вчительку хімії Оксану Окулову компанія нагородила "За використання технологій y класі". Вона представить Україну на конкурсі вчителів-інноваторів Microsoft Innovative Educator Expert. Туди з'їдуться 300 вчителів з усього світу.

Автор: Тарас Подолян
  Оксана Окулова отримала премію «Вчитель-новатор».
Оксана Окулова отримала премію «Вчитель-новатор».

"Разом з учнями веду блог, де ми ділимося своїми дослідженнями. Для запам'ятовування хімічних елементів учні створюють карти у програмі Flashcards від Microsoft, опановують скрайбінг і використовують гру Minecraft для створення моделей молекул", - ділиться педагог.

Міжнародну преміюGlobal Teacher Prize заснував арабський мільярдер Санні Варкі у 2014 році Її мета – віднайти найкращих учителів-новаторів з усього світу. Переможець отримує нагороду в $1 млн.Минулого року переможницею стала Меггі Макдоннел. Вона боролася з проблемою самогубства серед підлітків у віддаленому селі на півночі Канади.

Зараз ви читаєте новину «Український Нобель: обрали кращого вчителя країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути