четвер, 30 серпня 2012 13:01

"Свистуни" з картоплі поливають грибним соусом

Автор: фото з архіву Галини Терен
 

- Гостювала в подруги у Литві, та навчила мене готувати їхні національні страви, - розповідає киянка Галина Терен, 34 роки. - Литовці їдять багато картоплі, м'яса, молочних продуктів. А гострих страв у їхній кухні взагалі немає.

Каже, найбільше сподобалася страва швильпикай — картопляні палички під грибним соусом. Для страви чистить 2 кілограми картоплі, кладе у холодну підсолену воду.

-  Варю картоплю 10 хвилин. Після цього воду повністю зливаю. Картоплі без води знов підігріваю на повільному вогні. Постійно помішую, щоб випарувалася решта рідини — картопля має бути підсушеною. Слідкую, щоб не підгоріла. Можна брати навіть вчорашню, головне - без води.

Гарячу висушену картоплю давить на пюре. Вбиває яйця, всипає склянку борошна, сіль на кінчику ножа. Місить тісто руками.

- Замішувати треба швидко, бо загусає. Кладу на дошку, посипану борошном. Розкачую у довгу ковбаску. Натискаю зверху ножем, щоб тісто стало пласким.

Розрізає навкіс: виходять ромби. Змазує деко олією, розігріває духовку до 200 градусів. Викладає ромби і пече 15 хвилин. За цей час двічі відкриваю духовку і перевертаю ромби.

Тим часом готує соус для "свистунів". 250 грамів шампіньонів варить у каструлі з водою 5 хвилин. Відварені гриби вибирає, рідину відсатвляє в сторону. Ріже гриби дрібними шматками.

- Нарізаю дрібно одну середню цибулину, смажу на сковорідці з трьома ложками соняшникової олії до золотавого кольору. У підсмажену цибулю кладу ложку борошна, висипаю варені гриби і помішую. Смажу ще протягом хвилини.

У соус вливає рідину від грибів, перемішує. Заливає склянку молока, додає сіль і перець на кінчику ножа. Дістає картопляні палички з духовки, розкладає по тарілках, заливає готовим грибним соусом.

- Картопляне тісто виходить м'яке і пухке. Подавати "свистуни" краще гарячими. Грибний соус можна подати і до м'яса, якщо зварили його багато.

До картопляних паличок радить зробити домашню литовську ковбасу. Потрібні тонкі свині кишки, 0,3 склянки води, 50 г. свиного жиру, перець, сіль.

Півкілограма свинини, 2 невеликі цибулини і 2 зубці часнику пропускає через м'ясорубку з крупною решіткою. 70 грамів свіжого сала ріже дрібними шматками, додає його до свинини і заливає півсклянки води.

- Розмішую у масі 50г свиного жиру, півчайної ложки солі і перцю. Усе перемішую. Тепер щільно заповнюю фаршем свині кишки, поки не стануть тугими. Але забагато фаршу запихати не треба, бо кишки можуть порватися.

Варить кишки із фаршем у каструлі з підсоленою водою 20 хвилин. Дістає їх із води, перекладає на сковорідку із 2 ложками олії. Смажить 7 хвилин.

- Найкраще литовська ковбаса смакує з картопляним пюре, тушкованою капустою. Коли подаю на стіл, оздоблюю страву петрушкою і кропом. Поряд ставлю тарілки із "свистунами". Такий обід для родини готую на свята і по неділях.

Зараз ви читаєте новину «"Свистуни" з картоплі поливають грибним соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути