— Гостювала в подруги у Литві, навчила мене готувати їхні страви, — розповідає киянка Галина Терен, 34 роки. — Литовці їдять багато картоплі, м'яса, молочних продуктів. Гострих страв у їхній кухні нема.
Найбільше сподобалася страва швильпикай, або картопляні свистуни. У підсоленій воді 10 хв. варить 2 кг бараболі. Воду повністю зливає й залишає картоплю на вогні. Постійно помішує, щоб випарувалася решта води. Гарячу висушену картоплю давить на пюре. У прохололу вбиває яйця, всипає склянку борошна, сіль на кінчику ножа. Вимішує руками.
— Місити треба швидко, бо загусає. Кладу на дошку, посипану борошном. Розкачую у довгу ковбаску. Натискаю зверху ножем, щоб тісто стало пласким. Розрізаю навкіс, виходять ромби довжиною 7 сантиметрів. Викладаю на змащене олією деко й печу при 200 градусах 15 хвилин. За цей час двічі відкриваю духовку і перевертаю ромби.
Тим часом готує грибний соус. 250 г шампіньйонів відварює 5 хв. Подрібнює гриби та висипає у пательню із підсмаженою цибулиною. Додає ложку борошна. Смажить помішуючи хвилину.
— Також вливаю склянку молока, солю, перчу. Додаю воду, в якій варилися гриби. Стільки, щоб соус залишався густий. Прогріваю його на сковорідці, поливаю гарячі картопляні ромби.
Грибний соус можна подати до м'яса. У Литві його роблять до домашньої ковбаси. Литовці її відварюють, а потім підсмажують.
— Через крупну решітку м'ясорубки пропускають півкілограма свинини, дві цибулини й два зубці часнику. Солять, перчать, додають 50 грамів смальцю, удвічі більше дрібно нарізаного сала та півсклянки води. Перемішують і напихають фарш у тонкі свинячі кишки.
Вони мають бути повні, тугі, але не тісно забиті, бо порвуться. Ковбасу варять 20 хв. у підсоленій воді. Підсмажують хвилин 7 до золотистого кольору на олії.
— Найкраще литовська ковбаса смакує з картопляним пюре, тушкованою капустою. Коли подаю на стіл, прикрашаю зеленню.
Литовський торт настоюють у пакеті
Литовський лінивий торт із печивом називається тингініс. Печиво висипають у каструлю із розтопленими 200 г масла, 100 г кураги й родзинок. Додають 2 ст. л. какао та банку згущеного молока. Варять 3 хв.
— Весь час треба помішувати, щоб не загусло, — розповідає Галина Терен. — На 3-й хвилині всипають півкілограма подрібненого зоологічного печива. Варять ще хвилин 5. Готову масу викладають у поліетиленовий пакет. Формують і на три години кладуть у холодильник.
Коментарі