понеділок, 27 серпня 2012 05:00

Барболяники з грибами перемащують сирком

Автор: фото З САЙТА WWW.dreamfood.com.ua
  Крохмальні сорти картоплі труть на середню тертку, змішують із посіченими печерицями і цибулею. Готові деруни перемащують сметаною чи майонезом із часником
Крохмальні сорти картоплі труть на середню тертку, змішують із посіченими печерицями і цибулею. Готові деруни перемащують сметаною чи майонезом із часником

— Коли в селі копають картоплю, найходовіша страва — деруни. Йдеш вечором, і чути по вулиці, як пахнуть, — розказує Валентина Фіоктістова, 56 років, із райцентру Гайсин на Вінниччині.

Має дачу на хуторі Хороша у цьому районі. Коли їде копати картоплю, бере олію та свіжу підчеревину. Готує деруни зі шкварками і часником.

— Відбираю найбільші картоплини, щоб легше було терти на мілку тертку. В погріб таку теж спускаю в окремому мішку — спеціально на деруни.

На півкілограма бульби тре дві великі цибулини. Щоб не подразнювала очі, чергує з бульбою.

— Цибуля додає смаку та аромату, теж відбираю на грядці найбільшу. Читала, труть ще й моркву. Пробувала, але не сподобалося.

Вбиває три яйця, солить, перчить, всипає 2 ст. л. з верхом борошна. Має крохмальний сорт картоплі, з якого тісто в'язке. Якщо млинці рідкуваті й варитимуться, додає ще трохи борошна. Смажить з обох боків і складає в казан. Деруни перекладає розчавленим часником та злегка обсмаженою підчеревиною.

— Протушую хвилин 5 на малому вогні. Деруни не пригорають, бо на дно кладу підчеревину, вона швидко пускає жир. Їх можна їсти й не тушкуючи. Це так вечеряю, а ті, що протушу, лишаю на обід наступного дня.

Деруни готують із грибами. Начинку кладуть всередину млинця на сковорідці. Можна змішувати з тістом або перекладати готові.

— Деруни з грибами — це закарпатська традиція. Називаються барболяники. Рецепт створений у гірських селах. Там багато грибів, восени їх кладуть чи не в кожну страву, — говорить Тереза Магорита, 52 роки, з Ужгорода.

Тушкує деруни в горщику з грибами та копченою грудинкою. Її підсмажує до золотавого кольору. Окремо смажить лісові гриби або магазинні шампіньйони. Додає сіль, перець, цибулю.

У посудині перемащує барболяники сметаною, перекладає обсмаженими грибами та шматками грудинки. Накриває горщики кришкою чи фольгою і ставить у духовку на 15-20 хв.

— Деруни з грибами можна приготувати швидше. Спочатку натираю картоплю, солю й залишаю на 10 хвилин, щоб відійшов сік. У цей час кришу дрібною тонкою соломкою свіжі печериці.

На півкіло картоплі бере 100 г грибів, велику цибулину, яйце, сіль та перець до смаку. Вмішує 3 ст. ложки борошна. Грибні деруни смажить, як звичайні. Потім складає по два, перемащує соусом.

— Тру на середню тертку пачку плавленого сиру. Беру хорошої якості, щоб був масткий і добре терся. Додаю 4 ложки майонезу і два зубці подавленого часнику.

 

Млинці вмочують у розведений часник

— Деруни готують із сиром. Його підсолюють і вимішують із дрібно насіченим свіжим кропом. На вилите на сковорідку тісто кладу начинку. Зверху прикриваю ще однією ложкою картопляного тіста, — розповідає киянин Олександр Мухоїд, 58 років. — Так мама на Поліссі робила, а там картопля і деруни найсмачніші в Україні.

Млинці так само начиняють дрібними грибами, свіжим м'ясним фаршем. Смажені вмочують у розведений солоною водою подавлений часник.

150

кг нечищеної картоплі пішло на 136-кілограмовий дерун. Його спекли за 1,5 год. торік на Фестивалі дерунів у Коростені на Житомирщині. На нього пішло 26 кг цибулі, 5 кг печериць, 8 кг сала, 120 яєць.

 

Зараз ви читаєте новину «Барболяники з грибами перемащують сирком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути