понеділок, 28 липня 2014 18:35

Як захистити автомобіль від літньої спеки

Як захистити автомобіль від літньої спеки
Фото:m2motors.com.ua

Тріщини на лобовому склі і вигоріла фарба на кузові - з такими проблемами можуть зіткнутися автомобілісти в спеку.

Кілька простих правил допоможуть автомобілістам пережити спекотну погоду без неприємних наслідків.

Вентиляція і кондиціонування

При високій температурі зовнішнього повітря одразу помітна погана робота кондикціонера в авто. Найчастіше причиною того, що кондиціонер погано охолоджує салон, є забруднення салонного фільтру. Як правило, фільтр салону змінюють кожні 15 тис. км пробігу, але краще робити це щороку перед початком літнього сезону.

Визначити сильне забруднення фільтру можна по неприємному запаху в салоні при увімкненій вентиляції.

Брудний салонний фільтр загрожує водієві і пасажирам тим, що під час поїздки вони вдихають повітря, насичене бактеріями, які поступово утворюються у випарнику кондиціонера і на фільтруючому матеріалі.

Крім того, в спекотну погоду варто пам'ятати про те, що не можна "глушити" автомобіль відразу після закінчення руху, якщо був увімкнений кондиціонер.Після зупинки машини варто почекати дві-три хвилини і тільки потім вимикати мотор. В іншому випадку система охолодження вийде з ладу через надмірно високий тиск у ній.

Охолодження салону

Не рекомендується вмикати кондиціонер відразу на повну потужність, якщо автомобіль довго стояв на сонці. Різкий перепад температур може, наприклад, привести до появи тріщин на лобовому склі в тому місці, де були сколи. Спочатку краще просто відкрити на кілька хвилин вікна, а вже потім, коли салон остудится, вмикати систему кондиціонування, поступово знижуючи температуру.

Не варто забувати і про здоров'я - лікарі рекомендують стежити за тим, щоб різниця температур на вулиці і в салоні автомобіля не була більше 10 градусів. В іншому випадку можна легко застудитися.

Гальмівна система

Ефективність гальмівної системи багато в чому залежить від якості гальмівної рідини. При літній експлуатації авто температура кипіння рідини повинна відповідати рекомендаціям виробника. Варто пам'ятати, що з часом гальмівна рідина поглинає вологу з повітря і її властивості втрачаються. Саме з цієї причини експерти рекомендують міняти гальмівну рідину перед початком літнього сезону. Визначити проблему можна по педалі гальма, яка у випадку з поганою гальмівною рідиною стає більш м'якою, починає провалюватися. При такій поведінці гальмівної системи рекомендується зупиняти автомобіль переривчастими натисканнями на педаль.

Крім того, навіть якщо з гальмівної рідиною все в порядку, в спеку не варто без потреби вдаватися до частого різкого гальмування..

У цьому випадку колодки сильно перегріваються і їх поверхня в зіткненні з гальмівним диском не забезпечує необхідного ефекту. Визначити перегрів колодок також можна визначити по тому, що натискання педалі стає важче.

Лакофарбове покриття

У спеку може зіпсуватися і зовнішній вигляд автомобіля. Насамперед від високих температур і під впливом сонячних променів страждає лакофарбове покриття кузова.

Навіть незначне забруднення кузова машини призводить до того, що фарба починає вигоряти нерівномірно.

Тому в літній час рекомендується постійно підтримувати чистоту кузова. Однак лакофарбове покриття буде страждати в будь-якому випадку, якщо довго тримати автомобіль на сонці при температурі понад 30°C.

Заправка

У сильну спеку вкрай не рекомендується заливати паливо в бак "до країв". Під впливом високих температур паливо розширюється і може просочитися через бензобак. Якщо це станеться, то будь-яка іскра може стати причиною займання палива.

Речі і тварини в салоні

Припаркувавши автомобіль, необхідно прибрати з салону всі легкозаймисті предмети: запальнички, аерозольні балончики і т.д. Салон автомобіля, що стоїть під палючим сонцем, нагрівається настільки сильно, що такі предмети запросто можуть самозайматися.

Ну і, звичайно, треба памятати, що якщо залишити тварину в закритому автомобілі, яка стоїть на сонці, то її серце може не витримати навантаження.

Зараз ви читаєте новину «Як захистити автомобіль від літньої спеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути