Ексклюзиви
субота, 23 березня 2024 18:36

Відкрили найбільший ботанічний сад в Україні
10

23 березня 1944 року в Києві заснували Національний ботанічний сад ім. Миколи Гришка. Він вражає красою та різноманіттям рослин. Є одним із найбільших в Європі.

Київський ботанічний сад вражає своєю красою та різноманіттям рослин
Фото: nas.gov.ua
Київський ботанічний сад вражає своєю красою та різноманіттям рослин
Київський ботанічний сад вражає своєю красою та різноманіттям рослин
Київський ботанічний сад вражає своєю красою та різноманіттям рослин
Київський ботанічний сад вражає своєю красою та різноманіттям рослин

Ідея створення саду виникла 1918-го. Мав бути у складі Національної академії наук України. Почали готувати відповідні документи для будівництва. Реалізувати плани завадила революція 1917-1921 років. Роботи в саду відновили 1935-го. Тоді Київрада офіційно затвердила його план. Під будівництво виділили ділянку на Звіринці в 117 га. Задовго до того там була частина старого кладовища.

Тим часом науковців відправили в експедиції шукати рідкісні рослини. До 1941 року в тимчасових теплицях саду зібрали 1050 видів, сортів і форм рослин, а в оранжереях понад 1 тис. видів тропічних і субтропічних. Розпочалися експериментальні дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 850 квітів на одному кущі - у столичному ботанічному саду розцвіли азалії і камелії

Проте із початком Другої світової війни роботи зупинили. Із Києва масово евакуйовували людей. У той період сад занепав, більшість колекцій було втрачено. Після визволення міста від німецької окупації у березні 1944 року уряд УРСР відновив наукову діяльність саду. Його почали зводити заново на території уже в 130 га.

Зараз це місце є одним із найулюбленіших серед киян і гостей столиці. Гуляти територією ботанічного саду можна годинами. Тут представлені найрізноманітніші кліматичні зони України, Кавказу, Тибету, Сибіру, Середньої Азії, де відтворені найдрібніші деталі місцевості. А щовесни тисячі туристів приїжджають подивитися на найбільшу в Україні колекцію бузку. Вона налічує понад 1,5 тис. кущів і є своєрідною візитівкою ботанічного саду.

29 травня 1964 року в Києві відкрився найбільший у СРСР ботанічний сад. Нині - Національний ботанічний сад ім. Миколи Гришка. Сьогодні на 132 га саду зібрано унікальну колекцію із 12 тис. видів, форм і сортів рослин із усіх куточків планети.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили найбільший ботанічний сад в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути