середа, 29 травня 2019 06:30

55 років в цвітінні: унікальний ботанічний сад святкує річницю

55 років в цвітінні: унікальний ботанічний сад святкує річницю
Ботанічний сад імені Гришка святкує річницю Фото: uk.wikipedia.org

29 травня 1964 у Києві відкрився найбільший в СРСР ботанічний сад. Нині - Національний ботанічний сад ім. М. Гришка.

Сьогодні на 132 гектарах саду зібрано унікальну колекцію з 12 тисяч видів, форм та сортів рослин із усіх куточків планети. Щовесни тисячі відвідувачів приваблює сюди найбільша в Україні колекція бузку.

В оранжереях саду представлені унікальні колекції тропічних і субтропічних рослин, з-поміж яких одна з найбільших – колекція орхідей. У 1980 році орхідеї з колекцій Ботанічного саду вперше побували в космосі на борту орбітальної станції "Салют".

На території саду створені тематичні ботаніко-географічні ділянки Карпати, Степи України, Полісся, Крим, Кавказ, Алтай і Західний Сибір, Середня Азія, Далекий Схід. У Ботанічному саду здійснюються наукові дослідження з проблем акліматизації рослин, збереження генофонду та селекції рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінально та просто: 20 варіантів неймовірних стрижок кущів

Найбільший у світі критий ботанічний сад "Темперейт Хауз" відкрили у Лондоні після реставрації. У ньому можуть розміститися три літаки. Сад закрили в 2013, через незадовільний стан. Усі рослини тимчасово перемістили в інші теплиці. Будівельники демонтували близько 70 тисяч деталей саду, почистили і встановили на попереднє місце. Замінили 15 тисяч скляних вікон.

"Це була величезна операція. Шість років тому ми взялися переміщувати рослини. І за два роки завершили. Тоді усю споруду закрили, бо почалися будівельні роботи. Нині - майже впоралися", - каже менеджер проекту Скотт Тейлор.

Реставрація коштувала 57 мільйонів доларів. Нині теплиця поділена на кілька зон. У кожній - рослини з різних куточків світу - Африки, південної та північної Америк, Австралії, Гімалаїв та Азії. Усього тут - півтори тисячі рослин. Деяким представникам царства Флори - понад 150 років.

У Києві в парку Кіото зацвіла найдовша у світі алея сакур. Алею довжиною 988 м занесено до Книги рекордів Ґіннеса.

Її висадили 2011-го в зеленій зоні між станціями метро Лісова та Чернігівська. Загалом було посаджено 360 сакур, які подарувало Києву японське місто-побратим.

Зараз ви читаєте новину «55 років в цвітінні: унікальний ботанічний сад святкує річницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути