Ексклюзивы
четверг, 18 августа 2011 17:00
Володимир Борщевич
Володимир Борщевич
Кандидат історичних наук, дослідник історії українського православ’я ХХ ст.

Якщо не УПЦ МП, то ніхто?

Попри економічні негаразди й політичні процеси в державі українська духовність збагачується знаковим звершенням.

Будівництво музейного комплексу у Пересопниці – подія загальноукраїнського масштабу, котра знову нагадує нам і світові про глибоке коріння культурних традицій нашої землі.

Навіть з висоти сьогодення створення Пересопницького Євангелія оцінюється як грандіозний проект, а в ті часи його значення було незмірно більшим.

Вшанування Пересопниці нарешті дає шанс колишньому княжому граду, а нині вимираючому селу Рівненського району повернутись в історію і посісти гідне місце серед інших духовних та культурно-історичних об'єктів України і Європи.

Суспільні очікування відзначення ювілею 29 серпня містять в собі надію на виваженість в усіх моментах урочистостей.

Тому певним дисонансом стала інформація, що музейний комплекс не буде освячений під час відкриття. Українська християнська традиція передбачає обов'язкове благословіння Церкви на усі добрі починання (а що Пересопниця до таких належить – ні у кого не викликає навіть сумнівів). І знову політична дійсність вносить корективи.

Громада села Пересопниця належить до Української православної церкви Київського патріархату, тоді як партнерські стосунки влади із Українською православною церквою на чолі із митрополитом Володимиром (Сабоданом) змушують надавати пріоритет Церкві-фавориту.

Вихід із ситуації знайдено у скасуванні освячення.

Дивна ситуація, коли на догоду земним інтересам відкидається християнська традиція. Є у цьому щось із попередніх атеїстичних часів, скороминуще, дрібне. Укотре ми нездатні піднятись над дрібним і стати вартими предків, котрі створили Пересопницьке Євангеліє.

Сейчас вы читаете новость «Якщо не УПЦ МП, то ніхто?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть