Ексклюзивы
суббота, 16 июня 2012 13:04
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Поки опозиціонери ув'язнені, влада не зможе уникнути ізоляції

У Європарламенті заявляють, що можуть застосувати санкції проти України, якщо лідери опозиції, які перебувають в ув'язненні, не візьмуть участі у парламентських виборах.

Це типова реакція міжнародної спільноти на порушення прав опозиції. Подібні практики застосовують дуже до багатьох режимів, які не дотримують норм і принципів Європейського Союзу. Тому тут нічого особливого і екстраординарного немає. Просто це нарешті дійшло до керівництва країни. Хронологія такої практики теж типова: спочатку політичні заяви, потім попередження, потім санкції, до того ж санкції персонально до керівництва, а не до всієї країни.

Своїми діями влада підштовхує міжнародну спільноту до таких дій. Хоча де-факто, санкції вже відбулися. Фактично будь-яка зустріч керівництва України на міжнародній арені відбувається лише з умови, що будуть обговорені питання опозиції. Це теж є свого роду санкціями, тому що керівництво України не може реалізовувати міжнародну політику. Адже всі розмови закінчуються питаннями про опозицію. Так, зокрема, зараз відчутно, що бойкот Євро-2012 де-факто існує.

Але ці санкції будуть тоді ефективними, коли перейдуть персонально до сім'ї президента. Треба розуміти, що президент і його оточення - це досить не бідні люди. Всі свої капітали вони тримають на Заході, відпочивають вони на Заході, дітей на навчання посилають на Захід, а не в Росію. Тому так чи інакше, якщо будуть персональні санкції щодо керівництва, це матиме набагато більший ефект, ніж слова чи якісь критичні заяви.

Санкції, перш за все, стосуватимуться бізнес-зв'язків Януковича та його оточення. Будуть вираховувати, які бізнес-активи вони мають на Заході. Можуть також ці санкції включати свободу пересування. Наприклад, олігархи, наближені до президента, не зможуть пересуватися за межі України. Це достатньо болючі для них питання.

Але на конкретні кроки зі сторони Європи можна чекати тільки восени. Ддумаю, що до виборів будуть попередження, а в залежності від того, наскільки буде прозора виборча кампанія, можна очікувати на ці санкції і після виборів. Дуже багато залежить від якості, прозорості виборчої кампанії.

Влада ніколи не піде на звільнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, не випустить їх до виборів. Тому єдиний шанс для влади уберегти себе від санкцій — це провести якісну виборчу кампанію.

В Європі чекають на конкретні дії зі сторони українського керівництва на зустріч ЄС та європейським цінностям, але поки немає такого бажання у влади. Очевидно, що найближчим часом, вона не збирається іти на певні поступки Заходу.

Проблема України зараз у тому, що той, кого називають гарантом Конституції, не гарантує ці права для опозиції і для громадян. У цьому головне питання, а все решта — це лише політика. Тому будь-які заяви від влади не мають жодного значення.

Треба розуміти, що кожен може що завгодно заявляти. Але є той факт, що лідери опозиції перебувають у в'язниці. Світ переконаний, що їх переслідують за політичними переконаннями. Поки опозиціонери будуть у в'язниці, керівництво країни не зможе нічого зробити, щоб уникнути ізоляції або санкцій.

Сейчас вы читаете новость «Поки опозиціонери ув'язнені, влада не зможе уникнути ізоляції». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть