Ексклюзивы
суббота, 11 января 2014 11:00
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Сейчас речь идет о выживании оппозиции

Лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що має бути єдиний кандидат від опозиції на президентських виборах 2015 року. В свою чергу, лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що в першому турі братимуть участь лідери всіх трьох опозиційних сил. За його словами, таке рішення було прийнято ще в травні 2013 року.

Нині немає однозначного погляду на це суперечливе питання, бо є аргументи, як на користь того, що він має бути вже зараз, так і щодо його оголошення через певний час. Звичайно, ніхто немає сумнівів, що такий кандидат потрібен. Питання лише в термінах. Тобто розбіжності в поглядах лише в цьому.

Основний аргумент, який наводиться проти - якщо це відбудеться зараз, то це зробить його вразливим перед владою. Єдиного кандидата навіть можна буде зняти за тиждень до початку передвиборчої кампанії. По-суті, це би поставило крапку на можливості опозиції виграти.

Також ми чули й протилежний аргумент. Прихильники якого кажуть, що вже час визначатись, бо потрібна зараз структура, яка би мала чітку ієрархію. На їхню думку, суспільство має побачити, хто може бути реальним кандидатом.

Між цими двома позиціями має бути третя. Вона складається із кількох складових. Перше. Має бути не просто єдиний кандидат, а єдина програма дій всіх трьох опозиційних сил. Тобто бачення України після Януковича. Тобто якщо ми говоримо про те, що має бути єдиний кандидат, але на цьому все закінчується, то це не зовсім новий формат політики на який чекають громадяни. Адже він має передбачати проголошення єдиних програм змін. В першу чергу стратегічних, а не партійних.

Наприклад, основою такого бачення могла би бути Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Лише потім, під цю програму, варто висувати єдиного кандидата. Саме завдяки цьому це висунення буде не під особистість, а під програму.

Друге. Має бути передбачена система дублерів. Ми прекрасно розуміємо, що його можуть зняти з передвиборчої гонки, і тоді постане питання - хто має бути другим. Опозиція повинна оголосити, яким чином це можна буде забезпечити.

Третє. Вже зараз трьом опозиційним силам, представникам громадянського суспільства треба оголосити план запобігання фальсифікацій під час президентської кампанії. Це би надало гарантії. Якщо ці три пункти будуть реалізовані, то можна говорити про реальні шанси єдиного кандидата. Без цих пунктів вони просто підігріватимуть владі, яка продемонструє все в яскравих кольорах, що у опозиції нічого не виходить.

Звичайно, в багатьох виникає відчуття, що це просто конфлікт інтересів двох політиків. Проте, зараз не йдеться про те, чи Яценюк, чи Кличко стане президентом. Йдеться про виживання опозиції. Якщо вона програє 2015 рік, то її взагалі не буде. Тобто інші зараз ставки. Небезпека полягає й в тому, що багато лідерів опозиції можуть потрапити до в'язниці. Тобто ці амбіції просто відходять на другий план.

А те, що вони заявили, що зайняті формуванням команди, яка домагатиметься демократичних змін в Україні та візьме участь у президентських виборах 2015 року, лише підтверджує вищесказане.

Людмила ПАРАСКІВА

Сейчас вы читаете новость «Сейчас речь идет о выживании оппозиции». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть