Ексклюзивы
четверг, 22 мая 2014 12:12
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Ахметову доведеться повоювати за Донбас

Бізнесмен Рінат Ахметов за останні кілька днів зробив низку жорстких заяв щодо діяльності сепаратистів і тероризму на території Донецької області. Він пообіцяв, що скоро цю "купку пройдисвітів гнатимуть в шию". Також закликав працівників своїх донецьких підприємств вийти на страйк проти так званої "Донецької народної республіки".

Чому Ахметов зайняв чітку позицію щодо сепаратистів тільки зараз?

- Раніше Ахметов думав, що виграє у будь-якому разі, і що йому всі будуть догоджати. Та ситуація повернулася так, що тепер йому доводиться усім догоджати. Бо ситуація виходить з-під його контролю.

Він вибрав собі таку проукраїнську позицію, бо зрозумів, що інакше ніякого бізнесу на території Луганди (Донецької та Луганської областей - ред.) у нього не буде. Бо, за прикладом Криму, там будуть діяти міжнародні санкції, не буде розвиватися бізнес і не буде жодних іноземних інвестицій. Тобто, там буде просто сіра зона. Київ може перестати дотувати вугільні шахти. Це означає, що величезна кількість людей буде без роботи. Хто їх буде годувати? Звісно, це в першу чергу вдарить по самому Ахметову. Бо він, де-факто, є власником усієї економіки цих областей.

Така невесела перспектива й змусила Ахметова зробити остаточний вибір. Це не раптовий вияв патріотизму, а прагматичний погляд на те, що може статися з ним і його капіталом - перетворити його з багатія в бідну людину, яка просто живе на Донбасі.

Можливо, він раніше отримував якісь гарантії від Росії. З іншого боку, чекав, що Київ фактично погодиться на федералізацію регіону через затвердження виборності губернаторів. Для нього це б означало політичний захист від будь-яких реформ, спрямованих на детінізацію та деолігархізацію цього регіону. Сподівався закріпити де-юре фактор "окремого Донбасу". Діалогу з владою як такого, скоріше за все, не було. Це була, скоріше, азартна гра, яка вийшла з-під його контролю.

Одразу навести порядок на Донбасі Ахметову не вдасться. Треба враховувати, що навіть якщо це станеться достатньо швидко, Росія буде перекривати свій кордон для торгівлі. Це означатиме посилення напруженості. Ситуація залишиться хиткою. Тому Ахметову доведеться повоювати, як колись у 90-х роках, щоб втримати Донбас під контролем. Це буде тривалий процес.

Не думаю, що Ахметова можна порівняти із Ігорем Коломойським. Він, скоріше, такий собі штучний рімейк Коломойського. Бо в останнього давно була однозначна позиція, яка дає конкретний результат. Крім того, Ахметов не матиме потужних політичних дивідендів, - лише економічні.

В цілому позиція Ахметова в Україні вже не буде такою міцною, як колись. Та, принаймні, він може зберегти механізми впливу на Донбас і Луганщину, якщо таки зможе навести там обіцяний лад. Безперечно, він й надалі непублічно залишатиметься в українській політиці. Але й тут його положення не буде вже таким міцним. Постійно заважатиме нестабільна соціальна й економічна ситуація в його регіоні.

Сейчас вы читаете новость «Ахметову доведеться повоювати за Донбас». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть