Ексклюзивы
четверг, 06 февраля 2014 14:08
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Недосконала Конституція краща, ніж застосування сили проти громадян

Президент Віктор Янукович сказав, що на нову Конституцію потрібно півроку. Таку думку він висловив у розмові із лідером фракції УДАРу Віталієм Кличком. Він зазначив, що зміна Конституції дозволить "знизити температуру" в суспільстві.

Конституційні зміни сприймаються, як гарантія того, що силовим протистоянням можна запобігти. Будь-який варіант, який би змістив систему влади в сторону парламентської республіки, зняв би напругу. Тоді влада не концентрувалась би в одних руках. Тим паче, що призначення на посади в Кабміні не залежало б від позиції президента. Такий варіант влаштував би всіх: суспільство, західних партнерів і навіть "регіоналів".

Це би забезпечило баланс влади. Та це не влаштовує Януковича, бо це пряма втрата сили. І тому відбуваються розмови про те, щоби затягнути конституційні зміни. Кличко заявив, що парламент має повернутися до Конституції 2004 року, а потім вже напрацьовувати нову редакцію Основного закону. І це дійсно не найгірший варіант. Але тут вже влада навряд чи на це піде. І хоча це би не вирішило нагальні проблеми, проте тактично зняло б напругу.

Експерти зараз розглядають кілька способів виходу із кризи: перехідні положення, план дій по зміні Конституції, створення комісії. Може бути ще багато варіантів, але найпростіший спосіб - повернутись до попередньої Конституції. Відносно непоганий варіант - виправити неточності в процедурі голосування, які були під час попередніх конституційних змін.

Взагалі складно сказати, наскільки обґрунтовано приймати нову Конституцію.

Тут немає ідеальної ситуації. Такий документ має ухвалюватись довго, він має пройти багато експертних процедур, всі інституції влади, його мають обговорити. Але у нас зараз люди вмирають на вулиці. Ми постали перед загрозою масового терору влади проти громадян. Враховуючи ці загрози можна піти на неідеальні кроки, щоби вирішити конфлікт швидше.

Ми зараз між двох бід: з одного боку - небезпека застосування сили проти громадян, з іншого - недосконала Конституція. У цій ситуації ідеальних рішень немає, треба вибирати швидке. Колосальна проблема зараз і в тому, що Януковичу ніхто не вірить.

Якщо закрити очі на те, що відбулось в країні - пропозиції Януковича, по суті, непогані. Тобто створюється комісія, через півроку виноситься рішення про зміни до Конституції, потім - вибори. Ніби-то все нормально, але через кризу довіри нічого не виходить, навіть якщо вони пропонують щось нормальне. Також є ризик, що в деталі нової Конституції запишуть щось невигідне для українців. Небезпечно, коли документ приймається швидко.

Окрім того, активісти можуть вплинути на Януковича через олігархічні кола. Адже представники цих кіл мають вплив на керівництво держави, таким чином впливаючи на українську економіку і політику. Важливо пам'ятати, що їм не вигідний силовий варіант, тому їм треба роз'яснити результати у випадку того чи іншого варіанту. У випадку силового варіанту впадуть їх капітали, тобто це вдарить по найболючішому. Також не варто забувати про роботу з правоохоронцями.

Сейчас вы читаете новость «Недосконала Конституція краща, ніж застосування сили проти громадян». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть