Ексклюзивы
среда, 24 октября 2012 07:15

"УДАР нафарширований людьми олігархів"

 

Об'єднана опозиція "Батьківщина" та "Свобода" уклали угоду про створення коаліції у новій Верховній Раді. Лідер УДАРу Віталій Кличко до колег по опозиції долучитися не захотів. І виключати, що в наступному складі парламенту УДАР не об'єднається зі своїми нібито ідеологічними противниками — Партією регіонів, не можна, вважають політологи.

У тексті коаліційної угоди ні слова про поділ портфелів — винятково законодавчі ініціативи майбутньої демократичної більшості. Причин для її підписання кілька. З одного боку це відповідь скептикам, які сумнівалися, що українська опозиція в принципі здатна домовитися. З іншого — лідери демократичного табору розраховують, що цей крок додасть шансів "Батьківщині" та "Свободі" сформувати більшість у майбутньому парламенті.

— І відправити Партію регіонів в опозицію, — додає голова Ради Об'єднаної опозиції 38-річний Арсеній Яценюк. — Наше рішення укласти договір про створення коаліції дає відповідь на запитання, що буде 29 жовтня, чи здатна українська опозиція сформувати демократичну коаліцію в новій Верховній Раді, чи здатні ми отримати необхідну кількість голосів для прийняття всіх наших програмних законів.

Політологи оцінили документ загалом позитивно.

— Підписання його — правильний крок. Він демонструє єдність демократичного табору, — розказує директор Міжнародного інституту демократії 42-річний Сергій Таран. — Важливо, що він нівелює появу "тушок" — підвищує дисципліну в опозиційних рядах.

Єдиний негативний момент — це відсутність підпису під документом лідера партії УДАР Віталія Кличка, говорять експерти.

— Чому, з яких міркувань УДАР відмовляється від підписання угоди, — мені важко сказати. І питання не в тому, в кого більший або менший рейтинг. Питання в тім, чи є в УДАРу принципи, які задекларовані, — коментує політолог 43-річний Олег Медведєв.

Його колега 36-річний Віталій Кулик убачає дві причини, з яких Віталій Кличко ігнорує заклики опозиції об'єднатися ще до виборів:

— Можливо, він розуміє, що не зможе контролювати свою політичну силу в парламенті, а тому не дає жодних обіцянок. Є ще один варіант: оточення Кличка робить ставку на те, що УДАР переможе на виборах і з позиції сили диктуватиме свої умови підписантам коаліційної угоди і редагуватиме її.

Хай би якими були мотиви лідера УДАРу, виключати, що в новому парламенті ця партія сформує коаліцію з Партією регіонів, не можна.

— УДАР нафарширований людьми олігархів Коломойського, Пінчука, Фірташа. Як ви думаєте, на кого працюватимуть ці люди, чиї інтереси відстоюватимуть? — міркує політолог 35-річний Михайло Басараб. — УДАР — як гримуча суміш. Упевнений, серед "ударівців" буде достатньо "тушок". Деякі люди залишатимуться у фракції УДАР, але голосуватимуть так, як потрібно Партії регіонів. І таких там буде добра половина.

"Батьківщина" не викреслила УДАРу зі списку потенційних партнерів і сподівається, що Віталій Кличко все ж візьме на себе відповідальність за ситуацію в країні.

— Ми готові співпрацювати з тими, хто хоче змін для України, — каже Арсеній Яценюк.

Сейчас вы читаете новость «"УДАР нафарширований людьми олігархів"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть