Ексклюзивы
понедельник, 05 сентября 2011 12:24
Володимир Пилипчук
Володимир Пилипчук
Академік Академії економічних наук, професор

"Регіоналам" потрібно позбутися хвороби васала та припинити курс на Росію

На сьогодні вже й Партію регіонів дивує позиція Росії. Чим більші поступки Росії робить Україна, тим жорсткішою стає позиція Росії в газових питаннях і в обмеженні українського експорту на російський ринок, тим стають ширшими апетити Росії на українське майно, на право визначати внутрішню і зовнішню політику України.

Але уряд продовжує пошук нових сфер діяльності, в які слід „впустити" Росію взамін на її згоду на встановлення для України справедливої, європейської ціни на газ. І це мені нагадує позицію п'яниці, що виносить від сім'ї черговий кусень сала, щоб купити собі чергову пляшку горілки.

Я розумію, що в команди Януковича є зобов'язання перед російським керівництвом. На мій погляд, помилкою Януковича та його МЗС є також і ставка на повторне президентство Медвєдєва.

Мєдвєдєв – дерев'яний сфінкс на носу вітрильника під назвою „Росія". На капітанському містку вітрильника до кінця свого життя (варіант – до розпаду РФ) буде Путін, як би офіційно його посада не називалася... Але хто б не був за штурвалом Росії, ПР марно надіятися що Росію в принципі можна задовольнити „піддавками". Виходить, ПР не вчить історії України із-за принципу, але й не знає толком історії Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: У Януковича немає жодних прагнень і планів щодо євроінтеграції

Катерина ІІ знищувала своїх коханців, Іван Грозний вбив сина, Сталін винищував і ворогів і соратників. Росія „самостійно" знищила не лише ворожу Німеччину Гітлера, але нищила й братні Угорщину та Чехію. Не кажучи вже про багатовікове нищення України-Русі. В Росії в повазі лише одна „дипломатія" як для недругів, так і для друзів, і тримається вона на двох засобах – „топор и плаха". Така в них планида. І нема на те ніякої ради. Тому виголошений Президентом на урочистостях до Дня Незалежності курс на розширення і продовження стратегічного партнерства з Росією - шлях на ешафот. В тому числі й для олігархів ПР. Не слід звіряти свій годинник з кремлівськими курантами, бо у загально-цивілістичному вимірі вони зламані.

Влада України намагається й надалі спільно з Росією будувати нові і модернізувати старі літаки, вести спільну підготовку фахівців не помічаючи, що найвищий покажчик ефективності російської авіації формалізовано в „нанотехнологічній" формулі: „Все погибшие в катастрофе – опознаны".

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Россия шантажирует Украину, чтобы вернуть себе статус супер государства" - европейский эксперт

Влада України продовжує ідеалізувати російський вектор розвитку, за яким небажання самої влади лягти під Росію, чи поміняти позу на іншу, екзотичнішу, розцінюється Росією як „враждебные действия". В цих же позах з Росією „команда професіоналів" намагається вести Україну в Європу. В той час громадяни України все більше працюють лише за їжу.

Я порекомендував би ПР позбутися хвороби васала, провести курс на реальну євроінтеграцію України, а у взаєминах з Росією пройти зворотній шлях, як такий, що сподівань України не виправдав.

Тобто слід здійснити наступне: скасувати закон про позаблоковий статус України, відновити співпрацю по плану дій щодо вступу в НАТО (ПДЧ), погодитися на розміщення американських об'єктів ПРО на території України, відновити відслідковування розвідувальної і підривної діяльність спецслужб Росії на території України і підняти їх до рівня найважливіших завдань СБУ, скасувати Харківські Угоди, залишити в силі конституційне положення про завершення терміну базування ЧФ в Севастополі в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Янукович решил напугать Россию Стокгольмским судом

Всі ж ці рішення приймалися командою ПР на прохання чи вимогу Росії в обмін на „вічну дружбу" і на взаємовигідне співробітництво в т.ч. і в газовій сфері. Не сталося.

Для чого погоджуватися на подальше затягування Росією удавки на шиї України?

Для чого гратися в піддавки, коли в України є стільки інструментів, щоб привести позицію Росії до почуття адекватності?

Росія весь час повчає Україну: „Не можна одночасно сидіти на двох стільцях." І вона права. Тому Україна має прислухатися до повчань Росії, злізти з російського стільця і викинути його на смітник історії.

Сейчас вы читаете новость «"Регіоналам" потрібно позбутися хвороби васала та припинити курс на Росію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

47

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Больше всего комментируют
Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть