Ексклюзивы
понедельник, 21 ноября 2011 12:45
Володимир Пилипчук
Володимир Пилипчук
Академік Академії економічних наук, професор

Розрахунки в рублях за газ призведуть до фінансової залежності від Росії

У світі прийнято укладати комерційні угоди і вести міжнародну торгівлю в резервних валютах - стійких і вільноконвертованих. До таких відносять долар США, євро, японську єну, швейцарський франк, але не російський рубль.

Москва неодноразово заявляла про наміри перетворити російський рубль в резервну валюту. Але для цього потрібно створити цілу низку фінансових інструментів, яки б дозволили користуватися його активами в міжнародних операціях.

Одним з таких інструментів є торгівля енергоносіями в рублях, розширення зони та обсягів рублевої торгівлі. Тому згода Росії на оплату газу Україною в рублях відповідає її інтересам. Для України такий крок має свої переваги й недоліки.

Запровадження розрахунку за російський газ рублями дасть можливість Україні за дефіциту доларів США мобілізувати тимчасові надлишки рублів. Також одні й ті ж обсяги залишків рублів в Україні матимуть більшу купівельну спроможність в Росії в фазах ревальвації російського рубля, якщо контракти заключні в доларах США.

Однак, Росія, згідно з міжнародними вимогами до резервних валют, пропонуючи рубль в міждержавних розрахунках мала б прийняти на себе зобов'язання не допускати девальвації рубля і ліквідувати валютні та торгові обмеження.

На позитивний ефект від оплати рублями за газ можна розраховувати лише в умовах, коли в торгівлі з Росією буде стійке позитивне сальдо. Тобто, коли Україна не матиме дефіциту рублів. На жаль, в Договорі про зону вільної торгівлі з СНД є дискримінаційна стаття про можливість обмеження експорту продукції з України в країни СНД, якщо це суперечитиме інтересам країн що ввійшли в Митний Союз з Росією, та можливість виключень товарних груп з зони вільної торгівлі.

Негативних і невигідних для нас наслідків торгівлі з Росією в рублях набагато більше ніж умовних переваг. Зокрема, в умовах негативного сальдо в торгівлі з Росією в України стійкого надлишку рублів не може бути навіть теоретично. Іншими словами, на купівлю рублів нам доведеться витрачати долари. В умовах такого дефіциту на українському ринку курс рубля стане вищим ніж в Росії, а купівля й оплата газу рублями дорожчою, ніж доларами. Тобто при незмінній ціні газу в доларах, його ціна для українських споживачів в гривнях – зросте.

Також в умовах дефіциту грошей Україні набагато вигідніше брати доларові кредити, ніж в Росії рубльові. Відсотки за кредит в доларах на міжнародному ринку набагато нижчі, ніж в Росії за кредит в рублях. Погоджуючись на розрахунки в рублях і на рублеві кредити, Україна окрім газової попаде у фінансову залежність від Росії і поглибить залежність політичну.

У фазах девальвації рубля Україна не зможе накопичувати рубльові резерви, бо до моменту платежу вони знеціняться. Тобто, нам доведеться здійснювати платежі за газ щоденно і негайно – в міру надходження рублевих платежів з Росії за поставлену Україною продукцію. Але й при цьому Україна втрачатиме на курсовій різниці. Разом з тим Росія, навряд, чи погодиться на щоденні платежі - їй вигідно дочекатися 6-го числа наступного місяця (термін платежу за газ), коли рубль до долара впаде найнижче.

Наявність рублів в українських банках призведе до необхідності їх резервування в НБУ. Така диверсифікація резервів НБУ створить нові проблеми в управлінні грошовою позицією, а витрати на обслуговування нової розрахункової валюти, що не визнана світом як резервна, – невиправдані і небезпечні з економічної точки зору.

Адже резерви НБУ не можуть формуватися з активів, що не є резервними валютами і вільноконвертованими, тому що збільшують валютні ризики і знижують загальний рівень ліквідності резервів. В України і Росії різні системи валютного регулювання національних валют. В Україні фіксований курс гривні, а в Росії - плаваючий курс рубля. Запровадження рубля в міждержавну торгівлю призведе до суттєвого посилення позицій російських експортерів у конкурентній боротьбі з українськими на світовому ринку.

Перехід на розрахунки в рублях, в умовах позитивного сальдо з Росією, зменшить доларові надходження та резерви, а відтак знизить можливості імпорту в Україну високотехнологічних товарів, які закупляють за долари.

У мене виникає запитання: Чому ми маємо невигідно для себе підсилювати позиції російської валюти, а не забезпечувати стійкість валюти власної? Чому б Росії не дозволити Україні купляти рублі на російській валютній біржі за гривні? Та й приклад Білорусі красномовний. Після того, як в Росії з Білоруссю обсяг розрахунків в російських рублях дійшов до 80%, курс білоруських зайчиків падає щоденно.

Сейчас вы читаете новость «Розрахунки в рублях за газ призведуть до фінансової залежності від Росії». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть