Ексклюзивы
вторник, 18 октября 2011 11:42
Володимир Пилипчук
Володимир Пилипчук
Академік Академії економічних наук, професор

Команда Януковича опинилася в блокаді не від великого розуму

Я собі думаю, як би мала вчинити адекватна людина, якби в неї був вибір засудити Юлю Тмошенко й програти в міжнародному арбітражному суді оскарження газової угоди з Росією, відтермінувати підписання і ратифікацію євроінтеграційних угод з ЄС, отримати негативну реакцію Європи і публічну зневагу з боку європейських політиків, не отримати зони вільної торгівлі з ЄС, замість безвізового режиму з Європою для всіх громадян України, в тому числі і з дипломатичними паспортами, отримати візовий режим, розв'язати руки Росії в пресуванні України й лишитися підтримки ЄС?

Однак, можна ж було обрати інший варіант рішення щодо Тимошенко, а весь перелічений європейський програш обернути на виграш держави і своєї команди?

Розумна людина вибрала б саме цей варіант – однозначно. Проте команда Януковича пішла першим шляхом і опинилася в блокаді зі сторони Росії, позбавилася прихильності зі сторони Європи. Чи від великого розуму було все це зроблене?

Після вироку Тимошенко з Європи посипалися обурення.

Так, представник Єврокомісії Мая Косьянчич, зачитала спільну заяву країн ЄС - Євросоюз вважає політично мотивованим вирок екс-прем'єр-міністру України.

А єврокомісар Ештон говорить, що ЄС глибоко розчарований вироком Печерського районного суду України щодо справи Юлії Тимошенко.

Навиду з цього приводу й інші оприлюдненні заяви. Великобританія - вирок Тимошенко стане серйозною перешкодою для євроінтеграції України, Amnesty International: Тимошенко повинна бути звільнена. МЗС Франції вже натякнув Україні на проблеми з угодою про асоціацію, МЗС Німеччини каже, що вирок Тимошенко не пройде безслідно для України. Фінський експерт директор програм по Східному партнерству і Росії Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес - продовжувати переговори між Україною і ЄС безглуздо.

І після всього цього потоку повідомлень з Європи МЗС України ще заявляє, що справа Юлії Тимошенко не повинна завадити укладанню угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Дозвольте запитати панове: а що, засудження Тимошенко має допомогти Україні євроінтегруватися? У МЗС, можливо, наїлися дурману? Невже вони не розуміють змісту оцінок європейських політиків? Для чого вони роблять вигляд, наче, в Україні нічого не сталося? Кому потрібна така недолуга гра? Очевидним є те, що ставлення цивілізованого світу до України після вироку Тимошенко змінилося не нашу користь.

І заявами МЗС, хай і щиро виголошеними, його не повернеш.

ПС. 18 жовтня Президент України Віктор Янукович заявив, що підписання угоди про асоціацію з ЄС можна перенести на майбутнє.

Сейчас вы читаете новость «Команда Януковича опинилася в блокаді не від великого розуму». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

31

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть