Ексклюзивы
суббота, 03 сентября 2011 17:15
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

У Януковича немає жодних прагнень і планів щодо євроінтеграції

Вікторові Януковичу цього тижня надзвичайно пощастило: його прийняв польський президент Броніслав Коморовський. В українському МЗС святкують перемогу. Влаштувати візит до Європи небажаного в розвинутих демократичних державах гостя було непросто.

Звісно, це жарт. Поки що візит Віктора Януковича до Польщі не виглядає сенсацією, особливо з огляду на головування цієї країни в Євросоюзі. Але цілком імовірно, що в осяжному майбутньому зустрічі з європейськими лідерами стануть для українського президента великим дефіцитом.

Спочатку візит Януковича планували робочим і дводенним. Зрештою, поїздка перетворилася на кількагодинне неофіційне спілкування з Броніславом Коморовським. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський узагалі назвав приїзд Януковича "приватним". Небажання поляків влаштовувати йому офіційні прийоми чітко свідчить про оцінку Європою того, що відбувається в Україні. Відносини Януковича з Євросоюзом відчутно гіршають. Найближчі кілька місяців будуть для них вирішальними.

Ув'язнення Юлії Тимошенко, інтенсивне посилення авторитарних тенденцій, з одного боку, та підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, з боку іншого — у результаті має залишитися щось одне. Янукович повинен вибирати. Найшвидше його колега Коморовський спробував у вівторок йому це пояснити.

Головна поточна проблема у відносинах із ЄС — справа Тимошенко. Президент  Коморовський публічно заявив про це після зустрічі з Януковичем. Можливо, під час розмови він змалював навіть своєму гостю наслідки продовження політичних репресій та придушення демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Коморовский: процесс над Тимошенко препятствует евроинтеграции Украины

Щоправда, навряд чи Євросоюз здатен нині дуже налякати Януковича. Так, блокування підписання Угоди про асоціацію було б для президента неприємним, але не трагічним. Так само й неофіційна ізоляція. І в Україні, і в Європі чудово розуміють, що Януковичу та українській владі загалом асоціація з ЄС потрібна лише як формальне свідчення просування до Євросоюзу. Жодних прагнень і планів щодо справжньої євроінтеграції у них немає.

Реально вплинути на українську владу ЄС може лише погрозою запровадження санкцій як, приміром, тих, що застосував до Олександра Лукашенка й активістів його режиму. Перспективи обмеження "еліті" доступу до її маєтків на середземноморських узбережжях та блокування рахунків у європейських банках було б залізним аргументом на користь демократії в Україні. Втім, поки що і Євросоюз до цього не готовий, і Янукович із компанією мають шанси уникнути такого сценарію.

Сейчас вы читаете новость «У Януковича немає жодних прагнень і планів щодо євроінтеграції». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

14

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть