субота, 03 вересня 2011 17:15
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

У Януковича немає жодних прагнень і планів щодо євроінтеграції

Вікторові Януковичу цього тижня надзвичайно пощастило: його прийняв польський президент Броніслав Коморовський. В українському МЗС святкують перемогу. Влаштувати візит до Європи небажаного в розвинутих демократичних державах гостя було непросто.

Звісно, це жарт. Поки що візит Віктора Януковича до Польщі не виглядає сенсацією, особливо з огляду на головування цієї країни в Євросоюзі. Але цілком імовірно, що в осяжному майбутньому зустрічі з європейськими лідерами стануть для українського президента великим дефіцитом.

Спочатку візит Януковича планували робочим і дводенним. Зрештою, поїздка перетворилася на кількагодинне неофіційне спілкування з Броніславом Коморовським. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський узагалі назвав приїзд Януковича "приватним". Небажання поляків влаштовувати йому офіційні прийоми чітко свідчить про оцінку Європою того, що відбувається в Україні. Відносини Януковича з Євросоюзом відчутно гіршають. Найближчі кілька місяців будуть для них вирішальними.

Ув'язнення Юлії Тимошенко, інтенсивне посилення авторитарних тенденцій, з одного боку, та підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, з боку іншого — у результаті має залишитися щось одне. Янукович повинен вибирати. Найшвидше його колега Коморовський спробував у вівторок йому це пояснити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коморовський: процес над Тимошенко перешкоджає євроінтеграції України

Головна поточна проблема у відносинах із ЄС — справа Тимошенко. Президент  Коморовський публічно заявив про це після зустрічі з Януковичем. Можливо, під час розмови він змалював навіть своєму гостю наслідки продовження політичних репресій та придушення демократії.

Щоправда, навряд чи Євросоюз здатен нині дуже налякати Януковича. Так, блокування підписання Угоди про асоціацію було б для президента неприємним, але не трагічним. Так само й неофіційна ізоляція. І в Україні, і в Європі чудово розуміють, що Януковичу та українській владі загалом асоціація з ЄС потрібна лише як формальне свідчення просування до Євросоюзу. Жодних прагнень і планів щодо справжньої євроінтеграції у них немає.

Реально вплинути на українську владу ЄС може лише погрозою запровадження санкцій як, приміром, тих, що застосував до Олександра Лукашенка й активістів його режиму. Перспективи обмеження "еліті" доступу до її маєтків на середземноморських узбережжях та блокування рахунків у європейських банках було б залізним аргументом на користь демократії в Україні. Втім, поки що і Євросоюз до цього не готовий, і Янукович із компанією мають шанси уникнути такого сценарію.

Зараз ви читаєте новину «У Януковича немає жодних прагнень і планів щодо євроінтеграції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути