середа, 31 серпня 2011 12:32

Коморовський запропонував Януковичу поставити пам'ятники жертвам УПА та АК

Коморовський запропонував Януковичу поставити пам'ятники жертвам УПА та АК

Президент Польщі Броніслав Коморовський запропонував своєму українському колезі Віктору Януковичу одночасно відкрити пам'ятник полякам, вбитим воїнами Української повстанської армії (УПА) в Острівцях (Волинська область), і пам'ятник українцям, убитим бойовиками Армії крайової (АК) в селі Сагринь (Люблінське воєводство, Польща).

Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті президента Польщі.

На думку Коморовського, у вимірі відносин між українськими та польськими народами і державами це допомогло б закреслити неприємне минуле в контексті українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни.

"Острівці відходять з часом неминуче, і Сагринь... Я хотів би також, щоб це мало символічне значення для переоцінки і серед поляків, і серед українців поганого минулого в ім'я кращого майбутнього", - сказав Коморовський.

За його словами, у вівторок в Острівцях відбулося символічне поховання останків кількох сотень поляків, тіла яких довгий час не могли знайти.

Коморовський висловив надію, що, згідно з процедурами, за сприяння Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва і за узгодженням з українською стороною на цьому місці буде споруджено пам'ятник загиблим полякам.

Слід зазначити, у серпні 1943 року в Острівцях було вбито більше 400 поляків. У травні 1944 року представники польського підпілля в селі Сагринь вбили від 150 до 800 українців.

Нагадаємо, 30 серпня Янукович відвідав Польщу.

Зараз ви читаєте новину «Коморовський запропонував Януковичу поставити пам'ятники жертвам УПА та АК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути