понеділок, 20 червня 2011 17:10

Юрій Винничук пише роман про чотири повстанські родини Львова

Юрій Винничук пише роман про чотири повстанські родини Львова

Львівський письменник та поет Юрій Винничук на цьогорічному форумі видавців презентуватиме антологію 300 українських поетів, які загинули у першій половині ХХ століття. Форум відбудеться на початку осені у Львові.

"Такої антології в Україні ще ніхто не робив. Вже декілька років над нею працюю. Були дослідження, але не такі масштабні. Опрацював багато документів, які раніше були засекречені й ніхто про них не знав.

Справжнім відкриттям для Винничука став поет, який друкувався під псевдонімом Микола Первач.

"Насправді це був єврей Яков Гальперін. Він писав просто чудові вірші. Друкував їх у виданні Олени Теліги. Був українським націоналістом, за що його довгий час переслідували. Йому майже вдалось врятуватися, але поета видала його ж дружина. 1943-го вона знайшла собі коханця - угорського офіцера. Гальперін переховувався в квартирі онука Михайла Драгоманова. Разом з коханцем вони вирішили відібрати у чоловіка квартиру. Викликала Гальперіна на зустріч, де на нього чекали німці. В результаті його розстріляли", - розповів Gazeta.ua Винничук.

Також письменник закінчує роман "Танго смерті".

"У ньому йдеться про Львів 1930-х років. Роман повільно йде мені. У ньому намагаюсь розповісти про сумне весело, не пафосно. Описую життя чотирьох львівських повстанських родин: українську, польську, єврейську та німецьку. Коли їм запропонували перейти в Червону армію, всі вони відмовилися. Назва з'явилась від того, що один з героїв був музикантом. Сидів у концтаборі й разом із іншими в'язнями склав музику "Танго смерті". Під його звуки повстанці йшли на смерть" - поділився письменник.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Винничук пише роман про чотири повстанські родини Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі