Ексклюзивы
четверг, 28 апреля 2011 16:28

У чому секрет покоління П

 

Із 14 квітня в кінотеатрах України почався показ кінострічки Generation П. Російський режисер Віктор Гінзбург зняв фільм на основі культового однойменного роману Віктора Пелевіна. Письменник розповідає про те, як події початку 1990-х змінили радянську особистість.

Покоління П - радянські люди, які після розпаду СРСР перелаштовуються на капіталізм і споживання. Символом покоління Пелевін називає мавпу на джипі. Під літерою "П" має на увазі пепсі-колу - символ американського суспільства споживання.

Теорію поколінь запропонували американці - економіст Нейл Хоув та історик і драматург Вільям Штраус. Незалежно один від одного вивчали термін "конфлікт поколінь". З'ясували: мислення визначає не вік, а середовище, в якому людина росла до 10-12 років. Цінності формують сімейне виховання та суспільні події. Дитина не оцінює те, що відбувається як "добре чи погано", "правильно чи неправильно" - воно є для неї нормою. Відповідно й формує свої пріоритети.

Мовчазне покоління - народжені 1923-1945-го. На його прикладі науковці показують, як цінності, набуті в дитинстві, проявляються в дорослому житті. Представники покоління, що пережило голод і війну, з'їдають усю їжу в тарілці. Того ж вимагають від онуків: "в останньому шматочку вся сила".

Цінності: відданість, терпіння, дотримання правил та законів, повага до посади і статусу.

Покоління Б, або покоління бебі-бумерів. Пов'язане з демографічним вибухом після Другої світової війни. Припадає на 1946-1964-й. Першим бумером вважають Кеті Кейсі-Кіршлінг, яка народилася опівночі 1 січня 1946-го в Філадельфії. Преса стежила за її життям аж до смерті. Бебі-бумери заощаджують і вважають, старість починається в 79 років.

Цінності: оптимізм, зацікавленість в особистому зростанні, командний дух, культ молодості.

Покоління Х. Термін належить британській дослідниці Джейн Деверсон. 1964-го вона написала про покоління, що має секс до шлюбу, не вірить у Бога, не любить королеву й не поважає батьків. Дівчата, виходячи заміж, прізвищ не змінюють. Користуються контрацептивами - відповідно, із середини 1960-х стрімко знижується народжуваність. Належать до субкультур - модів, панків і рокерів. Вживають наркотики. Американський письменник Дуглас Коупленд у книжці "Покоління Ікс" 1991-го розповідає про розчарованих молодих людей без ідеалів і майбутнього.

Цінності: готовність до змін, неформальні погляди, пошук емоцій, покладання лише на себе, рівність статей.

Покоління Y. Люди, народжені після 1980-го. Спілкуються з друзями у Facebook та Twitter, дізнаються про новини з інтернету, не дивляться телевізор, не читають газет. Підтримують одностатеві шлюби. Одружуватися не поспішають, оскільки бо бояться повторення помилок розлучених батьків. Не хочуть дорослішати, тому їх також називають "поколінням Пітера Пена" чи "кідалтів" (поєднання англійських слів kid - дитина та adult - дорослий. - "Країна"). Часто змінюють роботу. Замість дряпатись нагору кар'єрною драбиною воліють розвиватися горизонтально, отримуючи досвід у кількох сферах.

Цінності: відчуття громадянського обов'язку, моральність, відповідальність, пріоритет негайній винагороді перед довгостроковими перевагами.

Покоління Z, або покоління інтернету. Народилися після 1991-го. Не пам'ятають ані СРСР, ані Берлінського муру, ані холодної війни. На відміну від Покоління Y, що долучилося до цифрових технологій в юності, вже народилися "з мишкою в руці". Спеціально для них винайшли супермаркет як цілий комплекс розваг. Контролюють кількість білків та жирів у їжі, часто є вегетаріанцями. Нетерплячі, страждають на синдром дефіциту уваги. У батьках бачать, скоріше, порадників, ніж вихователів.

Цінності: спілкування в мережі, надмірне споживання.

Людей, народжених після 2010-го, пропонують назвати поколінням ?.

Сейчас вы читаете новость «У чому секрет покоління П». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть