Ексклюзивы
четверг, 11 ноября 2010 16:34

"У Януковича є чітка мотивація, щоб стати видатною історичною постаттю" - Каськів

 

За пару тижнів до презентації журнал "Країна" намагався з'ясувати у Владислава Каськіва, "порівця" й колишнього ідейного противника Януковича, чи в змозі команда президента реалізувати нові  проекти

 

Що змінилося в настроях людей із часів помаранчевої революції?

- Фундаментально - нічого. Просто 2004-го була кульмінація певного історичного етапу. Завершився перехідний - перегнивання радянської імперії - і почався форсований період змін.


Вважаєте, що період перегнивання радянської імперії завершився?

- 2004 року ми перейшли рубікон. Почався неминучий процес суспільних змін.

Він супроводжується зміною політичних поколінь, настроїв і суспільних ідеалів. До речі, першого, на мою думку, не відбулося. За комуністами прийшли комсомольці. А це не концептуальна зміна. До управління державою мають стати успішні люди, ті, хто сам себе створив. Це люди з ринку, у яких немає звички жити за рахунок бюджету. А успішні могли би себе реалізувати лише на ринку.


Тобто, за п'ять років нічого не змінилося?

- З одного боку, за ці п'ять років з'явилися якісь негативні емоції: бардак, нестабільність, постійні проблеми. Але, з точки зору еволюції, це дуже позитивний крок. Українське суспільство вилікувалося від великої кількості хвороб. Наприклад, від хвороби соціального популізму.

Наприкінці розмови я спитав: "Вікторе Федоровичу, якщо ви дасте мені можливість реалізувати ці плани, я маю змінити політичну орієнтацію?" Відповідає: "А я що, запитував тебе про політику?"


Хіба зараз немає популізму?

- По-перше, на нього вже не так легко купитися. Багато людей просто почали розуміти: не все симпатичне, що говорять політики, є правдою. З'явилося розуміння, що демократія не завжди тотожна національним пріоритетам. Що можна за рахунок повної безконтрольності в державі втратити найцінніше - незалежність. Фактично іще рік тому ми були на порозі великої катастрофи. Уявіть, якби якась облрада проголосила незалежність…


Яку мету поставив перед собою Янукович?

- Я не його духівник, щоб знати це. Але думаю, зараз у нього є чітка мотивація, аби стати видатною історичною постаттю. У мене була нагода декілька разів спілкуватися з ним на глибокі теми. Я зрозумів, що такі амбіції точно є.

На тему національних проектів, із якими ношуся вже п'ять років, говорив з усіма вагомими українськими політиками на різних етапах. Проекти розглядали як інструмент піару. Але Янукович побачив у них суть. Не було жодного слова про політику. Наприкінці розмови я вже сам запитав: якщо дасте мені можливість реалізувати ці плани, маю змінити політичну орієнтацію? Відповідає: "А я що, запитував тебе про політику? Поступай, як вважаєш за потрібне". Я залишився в опозиції.


Чому диверсифікацією енергоносіїв або очищенням води - це проекти вашої робочої групи, має займатися окремий комітет, а не профільне міністерство?

- Національні проекти створені як практичний майданчик для імплементації реформ. Досягнули результату - молодці. Не досягнули - до побачення. До того ж держава не виділяє коштів на ці проекти - лише залучає інвесторів. Ми на державному майданчику визначаємо перелік пілотних місць, де хочемо вирішити певну проблему, наприклад, невивезене сміття. Інвестуємо державні кошти в розробку проектної документації - це інженерні рішення, плани, розрахунки. Далі отримуємо всі дозволи, ліцензії. Інвесторові вже не потрібно бігати роками за документами, давати чиновникам хабарі, а потім їхати до Брюсселя чи Сеула й розказували, як їх в Україні на гроші розвели.

У кожного міністерства зараз є своя гілка державних об'єктів власності - всілякі підприємства, монополії, які генерують "кеш". Міністерство - лобістська надбудова над системою. Воно за визначенням не може приймати стратегічних рішень, які відповідали би  інтересам держави. Бо ще жоден орган в світі себе не реформував.


Як це змінити?

- Логічно - забрати в міністерств усі об'єкти державної власності й передати в окремий орган. На що тоді перетвориться міністерство? На орган формування політики. І чиновникам не буде сенсу прагнути туди, аби управляти власністю.


А президент розуміє цю проблему?

- Зважаючи на ті кроки, до яких зараз вдається, думаю, так.


Які це кроки?

- Формується кадровий резерв Адміністрації президента. Я вже бачу, кого туди беруть. Це молоді, класні, освічені люди. Найближчим часом можна очікувати на реформу самої системи центрального апарату управління.


На чому можна було би побудувати "українське економічне диво"?

- Ми отримали згоду президента на створення щорічного інвестиційного форуму за участі глав держав, керівників урядів. Довго думали над його темою. Дійшли висновку, що в глобальному розумінні Україна може бути цікавою світові з погляду продовольчої безпеки.  Сюди входять усі групи продуктів, можна ще й окрему спеціалізацію зробити "екологічно чиста продукція", енергетика -  і транзит, і виробництво. Транспортні коридори. На ці позиції наша країна стовідсотково може опертися - це нам дала природа. Можна розвивати високотехнологічні анклави. Позиціонувати Україну як high-tech державу.

У голові не вкладається, наскільки суттєво можна модернізувати систему освіти за допомогою проекту "Відкритий світ"! Ми вирівняємо рівень освіти по всій країні, якщо вдасться побудувати загальнонаціональну мережу 4G. Доступ до інформаційних ресурсів буде ідентичний. Учні з віддалених сіл отримають змогу дивитися онлайн лекції столичних  викладачів. Ця мережа зможе адмініструвати податки, пільги. Наприклад, коли пенсіонер заходитиме до тролейбуса й прикладатиме картку до апарата, транзакція відбуватиметься за  фактом. Не треба буде перераховувати гроші тролейбусним депо, звідки вони, як правило, зникають у невідомому напрямку.


Наскільки відкритим буде процес залучення інвесторів?

- Гарантую, що в цих проектах буде нуль корупції. Проводитимемо конкурси.  Навіть якщо будуть сумніви, чому той інвестор, а не інший переміг. Нічого страшного. Можна в держави вкрасти. А інвестор сам у себе не вкраде.


Тобто, ви не приховуватимете того факту, що, скажімо, Дмитрові Фірташу буде цікавий проект диверсифікації енергоносіїв?

- Ні. А яка логіка? Навпаки, думаю, дуже добре, якщо він зацікавиться цим проектом. Яка різниця, хто вкладе 600 мільйонів євро в будівництво термінала для отримання зрідженого газу - Shell, Вritish Рetroleum чи Фірташ? Для чого державі напружувати весь ресурс, забирати гроші в пенсіонерів, учителів і вкладати їх у термінал, якщо це чистий бізнес? Туди можуть прийти додаткові гроші з-поза меж України. По-перше, це допоможе зробити газ дешевшим. По-друге, вирішить ключове питання національної безпеки - незалежність від газу північного сусіда. Нарешті забезпечить роботою тисячі будівельників, металургійні заводи.


А як росіяни реагують на цей проект?

- Ми розраховуємо на партнерські стосунки, - посміхається.

Каськів проводжає нас із кабінету. Праворуч від дверей висить портрет Степана Бандери. Зліва від робочого столу - Віктора Януковича.

 


 

Владислав КАСЬКІВ, 36 років

Народився в селищі Мельниця-Подільська Борщівського району Тернопільської області. За освітою історик. Закінчив Чернівецький університет ім. Федьковича та Національний педагогічний університет ім. Драгоманова. 1992-го очолив Буковинське студентське братство. Був членом Національного комітету молодіжних організацій, головою Фонду розвитку Центрального Союзу українського студентства, координатором програм Міжнародного фонду "Відродження". 2004 року очолив координаційний центр громадянської кампанії "ПОРА", яка однією з перших організувала протести на Майдані. За рік став радником президента Віктора Ющенка. 2007-го обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна - Народна Самооборона". Торік працював радником прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з питань іноземних інвестицій. У серпні 2010-го призначений головою робочої групи "Українські національні проекти" комітету з економічних реформ. Очолює громадянську партію "ПОРА"

 


 

Українські національні проекти

1. "Відкритий світ"

Створення єдиної національної освітньої мережі на базі високошвидкісних телекомунікаційних технологій 4G.

Проект охоплює всі області України.

Бюджет - $676 млн. Із них державних - $176 млн.

Термін упровадження - чотири роки


2. "Термінал із прийому розрідженого газу"

Будівництво морського терміналу з прийому та регазифікації скрапленого газу (LNG). Проект передбачає відхід від російського газу як єдиного постачальника енергоносіїв до України.

Серед можливих місць розташування - міста Южне Одеської області, Очаків на Миколаївщині або Феодосія в АР Крим. Вартість проекту відповідно - $1,21 млрд, $1,33 млрд або $1,38 млрд, у залежності від розташування. Фінансування держави - або від 50%, або 5 - 10%.

Термін упровадження - чотири - шість років


3. "Олімпійська надія - 2022"

Створення туристично-спортивної інфраструктури та підготовка до подання заявки на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року.

Можливі місця для розвитку інфраструктури - Львів, Трускавець, Стрий, Славське, Воловець, гірські комплекси Тисовець, Тростян.

Бюджет проекту - 22 - 25 млрд грн.

Частка державних коштів - 70%.

Програму розраховано на дев'ять років


4. "Енергія природи"

Будівництво вітрових та сонячних електростанцій, малих ГЕС.

Для реалізації розглядають Крим, Приазов'я та Карпатський регіон.

Бюджет проекту - 3 - 5 млрд євро.

Термін реалізації - від 20 років


5. "Чисте місто"

Створення комплексів із переробки твердих побутових відходів у 10 містах України. Мета - припинити накопичення сміття на діючих полігонах.

Бюджет проекту - 5 млрд грн.

Термін виконання - чотири роки


6. "Доступне житло"

Будівництво 9-поверхових житлових будинків на 70 квартир у Києві, Одесі, Донецьку, Львові, Харкові. Вартість 1 кв. м - до 4 тис. грн.

Прогнозований бюджет - 12,3 млрд грн.

Термін впровадження - п'ять років


7. "Повітряний експрес"

Уведення в експлуатацію залізничної лінії Київ - Бориспіль, будівництво чотирьох вокзалів, спорудження другої злітно-посадкової смуги аеропорту "Бориспіль".

Фінансування - близько $1 млрд.

Проект планують завершити 2012 року


8. "Нове життя - нова якість охорони материнства й дитинства"

Створення 27 регіональних високотехнологічних перинатальних центрів. Перші на черзі - на Кіровоградщині й Дніпропетровщині, у АР Крим.

Бюджет - 320 млн грн.

Залучатимуть кошти держбюджету, приватного бізнесу, міжнародну технічну допомогу.

Термін реалізації - чотири - п'ять років


9. "Розвиток Дунайського коридору"

Об'єднання основних внутрішніх водних шляхів Євразії, які проходять через річки Дунай та Дніпро, Чорне й Азовське моря, річки Дон та Волгу, а також Каспійське море. Будівництво нових та капітальна реконструкція діючих інфраструктурних об'єктів, вантажного й спеціалізованого флоту. Спорудження нової автомобільної дороги Одеса - Рені, каналу для судового ходу в гирлі Дунаю та сучасного порту.

Бюджет -  32 млрд грн.

Термін впровадження - до семи років


10. "Якісна вода"

Термін реалізації - шість років

Сейчас вы читаете новость «"У Януковича є чітка мотивація, щоб стати видатною історичною постаттю" - Каськів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть