четверг, 09 июня 2011 15:53

"Прийде час, і я запрошу до Межигір'я. Попити чай"
6

Минув рік від обіцянки президента показати, в яких умовах він живе

- Збирайтеся. Просто зараз, без підготовки, - сказав 4 червня торік Віктор Янукович на зауваження журналістів про обіцянки показати резиденцію "Межигір'я". Розпорядився виділити п'ять 60-місних автобусів. Однак уточнив, що його особиста ділянка в комплексі займає 1,5 га.

- Решта (майже 135 га. - "Країна") - приватна територія. Її власниками є інші інвестори", - додав президент. Хто саме - не назвав.

Майже одразу Ганна Герман, тоді заступник глави Адміністрації президента, повідомила, що поїздку скасовано. Мовляв, за 15 хв. у Януковича зустріч із закордонною делегацією. А замовити автобуси вона не встигла. Міжнародну зустріч президента не анонсували, і кого він мав зустріти, Герман сказати не змогла. Зате були свідчення, що за 2,5 год. після прес-конференції президентський кортеж попрямував у бік "Межигір'я".

7 червня 30 журналістів направили запит на адресу керівника Адміністрації президента Сергія Льовочкіна із запитанням: чому поїздку скасували?. Наступного дня Ганна Герман пообіцяла, що журналістів у "Межигір'я" повезуть - просто треба вписати це у графік глави держави:

- Ми це зробимо - але спокійно, без поспіху. Такі речі треба планувати.

Трохи пізніше журналіст Сергій Лещенко, який розслідує тему "Межигір'я" з 2009 року - коли стало відомо про переведення комплексу з державної у приватну власність - оглянув резиденцію з Дніпра.

Там вкладено сотні мільйонів доларів - у комплекси відпочинку, підземні тири, тенісні корти, басейни, сауно-ванно-банний комплекс

- Я зрозумів, що показувати цей комплекс абсолютно неможливо, тому що в людей із нормальними манерами просто напад серцевий станеться, - каже він. - Там вкладено сотні мільйонів доларів - у комплекси відпочинку, підземні тири, тенісні корти, басейни, сауно-ванно-банний комплекс. Таке, що й на голову не налазить.

Наприкінці серпня торік Віктор Янукович перебував із візитом у Берліні. В останній день мав зустріч із трьома сотнями представників європейського істеблішменту в готелі Kempinski.

- Журналісти із президентського пулу на цю зустріч не встигли, - розповідає Лещенко. - Я ж був у Берліні самостійно, за підтримки міжнародного фонду "Відродження" - тому залишав місто пізніше. Приїхав на цю зустріч - і не повірив власним вухам. Європейські інвестори говорили на теми інтеграції, цінностей західного суспільства. А Янукович фактично хвалився: мовляв, я звів собі клубний будинок, мені Honka будувала. Я слухав це й розумів, що він розказує про об'єкти на території, що формально йому не належить.

- Поки що поїздка журналістів у "Межигір'я" не планується, - сказав у лютому 2011-го Денис Іванеско, тодішній прес-секретар Януковича. - Зараз у президента дуже важкий графік, багато поїздок. Готуємося до першої річниці інавгурації. Думаю, після цього дана поїздка й відбудеться.

У березні Іванеско на посаді змінила Дарка Чепак. Журналістський рух "Стоп цензурі!", активісткою якого була й сама Чепак, нагадав про обіцянку показати "Межигір'я". Однак президент і його оточення промовчали.

6 червня, у День журналістики, з півсотні представників ЗМІ зібралися перед в'їздом до резиденції Януковича. Мали намір нагадати президентові про те, що минув рік від його обіцянки показати як він живе. Кортеж глави держави промчав повз журналістів, не зупиняючись. За ним під'їхала Дарка Чепак. Подарувала журналістам квіти й торт із нагоди професійного свята. Подарунків не прийняв ніхто. Торт пізніше з'їли будівельники, які працюють у "Межигір'ї".

Президент сказав, що 6 червня прийняти журналістів у "Межигір'ї не був готовий. Мовляв, напередодні до нього приїхали невістка з молодшим онуком:

- Прийде час, і я запрошу до Межигір'я. Попити чай.

Сейчас вы читаете новость «"Прийде час, і я запрошу до Межигір'я. Попити чай"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть