среда, 25 июля 2012 18:14

"Опозиція не може перемогти, бо вже програла"

Право приймати Конституцію і важливі закони на референдумі, вступ України до Митного союзу та Єдиного економічного простору, боротьба з корупцією, повернення до парламентсько-президентської форми правління, пропорційної системи виборів та запровадження імперативного мандату для депутатів Верховної Ради, надання російській мові статусу державної і право на друге громадянство – з цими ідеями Віктор Медведчук повертається у велику політику

Чому в Україні склалась така ситуація, що вибираємо тільки між Тимошенко та Януковичем?

– Банально сказати, що так вирішив народ. Але так воно й є. 48 відсотків підтримали Януковича, а 45 – Тимошенко. Цей розклад має історичні причини. Кандидат, популярний на Сході, завжди перемагає популярного на Заході. Єдиний виняток – третій тур президентських виборів 2004 року. І це лише ­завдяки Майдану, щирій підтримці та вірі людей, які вплинули на інших виборців.

2004-го і народ, і політична еліта розуміли, що реальних кандидатів тільки два. Інші не мають шансів на перемогу. 2010-го – так само.

Це відрізняє нас від Росії та Білорусі?

– Так, в українського народу завжди є вибір, і це реально впливає на політику. У Путіна в Росії підтримка не падала нижче 50 відсотків. Усі розуміють: хоч би що там сталося, він буде у Кремлі. У нас ніколи не зрозуміло, хто завтра сидітиме на Банковій.

Якщо в нас стала демократична традиція зміни влади, чому Тимошенко та її соратники в тюрмі?

– Ми ж не можемо стверджувати, що вона перебуває там саме завдяки Януковичу. Є така версія, але це тільки версія. Але, на мій погляд, людина, яка у фіналі президентських виборів програла 3 відсотки, не може бути за ґратами. Тому що вона уособлює іншу, майже рівнозначну, частину суспільства. І ці люди нікуди не зникають.

Юлія Тимошенко може бути засуджена за неправомірні дії з підписання угоди щодо ціни на газ?

– Вважаю, що це зроблено безпідставно. Тимошенко діяла в ситуації крайньої необхідності і за обставин, які, на мій погляд, не можуть бути причиною засудження. Вона освячувала газові контракти, підписані пред­ставниками суб'єктів господарювання. І ці дії, згідно з ситуацією, що склалася на 19 січня 2009 року, були абсолютно вмотивовані.

Чому вас так багато на білбордах?

– Ви вважаєте – багато?! Я думаю, достатньо. У мене є ідеї, які "Український вибір" і я пропонуємо.

Які?

– Головне завдання "Українського вибору" – це реалізація норм прямої демократії. А саме, втілення в життя права народу на управління країною. Згідно з Конституцією, єдиним джерелом влади є народ, який здійснює її безпосередньо та через органи влади і місцевого самоврядування. Останнє ми робимо 20 років, але суттєвих зрушень нема. А безпосередньо – ні! Чому? Ми переконані, що український народ має право і повинен сам вирішувати стратегічні питання життя країни. А це – прийняття Конституції, важливих законів, інших доленосних рішень у державі, висловлення недовіри органам влади й самоврядування, наслідком якої буде їх відставка. Щоб народ, якщо це підтримано більшістю, міг змінити владу не тільки на виборах.

Наступне. Як забезпечити зростання добробуту громадян, зарплат, пенсій? ­Єдиний шлях – забезпечити зростання економіки. На наш погляд, це можливо тільки через вступ України в Митний союз, до Єдиного економічного простору. Сьогодні влада й опозиція відстоюють європейський вибір і при цьому не наводять аргументів – чому? Але це й не дивує – їх просто нема. А більшість громадян України, як засвідчує соціологія, підтримують ЄЕП і Митний союз.

Ми вважаємо: забезпечити реальну боротьбу з корупцією можливо лише через прийняття антикорупційного законодавства не депутатами, яких воно теж торкається, а на всенародному референдумі.

Ми підтримуємо статус російської мови, як другої державної. Виступаємо за введення інституту подвійного громадянства, як це заведено в цивілізованих країнах.

Звертаю вашу увагу – усі ці питання підтримують більшість громадян України.

І щодо федеративного устрою України. Переконаний: це – єдині ліки від розколу країни. Ми повинні зробити все, щоб забезпечити незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Чому Леонід Кучма та Віктор Янукович, які вигравали президентські вибори на проросійській риториці, ставали стриманішими, як тільки сідали в головне державне крісло?

– Вони не виконували обіцяного. У Януковича двомовність зникла з інтернет-сайта й програми – але декілька днів тому він заявив, що в Україні існує двомовність. Якби Ющенко хоч раз 2004 року сказав, що поведе країну в НАТО, то не став би президентом навіть у четвертому турі. Якби Янукович заявив, що європейський вибір для ­нього – безальтернативний, він би не переміг. Влада не виконує своїх обіцянок.

Можливо, є гасла, від яких і справді краще відмовлятися на посаді президента?

– Але ж без цих гасел вони не можуть стати президентом. Президенти змінюються, а переконання громадян України залишаються.

"Регіонали" стали монополістами на проросійську політику в Східній Україні. Чому в них немає конкурентів?

– Те, що вони наберуть найбільшу ­кількість голосів серед електорату Сходу і ­Півдня – це однозначно. В мажоритарних округах – також. Певну конкуренцію можуть скласти тільки комуністи, в яких подібні погляди з багатьох питань. Але вони в різних вагових категоріях із Партією регіонів.

Комітет опору диктатурі можна назвати ­монополістом проукраїнського електорату?

– Стосовно Центральної України, то ще побачимо. А в Західній – так, однозначно.

Соціологічні опитування свідчать, що до Ради пройдуть партії Віталія Кличка та Наталі Королевської. Що це змінить?

– Вони можуть пройти в Раду, але це нічого не змінить. Ці вибори взагалі нічого не вирішують. Наступна Рада, хоч би хто туди ввійшов, через декілька місяців матиме такий же рівень довіри, як сьогоднішня. ­Опозиція не може на цих виборах перемогти – бо вже програла. Це сталося, коли вона дозволила владі 2010 року, зокрема Конституційному суду, скасувати конституційну реформу. По-друге, програла, коли проголосувала за відмову від пропорційної системи виборів. У результаті дві третини нових ­депутатів-­мажоритарників підуть у провладну більшість.

Усі розмови, що опозиція переможе, віддасть владу народу, змінить ситуацію – винятковий популізм. Верховна Рада згідно з Конституцією 1996 року нічого не вирішує, окрім законодавчої діяльності.

Але опозиція може демаршами спровокувати парламентську кризу чи змінити прем'єра.

– Міняти главу уряду? Навіщо? Він працює до 2015 року, якщо влаштовує президента. Потрібно 226 голосів, щоб прем'єра відправити у відставку. В опозиції навіть цього не буде. Які ще питання вирішує Верховна Рада? Ніякі. Опозиція каже, що наведе порядок. Але це все – балаканина. Ми ж їх бачили при владі.

І ви теж були при владі.

– По-перше, саме тоді була проведена конституційна реформа, що перетворила Україну на реально демократичну державу. А по-друге, зростання економіки було більш як 12 відсотків. Але зараз я нікуди не балотуюсь.

Імперативний депутатський мандат вирішить проблему "тушок"?

– Без нього "тушки" будуть завжди. Конституційна реформа 2004 року передбачала, що позбавлення депутатського мандату відбувається навіть за фактом виключення з фракції. Але Литвин і Мороз на стадії голосування реформи 8 грудня 2004-го викинули цю норму.

У парламенті 1998–2002 років були люди, які до 14 разів міняли фракцію. А фракцій було всього, здається, 12. Яка відповідальність перед виборцем? Та ніякої. Треба встановити шлагбаум. Він називається імперативний мандат. Без нього в майбутній Раді нічого не зміниться. Саме тому я наголошую, що треба повертатися до парламентсько-­президентської форми правління, пропорційної системи виборів та ­вводити ­імперативний мандат. Тільки це назавжди вирішить проблему "тушок" і покладе край парламентській ­корупції.

Як просувати ідею імперативного мандата, якщо ви навіть не збираєтеся балотуватися в Раду?

– Ми пропонуємо концепцію суспільству і будемо популяризувати її. Треба внести ­зміни в Конституцію, які дозволили б ставити питання недовіри до Верховної Ради, уряду, керівників адміністрацій, органів ­місцевого самоврядування. Прийняти закон про референдум. Ми на цьому будемо наполягати.

А вас по старій пам'яті візьмуть і не підтримають.

– Мене можуть і не підтримати як Медведчука. А саму ідею за декілька років підтримають мільйони громадян. А, може, це відбудеться й раніше.

Дуже багато версій, для чого Віктор Медведчук розвішує свої білборди і розкручує громадський рух "Український вибір". ­Кажуть, стомився сидіти склавши руки.

– Чому сидіти? У мене є бізнес. Вважаєте те, що робить влада чи опозиція, – це робота? У принципі, може й робота. Але дуже погана.

Які посади у владі вас цікавлять?

– Починаючи створювати "Український вибір" я знав, що казатимуть: "А, на ці вибори не йде, значить, піде на наступні". Для мене існує в суспільстві водорозділ. З одного боку – влада, яка намагається будь-що утриматися. І опозиція, яка бореться за владу. А з іншого боку – український народ. Нема в мене такої мети – обіймати будь-які посади в державі, або брати участь у виборах. Вони нічого не дають і нічого не змінюють. Я хочу запропонувати людям ідеї. І ці ідеї, якщо їх реалізувати, дадуть результат. Наскільки це вдасться мені зробити? Поживемо – побачимо. Я вірю в успіх. І це значно важливіше, ніж будь-які посади.

Вас називають представником Кремля в ­Україні.

– Це примітивна точка зору. Я – український політик, небайдужий до долі своєї країни. Питання, які ставить "Український вибір", підтримують більшість громадян країни.

Яка форма державного правління для України найкраща?

– Парламентсько-президентська. Я прихильник саме цієї моделі ще із середини 1990-х.

Що перешкоджає встановленню саме такої форми правління?

– Інтереси влади й опозиції. Навіщо воно опозиції, коли вона хоче стати владою? 2002 року Ющенко, Тимошенко, Симоненко і Мороз висунули тезу – треба змінити систему влади в країні. Ми їх випередили. 24 серпня 2002-го президент Кучма виступив зі зверненням до українського народу про те, щоб змінити систему влади на парламентсько-президентську. Ви хотіли – то влада згодна. Зі співпрацею попервах не вийшло. Потім ми домовилися з комуністами та соціалістами. Але опозиція в особі Ющенка і Тимошенко була проти. Їм потрібна була влада, сконцентрована в одних руках. Вони боролися за шинель Леоніда Кучми. ­Отримав одну посаду – і маєш всю владу в державі.

Зараз усе повторюється один до одного.

Але ж у грудні 2004-го протягнули перехід до парламентсько-президентської форми правління.

– Я не згоден зі словом "протягнули", коли за конституційну реформу голосують 405 народних депутатів. Так, Ющенко був дуже розчарований. Тимошенко – теж. Але пізніше вона, мабуть, дуже раділа. Інакше, чи поставив би Ющенко її прем'єром після виборів 2007-го? Та ніколи! Це конституційна реформа і більшість у парламенті визначали кандидатуру Тимошенко, і Ющенко мусив її призначити. А Янукович став би прем'єром 2006 року, якби не реформа? Невже в Ющенка поїхав "дах" – призначати прем'єром свого опонента? Однак конституційна реформа поставила його в такі умови. Так що без конституційної реформи політичні зірки Януковича і Тимошенко згасли б.

Із 2006-го до 2010 року Україна жила в умовах істинної демократії. Після цього вона закінчилася.

Навіщо Янукович створив Конституційну асамблею?

– Він хоче внести зміни в Конституцію. ­Наприклад, через деякий час ініціюватимуть перехід до парламентсько-президентської форми правління, щоб убезпечити себе на випадок приходу до влади опозиції. Але чи опозиція підтримає це? На мій погляд – ні! Вони теж жадатимуть усієї влади.

Cеред людей панує масове розчарування владою. До чого це може призвести?

– Важко сказати, яка крапля переповнить чашу. Може, поштовх стався вчора ввечері, а ми просто цього ще не знаємо. Було багато злочинів, де ґвалтують і вбивають, але чомусь саме випадок з Оксаною Макар збурив усе суспільство, усю державу.

Якщо люди можуть масово засвідчити свою позицію, вони будуть почуті ­владою. ­Примусять її діяти в інтересах народу. ­Тобто, треба створити такі умови, за яких ­влада буде загнана в кут. Добре, що Майдан закінчився без крові. У цьому заслуга і тодішньої влади, що не піддалася на заклики радикалів. Як буде завтра – важко сказати. Я не завжди розумію, що думає теперішня влада.

Однак упевнений, дострокові вибори президента можуть відбутися тільки за однієї умови – якщо він добровільно піде у відставку. Передумов до цього я не бачу. Тобто, чекаємо 2015 року. Будуть нові кандидати, нові обіцянки.

Сейчас вы читаете новость «"Опозиція не може перемогти, бо вже програла"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

89

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть