Ексклюзивы
четверг, 15 июля 2010 18:01

Бетельгейзе

 

Бетельгейзе, найяскравіша в сузір'ї Оріона, активно змінює свою форму. Про це повідомляють учені з гавайської обсерваторії Мауна-Кеа. Якщо вона вибухне, упродовж шести тижнів у небі над Землею з'явиться друге Сонце. Світловий день може збільшитися на 2 - 3 години. А в деяких куточках планети стоятимуть білі ночі.

Назва зірки походить з арабської - "йяд аль-джауза", означає "рука Близнюка". "Близнюком" араби називали Оріон. У cередні віки слово неправильно транслітерували латиною: першу "й" передали літерою "б" і записали - "Вedalgeuze". Відтак воно набуло німецького звучання.


Більшість арабських назв зірок з'явилися завдяки перекладам із грецької. У VIIІ-IX ст. араби активно перекладали давньогрецьких авторів, яких у середньовічній Європі вважали єретиками. Тоді ж з'явився й арабський варіант книжки давньогрецького астронома Клавдія Птолемея. Він описав понад тисячу небесних тіл. Арабські назви закріпилися за багатьма світилами. Більшість із них - описові, пов'язані з місцем розташування зірок у сузір'ях. Наприклад, Ріґель (араб. "нога") позначає ліву ногу мисливця Оріона. А Денеб (араб. "хвіст") -  "хвіст" Лебедя в сузір'ї Лебідь.


Бетельгейзе розташована на відстані 600 світлових років від Землі. Її діаметр більший за діаметр Сонця майже в тисячу разів, а яскравість - у понад 100 тисяч разів. Розміри Бетельгейзе й Сонця співвідносяться, як величина стадіону до футбольного м'яча.


Зірка існує 10 млн років. Вона загорілася, коли на Землі вже вимерли динозаври. Приблизно в той же час формувалися наймолодші гірські системи планети, наприклад, Гімалаї.


1980 року під час розкопок у Китаї виявили записи астрономів І ст. до нашої ери У них зазначено: Бетельгейзе білого або жовтого кольору. Клавдій Птолемей 150 року до нашої ери. писав, що світило має червоний колір. Учені пояснюють: зорі можуть змінювати свій спектральний клас від білого до жовтого і, згодом, червоного, втрачаючи під час певних термоядерних реакцій водень у своїх ядрах. Через це поступово збільшується щільність зірки.


Юрій ІЗОТОВ, завідувач відділу зірок і галактик Головної астрономiчної обсерваторiї НАН України:

- Такі зорі, як Бетельгейзе, колись вибухнуть, але коли саме - невідомо.

Вибух зірки - небезпечне явище, але це залежить від відстані. Бетельгейзе досить далеко від нас. Небезпечно, якщо вона вибухає за 10-20 світлових років від планети. Це може знищити атмосферу Землі.

Астрономи понад 100 років вивчають абсолютно яскраву зірку Бета Кіля. Її маса перевищує масу Бетельгейзе в кілька разів. А що більша маса зірки, то швидше вона еволюціонує. Якщо Бетельгейзе існує декілька сот мільйонів років, то Бета Кіля - лише кілька мільйонів. Такі зорі й вибухають швидше. Бета Кіля демонструє всі ознаки близького вибуху - із неї витікає речовина, вона змінює блиск, пульсує.


1998 року українська група "Табула Раса" випустила альбом під назвою "Бетельгейзе".


В американського фантаста Вільяма Тенна є повість "Міст Бетельгейзе" (1951). Із цієї зірки на Землю прилітають прибульці, за сюжетом. Вони привозять прилади, які продовжують життя в п'ять разів, і вимінюють на них у землян радіоактивні матеріали.


Англійською Betelgeuse звучить як "бітлджус" - beetle juice, дослівно "сік із жуків".1989-го вийшов однойменний фільм американського режисера Тіма Бертона. Один із головних героїв на прізвище Бітлджус виганяє привидів із будинків. Стрічка отримала "Оскар" за найкращий грим.

Сейчас вы читаете новость «Бетельгейзе». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть