четверг, 24 декабря 2009 12:57

До львівських дитсадків ходить половина дошкільнят

 

На вул. Патона, 24 у Львові запрацював дитячий садочок "Казка". Майже 20 років приміщення винаймала комерційна організація. Позаторік договір оренди закінчився. Міська рада відбирала приміщення через суд.

— Після орендарів дитсадок потребував капітального ремонту, — розповідає начальник міського управління освіти Надія Оксенчук, 52 роки. — Довелося відновлювати підлогу, перетирати та фарбувати стіни, міняти сантехніку та столярку.

Садок відновлювали два роки. На ремонт витратили 3 млн грн із міського бюджету. Сьогодні у приміщенні стіни пастельних кольорів, нові яскраві меблі та килими. Тут працюють шість груп на 120 дітей.

27-річна Лариса, мати Марічки, 3 роки, тішиться, що донька ходить у дитсадок.

— Ми економимо майже 900 гривень на місяць, бо досі платили няні тисячу. А перебування у садку обходитиметься не більш як 120 гривень, — каже жінка. — Обоє з чоловіком працюємо, наші батьки ще не пенсіонери, і Марічку залишали з нянею. Живемо поряд, то відкриття садочка нам як подарунок. Донька поволі звикає до дітей, до нового режиму.

У Львові працюють 96 дошкільних закладів. До них ходять 19 тис. 768 дітей. Це трохи більше половини усіх дошкільнят. Ще 20 приміщень дитсадків досі не вивільнили від орендарів.

На початку 1990-х залишили зі 175 садків 93

— На початку 1990-х керівники міста залишили зі 175 садків лише 93, — додає Надія Володимирівна. — Частину об"єктів віддали у довготривалу оренду. Сьогодні пожинаємо плоди. Трапляються судові позови через орендарів. Наприклад, на вулиці Гайдамацькій у садочку номер 95 розташований приватний стоматологічний кабінет, приміщення не поспішають звільняти. Будемо виселяти орендарів та відкривати нові групи.

Крім садка "Казка", цьогоріч у Львові відкрили дві групи у навчально-виховному комплексі "Школа-садок "Софія". Скільки само груп запрацювали в  "Барвінку" Личаківського району та одна — у дитсадку N57 Шевченківського.

Щомісяця на сайті міської ради вивішують інформацію про вільні місця у садках міста. База доступна всім.

— Складно потрапити у садочки Галицького та Сихівського районів, — каже Надія Оксенчук. —  В інших районах буває до десятка місць, але довше тижня вільними вони не лишаються. Найреальніше знайти місце на початку місяця.

У Львові закінчують ремонт дитсадка N78 на вул. Чукаріна. Наступного року тут планують відкрити чотири групи. 2010-го розпочнуть будувати другий корпус дошкільного навчального закладу N14 на вул. Новознесенська, 42 та новий дитсадок у районі вул. Роксолани та Сяйво.


У Рівному немає приватних садочків


У Тернополі діють 36 державних садочків, один у комунальній власності й один
приватний.
— Цього вистачає, бо щороку з"являються нові групи. Цьогоріч відкрили п"ять, — розповідає Раїса Сауляк, 51 рік, із міського управління освіти. — Садків у місті не відкривали протягом останніх десяти років. Потребуємо ще хоча б одного у мікрорайоні Аляска. Там діє лише один дошкільний заклад, групи переповнені.
В Івано-Франківську працюють 32 садочки. Цього року відкрили новий на вул. Петлюри, 21. У вересні 2010-го відкриють садок на Вовчинецькій, 210. Місто потребує ще шість садочків по 10–12 груп.
У Рівному діють 33 дитячі садки. Усі в комунальній власності міста, приватних немає. Цього року створили шість нових груп. У міському управлінні освіти кажуть, що в деяких садочках є місця.
У Чернівцях — 53 садки. Цього року не здали жодного. У центральній частині міста та в мікрорайоні Садгори вони переповнені.
38 садків є в Луцьку. Цього дуже мало. Освітяни підрахували, що на один дошкільний заклад уже за кілька років припадатиме близько 1500 дітей. У мерії розробляють програму добудови дошкільних закладів на найближчі п"ять років. Цьогоріч реконструювали дитячий садок на вул. Маковського у районі Львівського масиву.


Сейчас вы читаете новость «До львівських дитсадків ходить половина дошкільнят». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть