Ексклюзивы
вторник, 21 августа 2012 18:48

Украдений таз, який коштує мільйон доларів

 

Цей бронзовий грецький лутерій V ст. до н.е. – таз для вмивання – знайшли у дворі селянки-колгоспниці. Нібито годувала з нього свиней.

– У 1950-х екскаваторник добував торф поблизу села Піщане Золотоніського району на Черкащині, – розповідає 59-річна Галина Бузян із Археологічного музею заповідника "Переяслав". – Вирив предмет, подібний до таза, але з ніжками у вигляді лев'ячих лап. Посудину віддав родичці. Та використовувала її в господарстві. 1959 року цей "тазик" випадково побачив наш музейний працівник. Попросив віддати для музею. "А як же я буду без нього? Мені треба тазик", – запротестувала жінка. Тоді чоловік купив у найближчому магазині звичайну балію за 27 карбованців – 2,70 карбованця після реформи 1961 року – і помінявся із власницею.

За рік той же екскаваторник підчепив на ківш іще кілька стародавніх посудин. Цього разу селяни про знахідку повідомили в музей. 15 античних посудин, зокрема амфор і казанів, назвали "піщанським скарбом".

– Цей набір посуду, яким користувалися в побуті, міг мати багатий скіф, – припускає Галина Бузян. – У нього виникли якісь проблеми, і він закопав свій посуд. А потім не повернувся по нього.

Скарб виставлений у скіфському залі Національного музею історії України в Києві. Лише знайдений першим лутерій лишився в Переяславі-Хмельницькому. 50 років він стояв у археологічному музеї. У 1999 – 2000 роках промандрував по всьому світі з виставкою "Золото скіфів". Тоді його застрахували на $50 тис. Лутерій благополучно повернувся додому.

Осінньої ночі 2010 року в різних кінцях Переяслава спрацювала сигналізація. То побили вікно в магазині, то в банку. Доки міліціонери моталися на єдиній черговій машині від одного об'єкта до іншого, спрацював дзвінок і в археологічному музеї. За 15 хв чергові були там. Застали таке: один із вітражів розбитий, лутерій, що стояв під стіною, зник – його витягли через вікно.

– Крадіжка була спланована, – впевнена Галина Бузян. – Зараз є багато колекціонерів, які були б щасливі мати предмет, якому 2,5 тисячі років. Таких у світі не більше десятка. Ціна переяславського лутерію на чорному ринку – близько мільйона доларів.

Сейчас вы читаете новость «Украдений таз, який коштує мільйон доларів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть