Ексклюзивы
четверг, 05 мая 2011 11:21

"Заздрю команді, що застрелила його. Хотів би бути там"

У ніч на понеділок президент США Барак Обама оголосив у телезверненні, що американські вояки застрелили Осаму бін Ладена, 54 роки

25 "морських котиків" узяли штурмом дім у містечку Абботтабад, за 50 км від Ісламабада, столиці Пакистану. У цьому будинку переховувався лідер ісламістської терористичної організації "Аль Каїда". Спецзагін прилетів з Афганістану чотирма вертольотами. Один гелікоптер охорона бін Ладена збила. Після висадки спецназівці ввійшли в будинок, де під час стрілянини вбили Осаму та ще трьох чоловіків. Один із них - син керівника "Аль Каїди". Бін Ладена вбили пострілом у голову. Після завершення операції "морські котики" забрали тіло терориста №1 на американський авіаносець Carl Vinson, що курсував в аравійському морі. Взяли проби ДНК й поховали тіло у морі - упродовж доби, за мусульманською традицією - щоб могила головного терориста не стала місцем паломництва для прихильників радикальних ісламських течій

Дейв ВІЛЛОУЗ, 45 років, військовий у відставці, штат Невада, США:
- Це велика перемога Сполучених Штатів. Нарешті полегшено зітхнуть ті, хто втратив рідних 11 вересня 2001-го. Усі розуміють, що бін Ладен давно передав керівництво "Аль Каїдою" і не грав стратегічної ролі. Але прибрати його було справою честі для всіх американців.
Не думаю, що після смерті Осами можна буде почуватися спокійніше. Тероризм постійно змінює обличчя, екстремістів дедалі більшає. Хіба міг хтось 10 років тому подумати про жінок-смертниць? Я впевнений, що в Афганістані для таких завдань готують навіть дітей. Після смерті лідера моджахеди захочуть помститися, люди боятимуться нових атак. Спецслужбам доведеться бути ще пильнішими. Але блискуча операція довела: наша армія може впоратися з терористами.

Ніхто не виводитиме військ із Афганістану. Смерть бін Ладена - важливе досягнення, але зараз там є й пріоритетніші завдання. Наприклад, не допустити постачання опію на ринок, вистежити нового лідера руху.

Тішить, що, можливо, від сьогодні сигнал May Day (буквальний переклад - "першотравень", у армії та на морі в США - позивний, означає те саме, що і SOS. - "Країна") асоціюватиметься не тільки з бідою, а й зі смертю символу тероризму та загибелі невинних цивільних.

Учора разом із кількома колегами ходили святкувати в місцевий бар. Власник наказав обслуговувати нас безкоштовно. Трохи заздрю команді, яка застрелила бін Ладена. Хотілося би бути там.

Аланіс ҐРЕЙН, 34 роки, кондитер, Нью-Йорк, США:
- Увечері дивилися серіал, коли його перервали для звернення президента. Люди одразу повиходили на вулиці. Співали гімн, відкривали шампанське. Вгледівши десь чоловіка у військовій формі, обіймали його. Діти питали, чому святкуємо Новий рік без снігу та ялинки.

Хоч убитих ніхто не поверне, терористи відповіли за скоєне. Чоловік вважає, що смерть у перестрілці для бін Ладена - занадто легка кара. Для мене ж головне, що його більше немає.

Я все одно боятимуся літати й ходити у великі торгові центри з дітьми. Але смерть бін Ладена змінить багато речей. Терористи розумітимуть, що немає недосяжних людей для нашої розвідки, і кожен відповість за свій злочин. Це примусить задумуватися перед тим, як підірвати потяг чи аеропорт.

Нік Ґордон, 48 років, журналіст, Ісламабад, Пакистан:
- Пакистанська поліція не дозволяє людям збиратися на вулицях. Не можна сказати, що тут панує атмосфера розпачу чи радості. Люди розуміли: рано чи пізно бін Ладена візьмуть. У Ісламабаді говорять, що Осама був готовий до смерті, бо переховувався недалеко від столиці, а не в горах. Багато хто вважає, що він загинув смертю мученика й одразу потрапив до Аллаха. Правильно, що військові скинули його тіло в море. Я чув, що групи людей хочуть їхати в резиденцію бін Ладена, аби побачити кров і сліди від пострілів.

Місцева газета пише, що розвідка посилить роботу, аби запобігти спробам помсти. Також шукають кількох молодих лідерів, які очолили місцеві осередки "Аль Каїди".

Смерть бін Ладена не стане кінцем "Аль Каїди". Він давно передав керівництво організацією. Вона має потужні джерела фінансування. Для американців війна тут триватиме ще довго.

Осама бін Мухаммед бін Авад бін Ладен народився у місті Джидді або Ер-Ріяді в Саудівській Аравії. Був 17-й із 52-х дітей будівельного магната Мухаммеда бін Ладена. Осама успадкував частину компаній батька та близько $300 млн.

У коледжі вступив до релігійної організації "Брати-мусульмани". Був добровольцем у шаріатській поліції. В університеті вчився на інженера. 1979 року п'ять сотень мусульманських екстремістів захопили Велику мечеть у місті Мекка, Саудівська Аравія. Саудити не змогли самі звільнити її, це зробив французький спецназ. Осама сприйняв як особисту образу, бо невірні ступили на священне місце. Того ж року отримав диплом і поїхав з однокурсником до Афганістану, де очолив групу моджахедів з усього світу у війні з радянськими військами. Їм допомагало американське ЦРУ.

1988-го бін Ладен заснував організацію "Аль-Каїда". 1992-го емігрував до Судану, а потім - до Афганістану, де владу захопив ісламістський рух "Талібан".

Бін Ладен звинувачував Сполучені Штати в поширенні сексуальної розпусти, гомосексуалізму, наркоманії. США оголосили його терористом №1 після терактів біля американських посольств у Кенії й Танзанії 1998-го. Після атак 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, коли загинули близько 3 тис. людей, бін Ладен заявив, що сам керував операцією.

Одружувався з п'ятьма жінками. Розлучився з двома. Вперше взяв шлюб у 17 років із двоюрідною сестрою. Наступні чотири дружини були університетськими викладачками. Осама бін Ладен мав 24 дітей. Зв'язок із "Аль Каїдою" підтримують двоє його синів.

Бін Ладен мав 193-195 см зросту і важив близько 75 кг. Був худорлявий, шульга. В останні 10 років опирався на палицю. Розмовляв лише арабською, хоча англійську розумів. Востаннє був на Заході 1994-го, у Великій Британії. Ходив на матч лондонського футбольного клубу "Арсенал", за який уболівав.

Говорив тихо й мало. Після кількагодинного інтерв'ю наступного дня не міг промовити жодного слова. За словами колишніх охоронців - через радянську хімічну зброю, під вплив якої потрапив у молодості. Інша версія - через хворі нирки.

Осама роздавав гроші родинам убитих і поранених моджахедів, фінансував копання криниць та медичну допомогу для найбідніших. Коли жив у Судані, щовечора подавав ягня для гостей, а сам доїдав після них. Вірив, що так заслужить ласку Аллаха. Намагався не користуватися електричними приладами. Ніколи не дивився фільмів і не слухав музики.

Сейчас вы читаете новость «"Заздрю команді, що застрелила його. Хотів би бути там"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть