Ексклюзивы
четверг, 06 октября 2011 16:17

Водійські права радянського зразка будуть недійсні з 1 січня 2014 року

 

Неділя, 2 жовтня, 11.15

29-річна Ганна Розмаріца плаче біля труни в Будинку офіцерів на вул. Пирогівській у Одесі. Гладить покійного чоловіка Олександра, 40 років, по грудях, руках. Поруч - батько загиблого 61-річний Микола.

- Саша, Сашенька, - говорить до сина. - Вставай, хто ж твоїх дітей на ноги буде ставити?

Олександр Розмаріца працював у спецпідрозділі "Кобра". Загинув 30 вересня, коли намагався затримати озброєних кілерів під селом Кошари Комінтернівського району Одещини. Троє вбивць їхали "ладою-десяткою", коли їх зупинили.

- Саша спитав у водія документи, - каже Іван Розмаріца, 34 роки, брат загиблого. - У нього зразу ж граната полетіла.

По "беркутівцям", які брали участь у затриманні, злочинці відкрили вогонь з автомата, пістолета ТТ, кинули ще одну гранату. Чотирьох міліціонерів поранили, 21-річний Віктор Кожеко загинув. Правоохоронці були неозброєні, нападу не очікували.

Одного злочинця поранили, однак трьом удалося втекли. Серед них був 29-річний Аслан Дикаєв, якого розшукували за вбивство двох людей на Закарпатті.

Міліціонери дізналися, що втікачі переховуються в Одесі у приватному будинку на вул. Літературній. 1 жовтня його почали штурмувати 58 силовиків. Застосовували автомати, кулемети, гранатомет і бронетранспортер. Дикаєва з напарником убили, одному вдалося втекти.

Обидві спецоперації провели непродумано, вважає генерал міліції 53-річний Микола Каплій. У першій обов'язково мали задіяти снайперів, яких не було. Під час другої спецоперації у житловому секторі стріляли з гранатометів, зброї для ведення війни, яку в міліції не використовують.

А в цей час:

- Олеже, я так переживаю. Думаю, що й інші школи теж хороші. А мені одній дали те звання. То така відповідальність, - говорить по телефону своєму чоловіку 50-річна Оксана Клепус, директор школи-ліцею з гірського села Козьова Сколівського району на Львівщині. У п'ятницю, напередодні Дня вчителя, її оголосили найкращим директором області. Управління освіти подарувало темно-бордовий "ланос".

Оксана Миколаївна - математик. Саме цей предмет поглиблено вивчають учні ліцею. Цього року до вузів вступили 35 його випускників із 42-х. Лише четверо - на платну форму.

Біля Полтавської облдержадміністрації на вул. Жовтневій, 45 четверо чоловіків встановлюють п'ять наметів. Поряд - скручений плакат із написом "Голодування ошуканих інвесторів "Полтавабудінвест". Стояли під адміністрацією з 28 вересня. Чотири роки тому віддали компанії гроші для зведення 106-квартирного будинку. Його досі повністю не збудували, а грошей не повернули. Голодуючих підтримали ще 76 інвесторів. Загалом, у будинок вклали 17,5 млн грн.

- Справу передали до суду, але дім оцінили в 11 мільйонів. Якщо виграємо, отримаємо менше, ніж вклали. Тому вийшли протестувати. Та влада нас абсолютно ігнорує, - говорить російською 33-річний Сергій Манько. Він віддав на будівництво однокімнатної квартири 160 тис. грн, продавши старе житло і взявши кредит. - Будемо приходити сюди доки нас не почують.

У Луганську 54-річний Михайло Пащук стоїть перед дзеркалом у квартирі на вул. Ленінського комсомолу, 5. Ватними паличками з вазеліном мастить рани в роті.

- Так менше пече, - пояснює.

Весь день чоловік проведе на ліжку. Йому важко підводитись, болить голова.

30 вересня на сесії міської ради Луганська він відкусив фалангу мізинця охоронцю 39-річному Германові Голишеву.

- Зробив це не умисно, а захищався, коли мене били та душили, - пояснює Пащук. Він відстоює ринок у центрі міста, який влада хоче перенести на околицю. Зібрав майже тисячу підписів від місцевих жителів. Хотів зачитати з трибуни звернення. Депутати відмовили і викликали охорону. Після цього счинилася сутичка.

За зламаний мікрофон і відкушену фалангу щодо Михайла Пащука порушили кримінальну справу. Можуть ув'язнити до п'яти років.

71-річна Ольга Чорноус із дочкою Марією, 46 років, із села Уритва Козівського району Тернопільщини везуть на підводі бідон води. Два місяці минуло, як у селі попересихали майже всі криниці. По воду треба їздити за 2,5 км.

- Доки в нашому колодязі була вода, ми нікому не боронили. Брав, хто скільки хотів, аж до глини дійшли. А тепер як у когось треба просити, то криво дивляться, - зітхає Ольга Андріївна.

Причиною зникнення води селяни називають проведену в 1970-х меліорацію та нинішню посуху.

Із 1 жовтня українцям, які виходять на пенсію, треба мати на 10 років більше страхового стажу: чоловікам - 35, жінкам - 30. Максимальна пенсія не може перевищувати 10 мінімальних - 7840 грн.

У Херсонській області з шести райвідділів міліції зроблять три. Хочуть скоротити кількість начальників та їхніх заступників, заощадити бюджетні кошти і збільшити штат оперативних працівників.

У Харкові директорів заводів та підприємців не випускають за кордон, доки ті не заплатять комунальні борги.

На Придніпровській залізниці, що обслуговує Дніпропетровську й Запорізьку області та Крим, відтепер пасажирам дозволятимуть перевозити собак і кішок лише в купейних вагонах. Якщо собака вище як 45 см, то власник має викупити за повною вартістю всі чотири місця в купе.

Водійські права радянського зразка будуть недійсні з 1 січня 2014 року.

 

Що робили минулого тижня в міліції

1 жовтня в місті Бровари під Києвом півтори сотні жителів сіл Семиполки, Княжичі, Калита провели мітинг з вимогою відпустити з ізолятора Віталія Запорожця, який застрелив майора міліції Миколу Симоненка. Кричали "Геть свавілля міліції", "Віталій Запорожець - народний герой!" Розповіли, як міліціонери чіпляються до людей, вимагають гроші, безпідставно б'ють. Показали фотографії побитих, серед яких багато жінок.

Мешканців села Михайлівка Баштанського району Миколаївщини побили ввечері 28 вересня міліціонери. Вони приїхали у село двома машинами, зайшли в бар, випили горілки й почали чіплятися до жінок. Чоловіки заступилися, у відповідь їх побили. Зараз семеро селян лежать у лікарні, а трьох дільничних міліціонерів звільнили. Щодо них порушили кримінальну справу.

У ніч проти 30 вересня автослюсаря 30-річного Олега Самойленка з міста Біла Церква Київської області били й катували струмом працівники карного розшуку. Вимагали зізнатися в крадіжках із сусідньої майстерні. "Посадили на стільчик, застібнули наручники ззаду, кинули на підлогу, натягли протигаз на голову. Їх було троє. Дріт із током прив'язали до ніг, - згадує Олег. - Казали, якщо буду скаржитися - "пришиють" справу про наркотики". Олег Самойленко звернувся до управління внутрішньої безпеки міліції.

 

"Я хочу розкрити вам таємницю: в душі я - вчитель російської мови, який не відбувся. В ті роки, коли я вчилася, коли всі школярі ходили в одній коричневій формі і з великими бантами, вчитель був не просто людина, а суперлюдина, щось не земне"

Людмила ЯНУКОВИЧ, дружина президента, про свої мрії

 

5 012 000

гривень витратили з бюджету на посуд для спортивного комплексу "Олімпійський". Купили кухонне начиння та інвентар: відерця для охолодження шампанського, таблички "не палити", чаші для пуншу, візки для офіціантів, пальники для підігріву страв.

 

 

На запитання: "Чого ви досягли в житті?" американський пенсіонер відповідає: "Достатку", китайський - "Багато дітей і онуків", а російський і український - "Пенсійного віку".

У Генпрокуратурі замовили для своїх працівників нагороди на півмільйона гривень. Вже відомо, які написи будуть на них: "За Тимошенко", "За Луценка", "За податковий Майдан".

У дитячому віп-саду розмовляють два малюки-мажори:

- Цікаво, звідки беруться діти, які в майбутньому стають політиками?

- Мама каже, що в кожній сім'ї по-різному. Наприклад, Миколу Азарова знайшли в капусті. Віктора Ющенка купили в магазині уцінених товарів. А Віктор Янукович народився в сорочці з написом "Спасибо жителям Донбасса!"

 

Сейчас вы читаете новость «Водійські права радянського зразка будуть недійсні з 1 січня 2014 року». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть