четверг, 22 апреля 2010 18:03

Українців вигнали з Лемківщини, Надсяння та Холмщини

О четвертій ранку 28 квітня 1947 року шість польських дивізій - майже 17 тис. чоловік - та відділи Корпусу громадської безпеки (польський відповідник НКВС) оточили території, на яких компактно проживали українці. Бо Лемківщина, Надсяння із Перемишлем та Холмщина після повоєнного перекроювання кордонів відійшли до Польщі. Водночас відділи НКВС і чехословацької армії заблокували східні та південні рубежі країни.

Польська комуністична влада розпочала операцію "Вісла", яка тривала до кінця липня того року. Вцілілих від переселення до СРСР українців виселяли на Захід - на приєднані до Польщі німецькі землі. Загалом - понад 140,5 тис. осіб, за польськими даними. Упродовж попередніх двох років із етнічно українських Лемківщини, Надсяння та Холмщини до Української РСР вже "репатріювали" 480 тис. осіб - 122 450 родин.

Офіційна мотивація акції "Вісла" - позбавити підрозділи УПА підтримки місцевого населення й водночас раз і назавжди вирішити "українське питання" в Польщі. Тому задля швидшої асиміляції у нових місцях виселенцям дозволяли осідати не більш як по три родини в одному населеному пункті.



Сльози короля над смертним ложем да Вінчі вигадали


Італійський живописець, скульптор і вчений Леонардо да Вінчі помер 2 травня 1519 року. Останні три роки жив у замку Амбуаз як придворний художник французького короля Франциска I. За легендою, монарх тримав да Вінчі, у якого вже була агонія, за ліву руку - праву вже рік, як розбив параліч, - і плакав. Цю сцену неодноразово зображали на картинах і в кіно.

Насправді ж король на той час перебував у Парижі - зберігся його указ за попередній день, а дорога до Амбуаза зайняла би три доби. В останню путь 67-річного Леонардо проводжали його учень Франческо Мельці, священик і вся прислуга замку.

У заповіті художник забажав, аби на похороні 60 бідняків тримали по запаленій свічці - за кожен свідомий рік його життя. Усі картини, інструменти й бібліотеку да Вінчі подарував Мельці. Також призначив йому пожиттєву пенсію й надав право повернути собі всі несплачені митцеві борги. Слуга отримав будинок із виноградником неподалік Мілана, а служниця - плащ із чорного сукна, сувій полотна та 2 дукати: золоті монети вагою 3,48 г.

"Важкий день завершується щасливим сном, так і життя існує заради щасливої смерті", - написав Леонардо да Вінчі у трактаті "Про живопис".



Дата-фото


1 травня 1940 року: група бойових сестер Гайсинського медучилища на Вінниччині. Четвертий ряд, друга праворуч - Марія Главацька-Юрчак. Народилася в місті Гайсині 1922-го. Закінчила медучилище з відзнакою. Під час війни була медсестрою в семипалатинському шпиталі в Казахстані. 1948 року повернулася до Гайсина. До виходу на пенсію працювала медсестрою в місцевій лікарні




28 квітня 1784 року перша діюча модель вертольота злетіла під купол зали засідань Французької академії. Авторами винаходу були натураліст Крістіан де Лонуа та його механік Б"єнвеню. Крила апарата зробили з пташиного пір"я. Роль двигуна виконувала мотузка з китового вуса. Її кінці стягувалися шнуром, обвитим навколо осі верхнього ґвинта. Щойно вус випрямлявся, вертоліт падав на землю.
малюнок: www.ctie.monash.edu.au

Перший у світі хмарочос - Home Insurance Building - 1 травня 1884-го закінчили будувати в Чикаго. Завдяки застосуванню нового на той час залізобетону висота 10-поверхової споруди сягнула 42 метрів
фото: ecuip.lib.uchicago.edu


1 травня 1899 року в німецькому місті Вупперталь почали виробляти аспірин - "ліки століття", як писали в рекламі. Випускали у вигляді порошку, в скляних банках. Перш ніж відправити його до аптек, виробник надіслав поштою кільком сотням найавторитетніших лікарів маленькі пакунки із записками. З них отримувач дізнавався про появу ефективного засобу проти лихоманки й запалення легень. "Можливо, ви бажали би спробувати ліки на своїх пацієнтах і написати відгук про їхню користь?" - закінчувався текст. Більшість адресатів пристали на пропозицію. Аспірин виписували як знеболювальне й заспокійливе. Через 15 років він став першим за обсягами продажів медикаментом. Починаючи з 1915-го вже продавався без рецепта. Щорічно людство з"їдає 17 млрд таблеток аспірину.





Цитати

"Про прописку громадян у міських поселеннях"

таку ухвалу прийняв Раднарком СРСР 27 квітня 1925 року. Вперше вводилося поняття "прописка" як засіб для обліку міграції міського населення. Новоприбулого ухвала, зокрема, зобов"язувала протягом трьох діб надати управлінню будинку або готелю документ із даними про себе

"Из битого царства в небитое"

перетворилася Російська імперія 28 квітня 1863 року, за словами московського прокурора Дмитра Ровінського. Цього дня імператор Олександр II видав указ про скасування тілесних покарань. Доти cолдатів і матросів сікли різками - іноді до 6 тис. нараз. "Прогнание преступников по приговору судов сквозь строй шпицрутенами есть такая же квалифицированная смертная казнь, как четвертование и колесование", - писав у листі цареві князь Олександр Орлов. Імператорський указ став реакцією на записку. Проте він дозволяв 30 - 40 разів шмагати лозиною жебраків та 5 - 10 ремісників-прогульників.



Сейчас вы читаете новость «Українців вигнали з Лемківщини, Надсяння та Холмщини». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть