четверг, 22 апреля 2010 18:09

Росія хоче створити Кремнієву долину

 

Власну Кремнієву долину збираються створити в Росії. Про це в березні заявив президент Дмитро Медведєв. "Науково-технічний центр із розробки та комерціалізації нових технологій" побудують у містечку Сколкове неподалік від Москви.

За  допомогою центру хочуть оновити енергетику, телекомунікації, інформаційні, біомедичні та ядерні технології. Очолить його лауреат Нобелівської премії Жорес Алфьоров. Координатором проекту став олігарх Віктор Вексельберґ. Він має сприяти залученню великого капіталу для будівництва дослідного центру.


Зима тут тепла й без снігу, інколи з дощами


Єгор, 24 роки, тестувальник. Родом із Мінська, Білорусь. Працює в Кремнієвій долині два роки.


- Приїхав за кращим життям. Кремнієва долина - гарне місце, має необмежені перспективи. Тобто вони можуть бути обмежені лише за бажанням самої людини. Можна стати ким завгодно - тільки не президентом. Для цього тут треба народитися.

Працюю багато - по 8 годин щодня. До роботи їхати недовго - 50 хвилин туди і назад. Додому точно не повернуся.

Порівняно з рештою Америки ціни в Кремнієвій долині високі. Майже як у ньюйоркському Мангеттені. Кілограм філе яловичини коштує від 4 до 10 доларів, чотирилітрова пляшка молока - 2-4 долари, 4 літри води - 4 долари. Я в магазин ходжу раз на тиждень. Скуповуюся на 70 - 110 доларів.

За однокімнатну квартиру треба заплатити від 300 до 1200 доларів на місяць.

Зима тут тепла й без снігу, інколи з дощами. А за три години в горах мороз і сніг.

Штучні діаманти робили за допомогою мікрохвильовки


Джейсон, 29-річний працівник Долини


- На Facebook або ж на Youtube можна знайти презентації інженерів Кремнієвої долини, де вони докладно пояснюють свої винаходи. Знають, що таким чином дають можливість іншим не марнувати час зайвими дослідженнями, а відштовхуватися одразу від їхнього результату. Для більшості працівників Долини приємно поширювати знання.

Крім звичайних способів відпочинку, ми звикли гратися у так званих групах за інтересами. Це може бути комп"ютерне обладнання, програмне забезпечення та інші речі. Розробники збираються разом і винаходять цікаві додатки, програми розвитку побічних проектів за чітко визначений час - за годину, наприклад. Це така своєрідна забавка, щоб цікаво провести час поза роботою. Наприклад, часто збираються інженери, які розробляють додатки до iPhone у вигляді розваги, а не роботи. Стів Возняк, співзасновник Apple, теж брав участь у одній із таких груп.

Є й інші об"єднання за інтересами. Хлопці можуть побитися об заклад, що вийде з досліду. Я бачив, як робили штучні діаманти за допомогою мікрохвильової печі! Або виготовляли повністю електричні авто — вони зовсім не потребують бензину.

Навколо безліч цікавих та креативних людей. Погода теж чудова. Дощить лише п"ять місяців на рік, снігу не буває, влітку повно сонця - ані вологості, ані москітів.



Інші науково-технічні центри світу


ЦЕРН (Європейський центр із ядерних досліджень) - європейська лабораторія фізики високих енергій. Найбільша у світі інституція такого профілю. Її утворили 1953-го на кордоні Франції та Швейцарії поблизу Женеви для спільної праці дослідників із різних країн. До складу ЦЕРНу входять 20 держав Європи. Минулорічний бюджет установи - 724 млн євро.


На острові Кюсю в Японії в 1970-х почали будувати підприємства, які виробляли кремнієві напівпровідники. Електроніка нині - основна галузь "кремнієвого острова". Його центр - у місті Фукуока, поблизу якого знаходяться найкращі дослідні центри.


Медиконова долина

У районі Сконе на півдні Швеції зосереджено найбільше наукових центрів та підприємств. Це сім наукових парків лабораторій, куди входять 300 компаній, 14 університетів, 26 клінік. Працюють 41 тис. людей у сфері біології та медицини, 5 тис. науковців і 150 тис. студентів. Вона дає 20% ВВП Швеції та Данії. Найкращі результати досліджень - подолання неврологічних розладів, запальних захворювань, раку та діабету.


"Чжунґуаньцунь"

Створена в 1980-х у Пекіні на базі Академії наук Китаю, столичного університету, політехніки "Циньхуа" та інших інститутів, центрів розвитку техніки й Пекінського товариства плазми. Зараз це п"ять парків-лабораторій, понад 8 тис. підприємств, з яких більше половини займаються електронікою. 43 із 500 найбільших підприємств світу присутні у "Чжунґуаньцуні".



Чому Кремнієва долина стала успішною


1.Об"єднались інтереси науковців та промисловців - після створення у 1950-х на території Стенфордського університету парку досліджень. Тут стартували багато компаній, які згодом стали лідерами на ринку технологічних інновацій. Зараз зв"язок між промисловістю та університетом забезпечують близько 50 науково-дослідних центрів. Науковці продукують інноваційні ідеї, промисловці фінансують дослідження та навчання студентів.

2.Ідеальне середовище для компаній-новачків. Зазвичай, коли стають великими, починають опиратися новим ідеям. Долина створює можливості для нових організацій на основі дослідницьких ідей. Поєднання їх із уже працюючими великими корпораціями створює мережу інформації, яка сприяє появі та розвитку нових ідей.

3.Є достатня кількість ризикованих капіталістів. Більшість бізнесменів, готових вкладати в нові технології, походили із середовища промисловців, а не фінансистів. Успіх перших призвів до напливу багатих людей, які погналися за можливістю отримати надприбутки.

4.Стабільний клімат - не надто спекотно влітку й нехолодно взимку. Погода подібна до іспанської, італійської чи турецької.



Американська Кремнієва долина займає майже весь півострів Сан-Франциско в Каліфорнії. Її центри - місто Сан-Хосе та Стенфордський університет. Раніше на цій території росли фруктові сади, через що її називали Долиною мрій або Фруктовою чашею Америки. З 1910-х місцевість облюбували підприємці. Вперше "кремнієвою" її назвав журналіст Дон Ґефлер 1971 року через матеріал для виготовлення провідників та мікропроцесорів.  Українська версія - Силіконова долина - це калька з російської через подібність слів silicon (кремній) та silicone (силікон). У США Силіконовою називають долину Сан-Фернандо, де знімають порнофільми.

10 компаній, що стартували з Кремнієвої долини:

Adobe Systems, Apple, Cisco, eBay, Google, Hewlett-Packard, Intel, Yahoo!, Oracle, Xerox



2,5 млн людей живуть на 1500 квадратних милях території Кремнієвої долини. 34% з них народилися поза межами США

$144,800 на рік заробляє один житель Кремнієвої долини. Це в 2,5 раза більше, ніж у середньому по США

$170 тис. прибутку на рік приносить своїй компанії кожен співробітник, який тут мешкає???)

$500 тис. коштує в середньому будинок для сім"ї.




"У нас 40 тисяч росіян живуть у Кремнієвій долині. Ми були б дуже раді, якби 40 тисяч американців жили в російському її відповіднику й забезпечували конкуренцію глобальній економіці, переводячи інтернет та технології на новий рівень"

Гілларі Клінтон, держсекретар США, в інтерв"ю програмі "Познер" у березні 2010 року під час візиту до Москви

Сейчас вы читаете новость «Росія хоче створити Кремнієву долину». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть